|

250 alt sektörde sosyal konut heyecanı: 2 trilyon TL'lik etki oluşturacak

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut kampanyası olarak hayata geçirilen "İlk Evim" projesinde temellerin 25 Ekim'de atılmaya başlanmasıyla istihdamı 6 milyonu geçen 250 alt sektörde hareketlilik bekleniyor. Sektör uzmanları bu adımın yaklaşık 100 bin kişiye istihdam sağlayacağını da belirtiliyor.

11:27 - 13/10/2022 Perşembe
Güncelleme: 11:32 - 13/10/2022 Perşembe
AA
Foto/arşiv
Foto/arşiv

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 13 Eylül'de detayları açıklanan "İlk Evim, İlk İş Yerim" projesi kapsamında ilk etapta 2 yılda 250 bin konut ile altyapısı hazır 100 bin arsanın ve 10 bin iş yerinin teslim edilmesinin hedeflendiği bildirilmişti.

Proje kapsamında hayata geçirilecek konutlar için ilk kazma 25 Ekim'de vurulacak. 5 bin konutun temel atma törenleri Ankara, Afyon, Amasya, Aydın, Bolu, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Kahramanmaraş, Kırşehir, Konya, Manisa, Muğla, Tunceli, Uşak, Yozgat ve Zonguldak olmak üzere 17 ilde yapılacak.

Sosyal konutta ilk temellerin atılmasıyla istihdamı 6 milyonu aşan ve sayıları 250'yi bulan inşaatın alt sektörlerinde canlılık bekleniyor.

Yan sektörlerle birlikte GSYH'deki payı yüzde 35

İstanbul İnşaatçılar Derneği'nin (İNDER) araştırmasına göre, inşaat sektörü, malzeme sanayisinden mimarlığa, mühendislikten teknik müşavirliğe kadar birçok alanı içinde barındırıyor.

İnşaat, demir, alçı, elektrik malzemesi, trafo, kombi, perde, mobilya, cam, parke, plastik boru, çivi, boya gibi 250 civarında yan sektörü doğrudan ve dolaylı olarak ilgilendiriyor. Artan maliyetler, küresel krizin olumsuz etkileri ve salgın nedeniyle zayıflasa da inşaatın GSYH içindeki payı yüzde 4,7 düzeyinde. İnşaat sektörünün doğrudan istihdamı ise 1,8 milyon civarında.

İnşaatın desteklediği 250 yan sektörle birlikte istihdam 6 milyonu aşıyor ve bu sektörlerin GSYH içinde yüzde 35'lere varan paya sahip olduğu belirtiliyor.

"2 trilyon TL çarpan etkisi yaratacak"

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, sosyal konut projesine çok büyük bir talep olduğunu belirterek, "Yoğun talep ihtiyacın ne kadar büyük olduğunu gösterdi. Devletimizin bu adımı dar gelirli kesimin barınma ihtiyacını belki de olabilecek en uygun şartla karşılamış oluyor." dedi.

Kampanyanın yan sektörlere sağlayacağı katkılara değinen Kalyoncu, "Kampanya, ülkemizin lokomotif sektörlerinden olan ve 250 alt sektörü besleyen gayrimenkul sektörünü canlandırarak, istihdam ve üretim anlamında ekonomimize faydalı olacaktır." diye konuştu.

"Bu kadar büyük ölçekte ve sadece büyük şehirlerde değil, Türkiye'nin çok geniş bir kesiminde böyle yeni bir talebin oluşması bu atılımın alt sektörlerle ilişkisine bakarak değerlendirdiğimizde 900 milyar TL yatırım ve 2 trilyon TL çarpan etkisi yarattığını görüyoruz.

Bu proje Türkiye genelini kapsadığı, sonucunda barınma ihtiyacının en kritik olduğu kesime fayda sunduğu ve oluşan ekonomik faaliyetlerden ülkemizin çok farklı bölge ve kesimleri adil bir şekilde faydalanacağı için sosyal etki açısından da olumlu sonuçlar çıkaracak bir proje olacak."

100 BİN KİŞİLİK YENİ İSTİHDAM


İnşaat malzemelerinin yanı sıra aydınlatmadan mobilyaya, nakliyeden ev tekstline kadar pek çok iş kolunun faaliyete geçeceğini dile getiren sektör yetkilileri, dev sosyal konut kampanyasının ayrıca yaklaşık 100 bin kişiye istihdam sağlayacağı belirtiliyor." ifadelerini kullandı.

#Bahaş Holding
#Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği
#GYODER
#Helmann
#İlk Evim
#istihdam
#MasterTürk Grubu
#Mehmet Kalyoncu
#Özyurtlar Holding
#proje
#Selman Özgün
#sosyal konut
#Tamer Özyurt
#TOKi
2 yıl önce