|

En yaşlı Fatih, en genç Esenyurt

İstanbul'da konutta en yaşlı ilçelerin başında 26 yıl ortalama ile Fatih gelirken, Esenyurt ve Sancaktepe'de bu rakam 4 seneye kadar düşüyor.

Yeni Şafak
11:10 - 27/10/2017 Cuma
Güncelleme: 16:19 - 27/10/2017 Cuma
AA
İstanbul'da konutta en yaşlı ilçe Fatih en genç ilçe ise Esenyurt oldu.
İstanbul'da konutta en yaşlı ilçe Fatih en genç ilçe ise Esenyurt oldu.

"İstanbul'da Ortalama Konut Yaşları" başlıklı araştırmasına göre, İstanbul genelinde ortalama konut yaşı 12 olarak tespit edilirken, en yaşlı evlerin bulunduğu ilçelerin başında ortalama 26 yıl ile Fatih geliyor. Gayrimenkul veri analizi platformu Endeksa'nın yaptığı araştırmaya göre, Fatih'i bu alanda 25 yıl ile Adalar, 24 yıl ile Beyoğlu, 21 yıl ile Güngören izliyor.

  • İlk dört ilçenin ardından, konut yaşı en yüksek ilçeler sıralamasında 20 yıl ile Bakırköy, Beşiktaş ve Kadıköy, 17 yıl ile Üsküdar ve Şişli, 16 yıl ile Bahçelievler, 14 yıl ile Zeytinburnu ve 13 yıl ile Avcılar takip ediyor.

En genç konutların bulunduğu yerleşim yerlerinin başında ortalama 4 yıl ile Esenyurt ve Sancaktepe gelirken, yaş ortalaması Arnavutköy, Çekmeköy, Sultanbeyli ve Tuzla'da 6 yıla, Eyüp, Başakşehir ve Ümraniye'de 7 yıla, Pendik, Beylikdüzü ve Kağıthane'de 8 yıla, Sultangazi, Küçükçekmece ve Ataşehir'de 9 yıla, Bağcılar, Gaziosmanpaşa ve Çatalca'da 10 yıla, Sarıyer, Büyükçekmece, Esenler, Şile ve Kartal'da 11 yıla çıkıyor.

Maltepe, Bayrampaşa, Beykoz ve Silivri'de ise ortalama konut yaşları il genelinde olduğu gibi 12 yıl.

Daire tipine göre ilçe yaş ortalamaları

Farklı konut tiplerinin ilçe bazında ortalama yaşları incelendiğinde ise ortalama yaşı en yüksek 1 1 konutların 27 yıl ile Fatih'te, 25 yıl ile Beyoğlu'nda, 24 yıl ile Adalar'da, 21 yıl ile Bakırköy'de ve 19 yıl ile Güngören'de olduğu ortaya çıkıyor.

  • En genç 1 1'ler ise 3 yıl ile Sultanbeyli, Tuzla, Esenyurt ve Sancaktepe'de yer alırken, bu rakam Beylikdüzü'nde 4 seneye çıkıyor.

En yaşlı 2 1'ler 27 yıl ile Fatih'te bulunurken, onu 25 yıl ile Bakırköy, 24 yıl ile Adalar, 23 yıl ile Beyoğlu ve 22 yıl ile Güngören takip ediyor. Ortalama yaşı en düşük 2 1'ler ise 4 yıl ile Esenyurt ve Sancaktepe'de, 5 yıl ile Beylikdüzü ve Çekmeköy’de bulunuyor.

Fatih, Adalar ve Beyoğlu ortalama yaşı en yüksek 3 1'lere ev sahipliği yaparken, bu rakam Güngören ve Beşiktaş'ta 23 seneye geriliyor. En genç 3 1 konutlar ise 5 yıl ile Sancaktepe'de, 6 yıl ile Esenyurt ve Sultanbeyli'de, 7 yıl ile Çekmeköy ve Tuzla'da yer alıyor.

Ortalama yaşı en yüksek 4 1'lerin 26 ile Adalar'da olduğu görülürken, onu 23 yıl ile Fatih ve Beyoğlu, 20 yıl ile Şişli ve 17 yıl ile Beşiktaş takip ediyor. Ortalama yaşı en düşük 4 1'ler ise 4 yıl ile Sancaktepe"de, 5 yıl ile Sultanbeyli, Arnavutköy ve Kağıthane'de, 6 yıl ile Çekmeköy'de bulunuyor.

"Konut yaşı azaldıkça değer artıyor"

Açıklamada konuya ilişkin görüşlerine yer verilen Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, İstanbul'da yeni gelişen ilçelerin, ulaşım ve altyapı projelerinin konut yaşlarını etkilediğini söyledi.

Şehrin hemen hemen tüm ilçelerinde en yeni konutların 1 1'ler olduğunun görüldüğünü dile getiren Öğüt, Bakırköy, Beşiktaş, Kadıköy, Beykoz gibi merkezi olan ve daha büyük ailelerin tercih ettiği bölgelerde ise 4 1 konutların yaşlarının ilçe ortalamalarından daha düşük olduğunu dile getirdi.

Öğüt, konutun yaşı azaldıkça fiyatının arttığını kaydederek, "Ancak değer ile yaş arasındaki bu bağlantı doğrusal değil, yani konut yaşı azaldıkça değerdeki artış oranı çok daha yüksek oluyor" dedi.

#Endeksa
#Konut
#Fatih
#Esenyurt
6 yıl önce