|

Evde yeni trend elbirliği sistemi

Yüksek faiz ve konuta erişimin zorlaşması elbirliği sisteminin yıldızını parlattı. Daha önce bu sistemle ayda 700-800 konut satan sektörün önde gelen şirketleri, şimdi aylık bin 500 konut satmaya başladı. Düşük taksit, 240 aya kadar çıkan uzun vade ve sistemin vatandaşı faize mahkum etmemesi artan ilgide etkili oldu.

Yeni Şafak
04:00 - 22/12/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:41 - 22/12/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Yüksek faiz oranları gayrimenkul sektörünü olumsuz etkiledi.
Yüksek faiz oranları gayrimenkul sektörünü olumsuz etkiledi.

Konut satışları açıklandı. Rakamlar vatandaşın konut talebinin sürdüğünü ancak konuta erişimde banka yerine alternatif finans modellerinin daha fazla öne çıktığını gösteriyor. Bu modeller arasında bilinirliği en çok artan sistem ise elbirliği olarak dikkat çekiyor. Son dönemde birçok ilçede elbirliği sistemiyle çalışan şirketlerin yeni ofis açılışlarını görüyoruz. Açılan her ofis ise bölge halkından yoğun ilgi görüyor.

Emin Grup Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün, ayda ortalama 1600 kişiyi ev sahibi yaptıklarını söyledi. Üstün, “2017 yılında toplam 16 bin 219 teslimat gerçekleştirdik, bu yıl ise; kasım ayı sonunda bu sayıyı aşmış bulunuyoruz. 2018 yılının 11’inci ayı itibarı ile 16 bin 895 ailenin hayallerine kavuşmasına vesile olduk. Yıl sonunda bu sayının 18 bin 500’ü aşacağını tahmin ediyoruz. Cirosal artışta 2017’ye göre yüzde 20 oldu” diye konuştu.


YILDA 20 BİN TESLİMAT

Bu yolla hayalleri gerçeğe dönüştürdüklerini dile getiren Fuzulev Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal da ayda yaklaşık 1500 kişiyi bu yolla ev sahibi yaptıklarını söyledi. Akbal, “Biz bu sistemle ayda yaklaşık olarak 1500 ailenin hayallerini gerçekleştiriyoruz. Markalı konut sektöründe ‘yılda’ bu rakama ulaşan bir firma sektör lideri oluyor. Biz ise geldiğimiz noktada yılda 18 ila 20 bin arası teslimat gerçekleştiriyoruz. Ki başladığımız FPK kampanyamızla bu rakamın çok daha yukarılara çıkacağı bir gerçek. 1992 yılından bugüne kadar toplamda 90 bin ailenin mutluluğuna ortak olduk. Bu sene geçen yıla göre yüzde 50 büyüdük” bilgisini verdi.

ALTIN GÜNÜ GİBİ DÜŞÜNÜN

  • Söz konusu model en basit tanımıyla altın gününe benziyor. Diyelim ki 100 aylık vade ile bir ev sahibi olma planı oluşturdunuz. Bu tür hizmet veren şirketler sizi ev sahibi olmak isteyen başka üyelerle bir araya getirip grup oluşturuyor. Böylece ödemelere başlıyorsunuz. Her ay belirlenen sıra ile her gruptan bir kişi ev sahibi oluyor. Siz ilk aydaki çekilişin talihlisi de olabilirsiniz son aydaki kişi de. Buradaki tek fark evi beğenip hemen satın alma imkanınız olmuyor. Yani önce para biriktiriyorsunuz. Ama sıra size gelince istediğiniz yerden bütçenize uygun evi satın alabiliyorsunuz.

AYLIK 500 LİRA TAKSİTLE MÜMKÜN

Ev sahibi olamamanın en önemli sebeplerinin başında tasarruf yetersizliği geliyor. Uzmanlar sistemin tamamen dayanışmaya dayalı bir tasarruf modeli olduğu için ve artan konut fiyatlarına karşı, faizsiz, kredisiz, peşinatsız ev alma alternatifi yarattığı için yıldızının parladığını söylüyor. Sistemde 40 aydan 240 aya kadar üyelere kendi bütçesine uygun taksitlerle bir ödeme planı oluşturuluyor. Yani 500 lira taksitle bile ev sahibi olunabiliyor.

ŞİRKET SAYISI ARTTI

Bu konu ile ilgili son dönemde yeni şirketler de faaliyet göstermeye başladı. Faizlerin yüksek olmasıyla oluşan boşluk bu alanda hizmet vermek isteyen kişilere ilham oldu. Daha önce 2 büyük isim köklü bir geçmişle bu alanda hizmet verirken şimdilerde sayı yaklaşık 100’a ulaştı.

  • LİDERLER UYARIYOR
  • Bu tür şirketlerin sayısının artması beraberinde birtakım riskleri de gündeme getirmeye başladı. Bu yolla vatandaşın hayallerine kavuşmak isterken bir anda elindeki birikimden de olabileceğini belirten Emin Üstün araştırma yapmanın şart olduğunu söyledi. Üstün, “Eminevim Sistemi, dayanışma ve güvene dayalı bir finansman sistemi. Biz 28 yılı aşan tecrübemizle, müşteri odaklı hizmetimizi sürdürmeye devam ediyoruz. Şimdiye kadar kimseyi de mağdur etmedik. Yolumuza güven ve dayanışmayla sağlam adımlarla devam ediyoruz. Elbirliği modeliyle sadece biz piyasaya yaklaşık 200 milyon liranın üzerinde para enjekte etmiş oluyoruz” dedi.

#Faiz
#Konut
#Emin Grup
#Fuzulev
#Emin Üstün
#Eyüp Akbal
5 yıl önce