|

TANAP doğalgazla dolacak

Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak TANAP doğalgazla dolacak. SOCAR Başkan Yardımcısı Yusifzade, “Şahdeniz ve diğer yataklarla 2,5 trilyon metreküp doğalgaz rezervimiz var" dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 12/03/2015 Perşembe
Güncelleme: 20:55 - 11/03/2015 Çarşamba
Yeni Şafak
Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkan Yardımcısı Hoşbaht Yusifzade, petrol fiyatlarında yaşanan düşüşe rağmen, keşif ve sondaj işleri ile üretim arttırıcı yöntemlerin geliştirilmesine devam edeceklerini söyledi.Yusifzade, Bakü’de düzenlenen 3. Uluslararası Caspian Enerji Forumu’nda yaptığı konuşmada, ülkesinin petrol ve doğalgaz üretimi konusunda bilgi verdi. 

ENDİŞEYE GEREK YOK

Petrol fiyatlarında yaşanan gerilemeye değinen Yusifzade, 1994 yılında petrolün varil fiyatının 16 dolar olduğunu hatırlattı. Toplumda bazı endişelerin olduğunu söyleyen Yusifzade, “O zaman 16 dolarla hem yaşıyorduk hem de petrol sanayimizi geliştiriyorduk. Sonra fiyat 100 dolara ulaştı. Bu rakam tabii ki iyiydi fakat bunun bir gün gerilemesi de olmalıydı. Petrol fiyatları inse de yükselse de petrol sanayisini işini sürdürmelidir” şeklinde konuştu. Yusifzade Şahdeniz 2 aşamasındaki doğalgazın Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP), Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı’ndan (TAP) oluşan Güney Gaz Koridoru ile Avrupa’ya ulaştırılacağını belirtti. 

AVRUPA’NIN GAZINI TEMİN EDECEĞİZ

Yusifzade, “Bazıları bu boruları doğalgazla dolduramayacağımız konusunda şüphe ediyor. Şahdeniz ve diğer yataklarla birlikte 2,5 trilyon metreküp doğalgaz rezervimiz var. Hiçbir sıkıntı olmayacak. Borular dolacak ve Avrupa ülkelerine doğalgaz temin edeceğiz” diye konuştu. 

Şahdeniz rezervi 2,5 trilyon metreküp

Anlaşma imzalanırken bilimsel olarak kanıtlanmış 511 milyon ton rezerv olduğunu bildiren Yusifzade, daha sonra yapılan araştırmalarla burada 1 milyar tondan fazla petrol olduğunun anlaşıldığını kaydetti. Yusifzade, doğalgaz üretimi ve 1999 yılında keşfedilen Şahdeniz yatağına değinerek, bu yatağın 1,2 trilyon metreküp rezerve sahip olduğunu ve dünyanın hiçbir yerinde açık denizde bu kadar rezerve sahip bir yatak bulunmadığını ifade etti.

#SOCAR
#Hoşbaht Yusifzade
#petrol fiyatları
9 yıl önce