Yabancıya konut satışında 10 ülke için sürpriz adım

Kenan Biter
08:00, 06/11/2019, ÇarşambaG: Güncelleme: 08:58, 07/11/2019, Perşembe
Yeni Şafak
Yabancıya konut satışında 10 ülke için sürpriz adım
Yabancıya konut satışı, 2019'un ilk 9 ayında tarihi rekor ile 32 bin adet seviyesine ulaşmış durumda.

Yüzde 100 artışla yıl sonunda satış adedinin 45 bin bandına, gelirin ise 6,5 milyar dolara çıkması beklenen yabancıya konut satışında iki sürpriz adım daha atılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde alım-satım işlemlerini hızlandırmak için 10 ülkede tapu ofisleri açılacak. Tanıtım faaliyetleri kapsamında 6 dilde Yabancı Bilgi Portalı için de çalışmalara başlanacak. Atılacak adımlar ile ilk hedef ise; 50 bin bandını aşarak İspanya’yı yabancıya konut satışında geride bırakmak..

Oturum izni için tanınan 1 milyon dolarlık limitin 250 bin dolara çekilmesinin ardından 2018 yılında 40 bin bandına dayanan yabancıya konut satışı, 2019'un ilk 9 ayında tarihi bir rekor ile şimdiden 32 bin adet seviyesini yakalamış durumda.

Yılın geri kalan aylarının da eklenmesiyle birlikte 2019 sonunda yabancıya satılan konut satış miktarının 45 bin seviyesine yaklaşması bekleniyor.

YÜZDE 100 ARTIŞ

Bu rakam da 2017'deki 22 bin adetlik konut satışı ile kıyaslandığında yüzde 100'lük bir artış yaşanacağı anlamına geliyor.

İşte yabancıya konut satışında yaşanan bu artışı gören ekonomi yönetimi 1 milyon dolarlık limitin 250 bin dolara düşürülmesinin ardından bir adım daha atıyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/11/05/10/58/resized_5e747-083f94670.jpg

10 ÜLKEDE TAPU TEMSİLCİLİKLERİ AÇILACAK

Yabancıya konut satışında alım-satım işlemelerini hızlandırmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde 2020 yılı içerisinde 10 farklı ülkede tapu ofisleriaçılacak.

  • Temsilciliklerin Almanya, İngiltere, Yunanistan, Avusturya, Hollanda, Danimarka, Norveç, Rusya, Belçika ve Katar'da kurulması planlanıyor.

Yabancıya konut satış istatistiklerine bakıldığında ülke uyruklarına göre en çok konut satışı ise Irak vatandaşlarına yapıldı. Irak'ı sırasıyla, İran, Rusya, Suudi Arabistan ve Kuveyt izledi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/11/05/10/55/resized_94e66-1140d2d72.jpg

TANITIM ATAĞI

Yabancıya konut satışında atılacak adımlar sadece tapu ofisleri ile de sınırlı kalmayacak. Türkiye'de gayrimenkul sahibi olmanın avantajlarının da yer alacağı tanıtım faaliyetleri için de bütçe ayrılarak reklam kampanyaları düzenlenecek.

6 DİLDE BİLGİ PORTALI

Öte yandan Yabancı Bilgi Portalı'nın tanıtımı ve içeriklerin 6 dile çıkarılması için de hazırlık yapılacak. Portal üzerinden yapılacak geri dönüşler ile içerikler sürekli güncellenerek alan daha da zenginleştirilecek.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/11/06/08/19/resized_71b3b-9428427e1.jpg

İLK HEDEF İSPANYA

Atılacak adımlarla ilk hedef, 2020'de yabancıya konut satışında 50 bin adetlik satış rakamının aşılarak İspanya'yı bu alanda geride bırakmak var.

Ancak bu rakamlar ABD ile kıyaslandığında daha yolun başında olunduğu çok açık. Çünkü son yansıyan verilere göre
ABD’de yabancıların aldığı gayrimenkul sayısı 300 bin adedi, ödenen rakam ise 150 milyar doları aşmış durumda.


Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026