|

ABD aklını kaçırmış

Suriye’de PKK/PYD’yle batağa saplanan ABD ne yapacağını şaşırdı. Savunma Bakanı Mattis, Türkiye’ye YPG/PYD’yi PKK’ya karşı savaştırmayı teklif etti. Elebaşları aynı olan iki örgütü savaştırma fikri alay konusu olurken Dışişleri Bakanı Tillerson’dan daha saçma bir açıklama geldi: “YPG’ye silah vermedik, geri alınacak bir şey yok.”

Yeni Şafak ve
08:00 - 16/02/2018 Cuma
Güncelleme: 10:52 - 16/02/2018 Cuma
Yeni Şafak
Mattis, skandal önerisini, önceki akşam Brüksel'de Canikli ile biraraya geldiği görüşmede dile getirdi.
Mattis, skandal önerisini, önceki akşam Brüksel'de Canikli ile biraraya geldiği görüşmede dile getirdi.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Brüksel’deki NATO Karargahı’nda düzenlediği basın toplantısında ABD’li mevkidaşı James Mattis ile önceki akşam yaptığı ikili görüşmeye ilişkin bilgi verdi.

Canikli, ‘’YPG’nin PKK’nın organik kolu olduğuna dair şüphe kalmamıştır. PYD/YPG’ye verdikleri her türlü desteği sonlandırmalarını, SDG bünyesinden bu yapının çıkartılmasını talep ettik. Ayrıca ABD’den temel beklentimizin milli güvenliğimize varoluşsal tehdit oluşturan konularda tereddütsüz olarak müttefiki olan Türkiye’nin yanında yer almasını ifade ettik’’ dedi.

TÜM BİLGİLERİ PAYLAŞTIM

YPG/PYD ile PKK arasındaki organik ilişkiyi bütün açıklığıyla ortaya koyan bütün doküman ve bilgileri Mattis ile paylaştığını belirten Canikli, “Ayrıca Amerikan yetkililerin ve resmi makamlarının da YPG/PYD’nin bir terör örgütü olduğu, PKK’nın Suriye milislerinden ibaret olduğu şeklindeki açıklamalarını ve yayınlarını da kendisine hatırlattım” dedi.

MATTİS’TEN SKANDAL ÖNERİ

ABD’nin terör örgütleriyle değil müttefiki Türkiye ile müşterek çalışması gerektiğini, doğru yöntemin bu olduğunu Mattis’e ilettiğini bildiren Canikli, Mattis’in yaklaşımına ilişkin de PYD/YPG’yi, PKK’dan ayırabilecekleri, hatta PKK’ya karşı savaştırabilecekleri şeklinde açıklaması olduğunu kaydetti. Canikli, “Bunun eşyanın tabiatına aykırı olduğunu kendileriyle paylaştık. Böyle bir şeyin olmasının mümkün olmadığını, gerçekçi, rasyonel olmadığını çok net bir şekilde de söyledik” diye konuştu.

BİR KARARLILIK GÖRMEDİM

Canikli, şunları söyledi:

“ABD’nin Türkiye’nin terörle mücadele hususundaki hassasiyetine saygı duyduklarını ifade ettiler. PYD/YPG terör örgütü ile ilgili olarak onların SDG içerisinden çıkartılması konusunda bir kararlılık görmedim. YPG ve PYD’nin de PKK gibi bir terör örgütü olduğu gerçeği bütün boyutlarıyla ortaya konulunca da oradan bir çıkış yapmaları gerekiyor.

  • PYD-DEAŞ İŞBİRLİĞİ
  • PYD/YPG terör örgütünün DEAŞ’la yakın işbirliği içinde olduğu ve bazı DEAŞ unsurlarını Zeytin Dalı Harekatı’nda Türkiye’ye karşı kullanmaya çalıştığını, kullandığını tespit ettiğimizi Mattis’le paylaştık. Hapishanelerde PYD/YPG’nin elinde bulunan DEAŞ’lı teröristleri bize karşı savaşmaları karşılığında serbest bıraktığını söyledik ve belgelerini de doyurucu, inandırıcı bir şekilde kendisi ile paylaştık.’’
TIR’LARI VE UÇAKLARI İNKAR ETTİ

Mattis’in devlet adamlığına yakışmayan skandal YPG önerisinin ardından benzer açıklama ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’dan geldi. Tillerson Türkiye’ye gelmeden hemen önce Lübnan’da yaptığı açıklamada, terör örgütüne gönderdikleri 2 bin kargo uçağı ve 5 bin TIR dolusu silahı inkar etti. Tillerson, “YPG’ye ağır silah vermedik, dolayısıyla geri alınacak bir şey yok. Türkiye ile ana hedeflerimiz tamamen ortak” açıklamasını yaptı.

#ABD
#PKK
#Terör
6 yıl önce