|

Edirne yine sele teslim

Edirne, geçtiğimiz Aralık ayında yaşanan sel ve su taşkınlarının ardından bir kez daha sel felaketiyle karşı karşıya. Tarihi Tunca ve Meriç Köprüleri, İl Kriz Masası kararıyla yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Taşkın riskinin bulunduğu Karaağaç mahallesindeki 500 hane güvenli bölgelerdeki okullara yerleştirildi.

12:08 - 2/02/2015 Pazartesi
Güncelleme: 14:52 - 2/02/2015 Pazartesi
DHA

Edirne'de Bulgaristan'daki şiddetli yağışların ardından barajların taşması üzerine gündüz saatlerinde 500 seviyesinde olan Meriç Nehri'nin debisi, yaklaşık 15 saatte 900 metreküp artarak 1415 seviyesine çıktı.


Kriz merkezince tarihi köprülerin trafiğe kapatılmasının ardından yaklaşık 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesinden kent merkezine gelmek isteyenler, kepçe ve askeri araçlarla geçiş sağladı.


Edirne'de aralık ayında 10 gün süren taşkın tehlikesinin ardından dün bir anda yükselen nehir debileri özellikle Karaağaç Mahallesinde ulaşımı zorlaştırdı. Dün, gündüz saatlerinde 500 metreküp olan Meriç Nehri'nin debisi, Bulgaristan'daki aşırı yağışların ardından 15 saatte yaklaşık 900 metreküplük rekor artış görerek 1415e çıktı. Tunca Nehri'nde ise 150 metreküp/saniye olan su seviyesi kısa sürede 370 seviyesine yükseldi.


Dün saat 24.00'te Edirne Valiliği'nde toplanan kriz merkezi 'güvenlik gerekçesiyle Karaağaç Mahallesine ulaşımı sağlayan tarihi Tunca ve Meriç köprüsü ile alternatif olarak kullanılan Süvari köprülerini trafiğe kapattı. Gece saatlerinden itibaren mahalleye geçişler askeri araçlarla sağlandı. Sabah işlerine gitmek için evlerinden çıkanları ise kent merkezine köprü ayaklarına dolan sular nedeniyle traktör, kepçe ve askeri araçlar getirdi.


500 hane güvenli bölgeye yerleştirildi

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, valilik toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında, Meriç Nehri'nin debisinin tarihteki en yüksek seviyeye ulaşacağı bilgisini aldıklarını belirtti.


Taşkına yönelik çeşitli önlemler aldıklarını ve Karaağaç Mahallesi'nin bir bölümünün tahliye edilmesine yönelik plan yapıldığını ifade eden Şahin, şöyle konuştu:


"Meriç Nehri'nin debisinin bu sefer 2 bin 500'leri bulacağı ifade ediliyor. Bu seviyeye 21.00'de ulaşacak. Biz de zor durumda kalmamak için Karaağaç'ın bir bölümünü, 500 haneyi güvenli bölgedeki okullara yerleştireceğiz. AFAD'tan 2 helikopter istedik, yola çıktı geliyor. Su altı ve su üstü kurtarma timleri de geliyor. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da ambulans helikopter görevlendirdi. Arda'daki su seviyesinin yükselişi devam edecek. Sofya Büyükelçiliğimizden, Arda ve Meriç'in çarşamba en yüksek seviyesine ulaşacağı bilgisini aldık. Biz de tüm tedbirlerimizi buna göre aldık."


Şahin, ayrıca Tunca Nehri kıyısındaki Değirmenyeni köyünün de tehlike arz ettiği için boşaltılacağını dile getirerek, AFAD ekiplerinin yaklaşık 30 kaçağı taşkından kurtardığını aktardı.


Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da Karaağaç Mahallesi'ne giden Lozan Caddesi'nde yarıklar meydana geldiği için ulaşımın durdurulduğunu kaydetti.


BALIKÇI BARINAĞINDA MAHSUR KALDI

Nehir sularının yayıldığı resmi kurumların sosyal tesisleri ve kent ormanı kısa sürede sular altında kaldı. Karaağaç Mahallesine giden Lozan Caddesine de nehir suları dolmaya başladı. Suların yayıldığı atıl durumdaki Evliya Kasımpaşa Camii ve çevresindeki balıkçı barınaklarını su bastı. Barınağında mahsur kalan bir balıkçı sabah saatlerinde polis ekiplerini arayıp yardım istedi. AFAD ekiplerince botla mahsur kaldığı yerden çıkarılan balıkçı, gece suyun bir anda arttığını ve barınaktan çıkamadığını söyledi.


DEBİ 2 BİNE ÇIKABİLİR

Arda ve Tunca'yla Edirne'de birleşen Meriç Nehri'nin debisinin yaklaşık 2 bin metreküp seviyesine ulaşacağını ifade edilirken, Tunca ve Meriç Nehrindeki artış sürüyor.

 
#edirne
#sel
#şiddetli yağış
#bulgaristan
#taşkın
#meriç nehri
#tunca nehri
9 yıl önce