|

Göbeklitepe UNESCO Dünya Mirası listesinde

UNESCO Listesi’nde bulunan dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi Göbeklitepe, Bahreyn’in başkenti Manama’da gerçekleştirilen UNESCO 42. Dünya Miras Komitesi’nde kalıcı listeye alındı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/07/2018 Pazartesi
Güncelleme: 02:09 - 2/07/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Göbeklitepe
Göbeklitepe

Şanlıurfa'da 12 bin yıllık geçmişiyle "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmasının sevinci yaşanıyor. Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere birçok uluslararası kurum ve kuruluş tarafından "dünyanın en eski tapınak merkezi" kabul edilen ve yaklaşık 6 yıl önce UNESCO "Dünya Miras Geçici Listesi"ne alınan ören yeri, Bahreyn'de düzenlenen 42. Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda Dünya Miras Listesi'ne alındı.

DÜNYANIN EN ÖNEMLİ TARİHİ ALANI

Göbeklitepe'nin miras listesine alınması kentteki sivil toplum kuruluşları, yerli ve yabancı turistler tarafından sevinçle karşılandı. Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban, Göbeklitepe'nin dünyanın en önemli tarihi alanlarından birisi olduğunu söyledi. Özellikle ilkbahar döneminde anıt alanının ciddi bir ziyaretçi kitlesini ağırladığını belirten Çoban, her geçen yıl Göbeklitepe'ye olan ilgi ve alakanın arttığını kaydetti.

DÜNYACA TESCİLLENMİŞ OLDU

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Göbeklitepe’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmasına ilişkin, “Şehir olarak tarihi bir kent olduğumuz Göbeklitepe özelinde artık dünyaca kabullenilerek, tescillenmiş oldu” dedi. Çiftçi, “Göbeklitepe özelinde şehrimiz de diğer bir çok tarihi unsuruyla bundan sonraki dönemde ön plana çıkacaktır. Kültür ve Turizm Bakanlığı ekiplerine ve yereldeki tüm yöneticilerimize bu manada gösterdikleri çaba ve gayret için çok teşekkür ediyorum” dedi.

#​UNESCO
#Göbeklitepe
#Bahreyn
#Manama
6 yıl önce