|

İstikrar koridoru

Suriye’den İran sınırına dek 30 kilometre derinlikte düşünülen güvenlik koridoru, başta PKK olmak üzere tüm terör unsurlarından temizlenecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/06/2018 Perşembe
Güncelleme: 01:48 - 7/06/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtları ile Suriye kuzeyinden başlattığı 30 kilometre derinliğindeki güvenli koridoru, Irak kuzeyini de içine alacak şekilde İran sınırına kadar uzatmayı planlıyor.
Türkiye, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtları ile Suriye kuzeyinden başlattığı 30 kilometre derinliğindeki güvenli koridoru, Irak kuzeyini de içine alacak şekilde İran sınırına kadar uzatmayı planlıyor.

Yeni güvenlik konsepti kapsamında teröre karşı tedbirlerini sınır ötesine taşıyan Türkiye, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtları ile Suriye kuzeyinden başlattığı 30 kilometre derinliğindeki güvenli koridoru, Irak kuzeyini de içine alacak şekilde İran sınırına kadar uzatmayı planlıyor. Suriye kuzeyinde Afrin, Azez-Cerablus-Bab ve İdlib'de oluşturulan güvenli koridorun ilk etapta Münbiç ve ardından Fırat'ın doğusunda 30 ila 40 km derinliğindeki güzergah boyunca uzatılması, ardından bu hattın Irak kuzeyinde oluşturulan hatla birleştirilmesi tasarlanıyor.

TERÖRE BÜYÜK DARBE

Irak kuzeyinde 30 km derinliğe ulaşan TSK unsurları, PKK kampları arasındaki iletişimi tamamen kesti. Irak kuzeyindeki bu çalışmalar için "Kandil'e birinci basamak" değerlendirmesi yapılıyor. İkinci basamak ise Irak ve İran'lı işbirliği halinde Kandil'e operasyon olacak. Türkiye sınırından yaklaşık 190 km derinde bulunan Kandil'e operasyon için seçim sonrasına işaret ediliyor. Bölücü örgütün yurt içine sızma yaptığı Hakurk, Zap, Basyan, Ari, Avaşin, Serabatin, Kadarağ kampları arasındaki ikmal yolları kesiliyor, örgütün aktarımları durduruluyor, elektronik sistem ve haberleşme ağı ile lojistiği yok ediliyor. PKK'dan temizlenen bu bölgelerde güvenliğin devamı için üs kurma ve var olan üs bölgelerinin irtibatını sağlamak için yol yapma çalışmaları ise sürüyor. Halen Irak kuzeyindeki operasyonlar iki tümen askerle gerçekleştiriliyor. Hakkari ve Şırnak tümenleri bölgede çok etkili operasyonlar yürütüyor.


BİTME NOKTASINDALAR

Harekâttaki başarıda bölücü örgütün İHA ve SİHA'larla 24 saat boyunca gözlenmesinin etkisi büyük. Yurt içinde ve Irak kuzeyinde devam eden operasyonlar sonucu PKK'nın lojistik kaynağı yüzde 80 oranında kesildi. Terör örgütüne katılımlar ve bölge halkının teröre desteği ise durma noktasına geldi. Örgütün bölge halkından topladığı mali kaynaklar da minimize edildi. Terörün kaynağı olan uyuşturucu gelirleri üst üste operasyonlarla çökertildi. Kırmızı, gri listedeki çok sayıda terörist etkisiz hale getirilerek örgütün sözde örgüt kadrosuna büyük darbe vuruldu. Bugünlerde PKK'nın, lider kadrosunu yeniden oluşturamayacak kadar zaafiyete düştüğü belirtiliyor.

Kandil artık yakın hedef

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kandil için Irak sınırından 25-26. kilometrede çok iyi bir hat iyi örüldüğünü, artık operasyonun sadece zaman meselesi olduğunu söyledi. NTV yayınında konuşan Soylu, Hakkari ve Şırnak sınırının zor şartlara sahip olduğunu vurgulayarak ya sınırı içeri çekeceklerini ya da sınır ötesine gitmek zorunda olduklarını belirtti. Soylu şöyle devam etti: “Şimdi hem 25-26-27 kilometrede bir hat kuruyoruz. Kandil bize eskisi kadar uzak bir hedef değil. Türkiye’nin bu konuda teknolojik kapasitesi, insan kaynağı, insansız hava aracı, keşfi, gözetlemesi, istihbaratı çok üst düzeyde. Türkiye bunun hazırlığını çok uzun zamandan beri yapıyor.”

#Kandil
#TSK
#Koridor
6 yıl önce