|

Tahin ve pekmezi karıştırmayın

Susam sofralarımızda tahin helvasından sonra en çok tahin formunda bulunuyor. Tahini de sıklıkla pekmezle karıştırarak tüketiyoruz. Aslında tahin ve pekmez karıştırıldığında, içlerindeki kalsiyum ve demir bağlanarak bileşiklere dönüşüyor ve kullanılamaz oluyor. Bol kalsiyum ve demir kaynağı olan tahinin Türk mutfağında oldukça değer görmüş tariflerini sizlerle paylaşalım istedik.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/10/2017 Pazar
Güncelleme: 04:11 - 22/10/2017 Pazar
Yeni Şafak
Tahin ve pekmezi karıştırmayın
Tahin ve pekmezi karıştırmayın

Hayatımızda tahin ve tahin helvası olarak yerini alan, simitlerin vazgeçilmez parçası susam, bundan 5 ila 7 bin yıl önce keşfedildi. Hemen bütün kuru gıdalar gibi susamdan da önce ekmek yapıldı. Romalıların kimyonla karıştırdığı, Mısırlıların öğütüp hamura dönüştürdüğü susam, ekmek kültürü Mısırlılara çok benzeyen Hititlerin de mutfağında muhakkak hamur halinde bulunuyor olmalı. Kayıtlarda susamın yağının, bundan 3 bin 500 yıl önce Orta Anadolu’nun en çok kullanılan yağı olduğunu gösteriyor. Bu yağ yemeklerde, ekmeklerde ve hatta aydınlatmada kullanılmış. Çinliler, susam yağını kurum ile karıştırıp mürekkep bile yapmışlar. Besin değeri oldukça yüksek, kalsiyum açısından çok zengin olan susam, Afrikalı kölelerce ABD’ye taşınmış. Günümüzde ABD mutfağında da bir çeşit susam oldukça çok kullanılıyor.


SOFRALARDAN SUSAMI EKSİK ETMEYELİM

Türk mutfağındaysa soğuk yemeklerden salatalara, tatlılardan hamur işlerine birçok alanda kullanılıyor. Sofralarda susam, tahin helvasından sonra en çok tahin formunda bulunuyor. Tahini de sıklıkla pekmezle karıştırarak tüketiyoruz. Tahin ve pekmez karıştırıldığında, içlerindeki kalsiyum ve demir bağlanarak bileşiklere dönüşüyor ve kullanılamaz oluyorlar. Bu yüzden tahini balla karıştıralım ve pekmezin keskin tadını da suyla hafifletelim diyorum. Tahin, Türk mutfağında oldukça değer görmüş tahine dair birkaç örneğe bakalım ve sofralarımızdan bol kalsiyum ve demir kaynağı tahini, susamı eksik etmeyelim. Balık yemeklerinden sonra yemek için, tahin helvalı bir tatlı tarifini de buraya eklemek istiyorum.


Humus
Malzemeler:

■2 su bardağı nohut ■3 diş sarımsak ■1 su bardağı tahin ■1 limon ■1 tutam maydonoz ■Kimyon ■Tuz

Yapılışı:
Nohutları haşlayalım ve zarlarından ayıklayalım. Sarımsakları soyup ezelim. Haşlanmış nohuta sarımsak, tahin ve limon suyunu ekleyelim. Tuz ve baharatları ilave edelim. Maydonoz, zeytin ve turşuyla süsleyerek servise alalım. Humus, tek başına, ekmeğe sürülerek, kızartılmış sebzelerin yanında ve özellikle tavuk kızartmalarıyla, pastırma ve sucuk kızartmalarıyla servise alınabilir. Kıvamı koyu ve mat olursa zeytinyağı eklenebilir. Kimyonun dışında baharatlar da kullanabiliriz.

Tahinli Çörek
M
alzemeler:

■1 su bardağı süt ■1 su bardağı sıvı yağ ■1 tatlı kaşığı kuru maya ya da bir parça yaş maya ■2 kg un ■Tuz ■■Bir tutam şeker ■2 yumurta ■2 su bardağı tahin ■250 gram ceviz içi

Yapılışı:
Mayayı şeker ve az suyla karıştırıp sıcak bir yerde kabarana kadar bekletelim. Süt, sıvı yağ, tuz ve un ile karıştırıp hamura dönüştürelim. Bir saat kadar mayalandıralım. Mayalanan hamuru genişçe açalım. İçerisine tahin sürelim ve cevizi serpelim. Açtığımız hamuru ortasından yırtalım ve çember şeklinde içten dışa doğru kıvıralım. Bu hamurları, uzun uzun , kıvırarak ya da keserek şekillendirebiliriz. Tepsimize pişirme kağıdı serelim. Şekillendirdiğimiz hamurları tepside on onbeş dakika bekletelim . Üzerine çırpılmış yumurta sarılarını sürelim. Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında, 20-25 dakika pişirelim. Nemli bir pamuklu bezi örtüp dinlendirelim.
#Tahin
#Pekmez
#Humus
7 yıl önce