|

Zaferin yıldönümü

Cumhuriyet tarihinin Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonraki en büyük ikinci sınır ötesi operasyonu olan Fırat Kalkanı Harekatı ikinci yılına girdi.

Haber Merkezi
04:00 - 25/08/2018 Cumartesi
Güncelleme: 02:14 - 25/08/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
DEAŞ ve PKK militanının safdışı edildiği Harekat süresince 235 yerleşim birimi özgürleştirildi.
DEAŞ ve PKK militanının safdışı edildiği Harekat süresince 235 yerleşim birimi özgürleştirildi.

Türkiye’yi tehdit eden terör unsurlarına karsı uluslararası Hukuktan doğan yetkiyle 24 Ağustos 2016 günü 3 bin Mehmetçik 80’den fazla zırhlı araç ile başlayan sınır ötesi harekat 216 gün sürdü ve zaferle sonuçlandı. 24 Ağustos günü başlayan ve 3 binden fazla DEAŞ ve PKK militanının safdışı edildiği Harekat süresince 235 yerleşim birimi özgürleştirildi.

71 MEHMETÇİK ŞEHİT DÜŞTÜ

PKK ve DEAŞ terör örgütlerinin büyük yenilgi yaşadığı 216 günlük mücadele döneminde 71 Mehmetçik şehit düştü. Fırat Kalkanı operasyonu sonrası 2 bin 150 kilometrelik alan terör unsurlarında temizlerdi. Terör ve savaş nedeni ile yaşadığı bölgeleri terk eden 700 binden fazla mülteci yeniden evine döndü. Bölge genelinde 230 bin çocuk yeniden eğitime başladı. Fırat Kalkanı Harekatı, Türkiye’ye yönelik 15 Temmuz darbe girişimini müteakip alınan tarihi bir kara oldu.

SINIRDA TEHDİDE EN GÜZEL CEVAP

Irak sınırında Yarubiye’den başlayarak Fırat’ın doğusuna uzanan ve Afrin- Aynel Arab korsan koridorunun bağlanmasını hedefleyen ABD-PKK planı ve ardından gelen Zeytin Dalı Harekatı ile bozuldu. PKK terör örgütüne sözde kantonların birleştirilmesi ve ardından Akdeniz’e inen koridor vadinde bulunan ABD, Fırat Kalkanı ve sonrasında yapılan Zeytin Dalı Harekatlarından rahatsızlık duydu. ABD’li General Kenneth Mckenzei, Cerablus’ta başlayan ve Afrin’le devam eden Türk müdahalesini, ‘ABD aleyhine tüm dengeleri değiştiren hamle’ olarak nitelendirdi.

Bölge yeniden imar edildi

Cerablus, El Bab, Çobanbey, Mera, Azez, Savran, Hötümlet, Rael başta olmak üzere terörden arındırılan 230 belde aradan geçen 2 yıl zarfında yeniden ve sıfırdan imar edildi. 400 okul tamir edildi. Türkiye öncülüğünde başlatılan seferberlik döneminde bölgede 8 bin kişilik eğitim personeli görevlendirildi okulların tüm araç araç gereç ihtiyaçları karşılandı. El Bab, Cerbalus, Mera ve Azez’de tam teşekküllü hastaneler açıldı. Suriye rejimi, PKK, DEAŞ, ABD ve Rus bombardımanları nedeni ile yıkılan, hastane, cami, okul ve kamu binalarından 2 bini yakını yeniden imar edildi.

  • Amerika’nın planı bozuldu
  • Türkiye’nin harekâtıyla Fırat Nehri’ni aşarak Münbiç’i işgal eden PKK’nın Türkiye sınırına paralel alternatif hat umudu İdlip Askeri İntikali ile tamamen bitirildi.

#Fırat Kalkanı Harekatı
#Cerablus
#El Bab
6 yıl önce