|

Hac kura çekimi sonuçları canlı izle

TRT Diyanet canlı izle! Hac kura çekilişi ve kura sonuçları TRT Diyanet TV'den canlı olarak yayınlanacak. 1 Şubat 2018 günü Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu'nda çekilecek. Hac kura çekimi sonuçlarını salondan izleyemeyecek hacı adayları kura sonuçlarını 'diyanet.tv/canli-izle' adresi üzerinden canlı olarak takip edebilecekler. İşte Hac kura sonuçları canlı yayın izle...

Yeni Şafak
10:16 - 1/02/2018 Perşembe
Güncelleme: 10:17 - 1/02/2018 Perşembe
Diğer
TRT Diyanet Hac kura çekimi sonuçları canlı izle.
TRT Diyanet Hac kura çekimi sonuçları canlı izle.

TRT Diyanet Hac kura çekimi sonuçları canlı izle. Kutsal topraklara yolculuk için isimler belirleniyor. Hacı adayları için heyecan dorukta. İslam dini için büyük bir öneme sahip olan Hac ibadeti için başvurular 21 Aralık 2017'de başlamıştı. Hac kura sonuçları ise 1 Şubat 2018 günü halka açık bir şekilde ve bilgisayar ortamında yapılacak. İşte TRT Diyanet Hac kura çekimi sonuçları canlı izle.

HAC KURA SONUÇLARI ÇEKİMİ NE ZAMAN?

2018 yılında hacı adaylarının kutsal topraklara yolculuk için ilk adımı olan hac kurasının çekiliş tarihi belli oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı web sitesinden yapılan açıklamada hac kuralarının, 01 Şubat 2018 Perşembe günü saat 11.00'da Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu’nda çekileceği duyuruldu.

HAC NEDİR?

Hac; kutsal kabul edilen mekânları dinî maksatla ziyaret etmedir. Hac; İslâm'ın beş şartından biridir. Hac kelimesi İbrânîce'de hag şeklindedir; "bayram" anlamına gelen bu kelime "bir şeyin etrafında dönmek, dolanmak" mânasındaki hvg kökünden türemiştir.Hac veya hag çok eski bir Sâmî tabir olup İbrânîce'den başka Ârâmîce'de ve Sâbiî dilinde de bulunmaktadır. Kelimenin asıl anlamının "bir şeyin etrafında dönme, dolaşma ve halka oyunu" olduğu, daha sonra bayram mânasını kazandığı belirtilmektedir. Arapça'da "gitmek, yönelmek; ziyaret etmek" anlamlarına gelen hac kelimesi, fıkıh terimi olarak imkânı olan her müslümanın belirlenmiş zaman içinde Kâbe'yi, Arafat, Müzdelife ve Mina'yı ziyaret etmek ve belli bazı dinî, görevleri yerine getirmek suretiyle yaptığı ibadeti ifade eder. Bu ibadeti yerine getirenlere Arapça'da hâc (çoğulu huccâc). Türkçe'de hacı denir.

HACCIN SEBEBİ NEDİR?

Haccın sebebi ve namazlarda kıblegâhımız olan Kâbe, yeryüzünde Allah'a ibadet için yapılan ilk binadır. Allah'ın emri ile Hz. İbrâhim ve oğlu Hz. İsmâil tarafından Mekke'de yapılmıştır. İnşaat tamamlandıktan sonra, Cibrîl (a.s.) tavafın ve haccın nasıl yapılacağını fiilen göstermiş; Hz. İsmâil de bunu Hicaz halkına ögretmiştir. Hz. İbrâhim'den sonra müşrikler tarafından haccın zamanı ve eda edilişi üzerinde yapılan tahrif ve değişiklikler, Resûl-i Ekrem'in Vedâ haccındaki uygulaması ile tekrar aslî haline dönmüştür. Hz. Peygamber bu haccında İslâmî haccın nasıl yapılacağını amelî olarak göstermiş, hataları düzeltmiş ve "Hac menâsikini benden alın, benden gördüğünüz gibi yapın" (Müslim, “Hac”, 310) buyurmuştur.

AYETLERLE HAC

1. قَدْ نَرٰى تَقَلُّبَ وَجْهِكَ فِي السَّمَٓاءِۚ فَلَنُوَلِّيَنَّكَ قِبْلَةً تَرْضٰيهَاۖ فَوَلِّ وَجْهَكَ شَطْرَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِۜ وَحَيْثُ مَا كُنْتُمْ فَوَلُّوا وُجُوهَكُمْ شَطْرَهُۜ وَاِنَّ الَّذ۪ينَ اُو۫تُوا الْكِتَابَ لَيَعْلَمُونَ اَنَّهُ الْحَقُّ مِنْ رَبِّهِمْۜ وَمَا

(Ey Muhammed!) Biz senin çok defa yüzünü göğe doğru çevirip durduğunu (vahiy beklediğini) görüyoruz. (Merak etme) elbette seni, hoşnut olacağın kıbleye çevireceğiz. (Bundan böyle), yüzünü Mescid-i Haram yönüne çevir. (Ey Müslümanlar!) Siz de nerede olursanız olun, (namazda) yüzünüzü hep onun yönüne çevirin. Şüphesiz kendilerine kitap verilenler, bunun Rabblerinden (gelen) bir gerçek olduğunu elbette bilirler. Allah, onların yaptıklarından habersiz değildir.” (Bakara, 2/144)

2. اِنَّ الصَّفَا وَالْمَرْوَةَ مِنْ شَعَٓائِرِ اللّٰهِۚ فَمَنْ حَجَّ الْبَيْتَ اَوِ اعْتَمَرَ فَلَا جُنَاحَ عَلَيْهِ اَنْ يَطَّوَّفَ بِهِمَاۜ وَمَنْ تَطَوَّعَ خَيْرًاۙ فَاِنَّ اللّٰهَ شَاكِرٌ عَل۪يمٌ

“Şüphesiz Safa ile Merve, Allah’ın (dininin) nişanelerindendir. Onun için her kim hac ve umre niyetiyle Kâbe’yi ziyaret eder ve onları da tavaf ederse, bunda bir günah yoktur.[2] Her kim de gönlünden koparak bir hayır işlerse, şüphesiz Allah onu bilir, karşılığını verir.” (Bakara,2/158)

3. يَسْـَٔلُونَكَ عَنِ الْاَهِلَّةِۜ قُلْ هِيَ مَوَاق۪يتُ لِلنَّاسِ وَالْحَجِّۜ وَلَيْسَ الْبِرُّ بِاَنْ تَأْتُوا الْبُيُوتَ مِنْ ظُهُورِهَا وَلٰكِنَّ الْبِرَّ مَنِ اتَّقٰىۚ وَأْتُوا الْبُيُوتَ مِنْ اَبْوَابِهَاۖ وَاتَّقُوا اللّٰهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

“Sana, hilâlleri soruyorlar. De ki: “Onlar, insanlar ve hac için vakit ölçüleridir.” (Bakara,2/189)

4. وَاَتِمُّوا الْحَجَّ وَالْعُمْرَةَ لِلّٰهِۜ فَاِنْ اُحْصِرْتُمْ فَمَا اسْتَيْسَرَ مِنَ الْهَدْيِۚ وَلَا تَحْلِقُوا رُؤُ۫سَكُمْ حَتّٰى يَبْلُغَ الْهَدْيُ مَحِلَّهُۜ فَمَنْ كَانَ مِنْكُمْ مَر۪يضًا اَوْ بِه۪ٓ اَذًى مِنْ رَأْسِه۪ فَفِدْيَةٌ مِنْ صِيَامٍ اَوْ صَدَقَةٍ اَوْ نُسُكٍۚ فَاِذَٓا اَمِنْتُمْ۠ فَمَنْ تَمَتَّعَ بِالْعُمْرَةِ اِلَى الْحَجِّ فَمَا اسْتَيْسَرَ مِنَ الْهَدْيِۚ فَمَنْ لَمْ يَجِدْ فَصِيَامُ ثَلٰثَةِ اَيَّامٍ فِي الْحَجِّ وَسَبْعَةٍ اِذَا رَجَعْتُمْۜ تِلْكَ عَشَرَةٌ كَامِلَةٌۜ ذٰلِكَ لِمَنْ لَمْ يَكُنْ اَهْلُهُ حَاضِرِي الْمَسْجِدِ الْحَرَامِۜ وَاتَّقُوا اللّٰهَ وَاعْلَمُٓوا اَنَّ اللّٰهَ شَد۪يدُ الْعِقَابِ۟

“Haccı da, umreyi de Allah için tamamlayın. Eğer (düşman, hastalık ve benzer sebeplerle) engellenmiş olursanız artık size kolay gelen kurbanı gönderin. Bu kurban, yerine varıncaya kadar başlarınızı tıraş etmeyin. İçinizden her kim hastalanır veya başından rahatsız olur (da tıraş olmak zorunda kalır) sa fidye olarak ya oruç tutması, ya sadaka vermesi, ya da kurban kesmesi gerekir. Güvende olduğunuz zaman hacca kadar umreyle faydalanmak isteyen kimse, kolayına gelen kurbanı keser. Kurban bulamayan kimse üçü hacda, yedisi de döndüğünüz zaman (olmak üzere) tam on gün oruç tutar. Bu (durum), ailesi Mescid-i Haram civarında olmayanlar içindir. Allah’a karşı gelmekten sakının ve Allah’ın cezasının çetin olduğunu bilin.” (Bakara, 2/196)

5. اَلْحَجُّ اَشْهُرٌ مَعْلُومَاتٌۚ فَمَنْ فَرَضَ ف۪يهِنَّ الْحَجَّ فَلَا رَفَثَ وَلَا فُسُوقَ وَلَا جِدَالَ فِي الْحَجِّۜ وَمَا تَفْعَلُوا مِنْ خَيْرٍ يَعْلَمْهُ اللّٰهُۜ

“Hac (ayları), bilinen aylardır.[4] Kim o aylarda hacca başlarsa, artık ona hacda cinsel ilişki, günaha sapmak, kavga etmek yoktur. Siz ne hayır yaparsanız, Allah onu bilir. (Ahiret için) azık toplayın. Kuşkusuz, azığın en hayırlısı takva (Allah’a karşı gelmekten sakınma)dır. Ey akıl sahipleri, bana karşı gelmekten sakının.” (Bakara, 2/197)

1 ŞUBAT PERŞEMBE TRT DİYANET CANLI YAYIN AKIŞI:
05:58

İstiklal Marşı

06:00 Eğitim

Mukabele

Yepyeni görselleriyle, sanatsal çekimleriyle Mukabele TRT Diyanet'te.

07:10 Eğitim

Diyanet’e Soralım

Aklınıza takılan soruları işin uzmanından öğrenin.

08:00 Eğitim

Kur'an'ın Dilinden

Nazil olduğu sırayla sure ve ayetlerin tefsir edildiği Kur'an'ın Dilinden programı TRT Diyanet ekranlarında.

08:30 Eğitim

Kur'an Öğreniyorum

Tek bir emir ile başladı her şey; “Oku”…

09:00 Haber

Gündem

Günün gazete başlıkları, öne çıkan gelişmeleri ve daha fazlası hafta içi her sabah GÜNDEM'de.

09:30 Eğitim

Osmanlı Türkçesi Öğreniyorum

Osmanlı Türkçesi öğrenmek isteyenlerin ilgiyle takip edeceği Osmanlı Türkçesi Öğreniyorum programı TRT Diyanet’te.

09:50 Kültür

İmam ve Kıraat

İmamlık görevinde bulunan kıraat ilminin sahipleri, İmam ve Kıraat belgeseliyle TRT Diyanet’te.

10:00 Kültür

Kabe'yi İlk Gördüğümde

Her yıl binlerce insan umre ve hac görevlerini ifa etmek üzere mukaddes topraklara doğru yola koyuluyor. Bu inanç yolculuğu hazırlık safhalarından, hüzünlü dönüşüne kadar Kabe’yi İlk Gördüğümde programıyla ekrana taşınıyor.

10:30 Haber
2018 HAC KURALARI

2018 yılında hacı adaylarının kutsal topraklara yolculuk için ilk adımı olan hac kurasının çekiliş tarihi belli oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı web sitesinden yapılan açıklamada hac kuralarının, 01 Şubat 2018 Perşembe günü saat 11.00’da Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu’nda çekileceği duyuruldu.

12:00Haber

Diyanet Haber

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın televizyon ekranlarındaki gözü, kulağı, sesi…

12:15 Kültür

İnsan Halleri

Pozitif psikoloji ile maneviyatın harmanlandığı İnsan Halleri TRT Diyanet'te.

13:00 Kültür

Teknokom

Geleceğin teknolojisiyle tanışmaya hazır mısınız?

13:30 Dizi

Hayber

Hicretten sonra İslam’ın gelişmesi sürecinde Müslümanlar ile Medine’de bulunan Yahudiler arasında meydana gelen Hak ile Batıl’ın mücadelesi Hayber ile ekranlara geliyor.

14:30 Belgesel

Bir Hilal Uğruna 15 Temmuz

Fetö’nün 15 Temmuz’daki darbe ve işgal girişimine karşı halkımızın verdiği destansı mücadele, kahramanların anlatımıyla TRT’nin bütün kanallarında ekrana geliyor.

14:45 Eğitim

Osmanlı Türkçesi Öğreniyorum

Osmanlı Türkçesi öğrenmek isteyenlerin ilgiyle takip edeceği Osmanlı Türkçesi Öğreniyorum programı TRT Diyanet’te.

15:10

Anadolu'nun İnanç Önderleri

15:15 Eğitim

Mukabele

Yepyeni görselleriyle, sanatsal çekimleriyle Mukabele TRT Diyanet'te.

16:30 Kültür

Şimdi Ne Yapmalı?

Merak ettiklerinizi Şimdi Ne Yapmalı programında konuşuyor, sizlere rehberlik etmeye devam ediyoruz...

18:00 Kültür

Hayırsever

Kimi cami yaptırıyor, kimi öğrenci yurdu… Kimi kimsesizleri giydiriyor, kimi muhtaçlara gıda yardımı yapıyor. Anadolu insanı hayırda yarışıyor, TRT Diyanet, örnek insanlarımızı ekranlara taşıyor.

18:20Kültür

Vahyin Işığında

Yıllarını ilim öğrenmeye ve öğretmeye adamış Ali Rıza Temel, insan fıtratından ahlaki erdemlere, ibadetlerden iman esaslarına kadar pek çok konuda izleyenleri aydınlatıyor.

18:30 Haber

Diyanet Haber

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın televizyon ekranlarındaki gözü, kulağı, sesi…

19:00

8 Ülke 8 Yönetmen ve Sinan

19:30 Belgesel

Tuna

14 bölümden oluşan Tuna belgeselinde Avrupa’nın Karaorman yamaçlarında başlayıp çoğalan, kıtayı batıdan doğuya aşan ve Karadeniz’e ulaşan Tuna Nehri’nin gerçek öyküsü ekranlarınıza geliyor.

20:00 Eğitim

Diyanet’e Soralım

Aklınıza takılan soruları işin uzmanından öğrenin.

21:00 Kültür

Bir Asır Bir Çınar

Bir Asır Bir Çınar yeni bölümleriyle yakında TRT Diyanet'te.

21:30 Kültür

Sözün Özü

İbrahim Halil Üçer ve Ömer Türker’in sunumu, tarih, felsefe, insan ve medeniyete dair derinlikli sohbetleriyle Sözün Özü her Perşembe 21.30’da TRT Diyanet’te..

23:00 Kültür

Sohbet Tadında

Güzellikleri ihsan edenin muhabbetiyle daim olmak için Prof. Dr. Rahmi Yaran İle Sohbet tadında programında sizlerle buluşuyoruz.

23:30 Dizi

Hayber

Hicretten sonra İslam’ın gelişmesi sürecinde Müslümanlar ile Medine’de bulunan Yahudiler arasında meydana gelen Hak ile Batıl’ın mücadelesi Hayber ile ekranlara geliyor.

#Hac
#Hac ibadeti
#Hac nedir
#TRT Diyanet
#TRT Diyanet TV
#TRT Diyanet canlı
#Hac kura sonuçları canlı izle
#Hac kura çekimi canlı izle
#TRT Diyanet canlı izle
6 yıl önce