|

Uyku apnesi trafik kazası riskini 7-8 kat artırıyor

Yaşamımızın üçte birini uykuda geçiriyoruz. Prof. Dr. Oğuz Köktürk, obstruktif Uyku Apne bozukluklarının; basit bir anatomik bozukluk olmadığını ve uyku apnesinin, trafik kazası riskini 7-8 kat artırıp, iş kazalarına neden olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
10:44 - 13/03/2018 Salı
Güncelleme: 11:16 - 13/03/2018 Salı
IHA
Uyku apnesinin başlıca belirtileri; horlama, uyku sırasında nefes durması, gündüz aşırı uyku hali, baş ağrısı, unutkanlık ve depresyon.
Uyku apnesinin başlıca belirtileri; horlama, uyku sırasında nefes durması, gündüz aşırı uyku hali, baş ağrısı, unutkanlık ve depresyon.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Köktürk, uykunun sağlıklı bir yaşam için mutlak bir olgu olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Oğuz Köktürk, Obstruktif Uyku Apne Sendromunun (OSAS) nedenleri ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Yaşamımızın üçte biri uykuda geçiyor

Yaşamımızın üçte birini uykuda geçirdiğimizi anımsatan Prof. Dr. Oğuz Köktürk, uykunun sağlıklı bir yaşam için mutlak bir olgu olduğunun altını çizdi. Obstruktif Uyku Apne bozukluklarının; göğüs hastalıklarından nörolojiye, kulak burun boğazdan kardiyolojiye kadar çok geniş bir etki alanına sahip olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Köktürk, horlama, uyku sırasında nefes durması, gündüz aşırı uyku hali, baş ağrısı, unutkanlık, depresyon gibi faktörlerin başlıca belirtiler olarak kabul edildiğini söyledi.

Hastalığın görülme sıklığının yüzde 1-5 aralığında olduğunu ifade eden Prof. Dr. Köktürk, cinsiyet, yaş, obezite, genetik özellikler, alkol ve kullanılan ilaçlar gibi genel faktörlerin yanında, burun boğaz bölgesinin yapısı, baş-boyun pozisyonu ve boyun çapı genişliği gibi anatomik özelliklerin hastalığın riskleri arasında yer aldığını belirtti.

İş kazalarına neden oluyor

OSAS’ın basit bir anatomik bozukluk olmadığını, genetik, değişimsel ve çevresel faktörlerle kompleks bir hastalık olduğunu ifade eden Köktürk, en ağır komplikasyonlarının kalp damar sisteminde görülerek uykuda ölüme kadar ağır sonuçlara yol açtığını kaydetti. Prof. Dr. Köktürk, uyku apnesinin, trafik kazası riskini 7-8 kat artırıp, iş kazalarına neden olduğunu da sözlerine ekledi.

OSAS’da kilo verme, yatış pozisyonunu düzeltme, alkol ve sedatiflerden sakınma ile eşlik eden hastalıkların tedavisinin, genel önlemler içinde yer aldığını dile getiren Prof. Dr. Köktürk, en iyi tanı için mutlaka uyku merkezlerinde test yaptırılması gerektiği üzerinde durdu.

Hastalığın, altın standart tedavisinin Pozitif Hava Yolu Basıncı (PAP) tedavisi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Köktürk; horlama spreyleri, haplar, manyetik yastıklar, boyunluk ve saat gibi piyasaya sunulan tedavi yöntemlerinin ise yararı olmadığı değerlendirmesinde bulundu.

Uyku önemli bir şey

OSAS’ın vücudumuzdaki bütün sistemleri bozarak ölümlere yol açtığını yineleyen Prof. Dr. Köktürk, konuşmasını “Uykunun değerini kaybedince anlıyoruz. Uykunuza sahip çıkın. Uykunun önemli bir şey olduğunu unutmayın. Bu hastalığa gereken ilgiyi göstermezsek, yüzlerce yıldır can alan bu hastalık yine can almaya devam edecek.” ifadeleriyle noktaladı.

#Uyku apnesi
#Trafik kazası
#Uyku
6 yıl önce