|

Yılın en iyi diyeti seçildi: Akdeniz diyeti

2019'da U.S. News and World Report'ta dünyanın önde gelen beslenme uzmanları 41 popüler diyet içerisinden Akdeniz diyetini birinci seçti. Yüzlerce bilimsel makalesi bulunan Akdeniz diyeti, UNESCO tarafından 2013'te 'Soyut Kültürel Miras' olarak ilan edildi.

Yeni Şafak
10:29 - 15/01/2019 Salı
Güncelleme: 10:44 - 15/01/2019 Salı
Yeni Şafak
Akdeniz diyetinde zeytin yağı, taze sebze ve balık öne çıkıyor.
Akdeniz diyetinde zeytin yağı, taze sebze ve balık öne çıkıyor.

2013 yılında 'Soyut Kültürel Miras' olarak ilan edilen Akdeniz diyetinin faydaları uzmanlar tarafından sık sık tekrarlanıyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'de 2012 yılında Akdeniz diyetinin dünya genelinde uygulanabilirliği üzerine pilot bir proje başlatmıştı.

2019'da U.S. News and World Report'ta dünyanın önde gelen beslenme uzmanları 41 popüler diyet içerisinden Akdeniz diyetini birinci seçti.

Peki nedir Akdeniz diyeti?

Taze meyve, sebze, yeşillik, zeytinyağı ve balığın ağırlıklı olarak yer aldığı Akdeniz diyetinin beyin sağlığı için de çok önemli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, beyin yapısındaki bağlantıları koruyan Akdeniz diyetinin bilişsel yaşlanmayı geciktirdiğini söylüyor.

Akdeniz diyeti listesi nasıl olmalıdır?

Akdeniz diyetinde özellikle zeytin yağı başta olmak üzere, kırmızı etten uzak durularak bol balık tüketmenin yanı sıra; tahıldan zengin beslenmek olduğunu söyleyebiliriz.


Akdeniz diyeti; tam buğday ekmeği, bol sebze ve meyve, kuru baklagiller, zeytin ve zeytin yağının tüketildiği çok önemli bir sağlıklı beslenme şekli olarak karşımıza çıkar. Aynı zamanda Akdeniz diyeti, yeşil sebzelerin ve zeytin yağının her çeşit yemekte kullanılmasıyla dikkat çekerek, Akdeniz mutfağının sembolü.

Örnek bir liste:

Akdeniz diyetinde sabah kahvaltılarında 1- 2 dilim kepek veya çavdar ekmeği, 1 dilim yağsız peynir, dilediğiniz kadar domates ve salatalık, 5 adet zeytin, 5 adet çiğ fındık veya 5 adet çiğ badem yiyebilirsiniz. Ayrıca şeker oranı az olan mevsim meyvesi de ekleyebilirsiniz. Mevsimine göre domates salatalık yerine havuç, turp gibi gıdalar da tüketebilirsiniz.

Akdeniz diyetinin öğle öğünü için alternatif çeşitler üretebilirsiniz. Her gün salata ve ayran tüketmeye özen gösterin. 1 simit, 1 sandviç ya da peynirli omlet yiyebilirsiniz. Ayrıca hafta bir yarım kilo kadar karışık meyve salatası da sizin için ideal olacaktır.

Akdeniz diyetinde akşam öğünü için salata ve yoğurt mutlaka tüketmelisiniz. Salatanın yanına ızgara veya buğulama olarak pişen balık veya 1 porsiyon sebze yemeği yiyebilirsiniz. Ara sıra yemeklerinizin içerisine kıyma ya da tavuk ilave edebilirsiniz. Akşam yemeklerinizde kesinlikle ekmek tüketmemelisiniz. Acıkmamak için bol bol su için.

#Diyet
#Akdeniz diyeti
#En iyi diyet
5 yıl önce
default-profile-img