|

30 milyon doz Biontech geliyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Haziran ayında 30 milyon doz daha Alman Biontech aşısının geleceğini söyledi. Bilim Kurulu sonrası konuşan Bakan Koca, “Biontech’ten Haziran için 30 milyon doz aşıyı şimdiden söz verebilirsin dediler, bunu daha da artıralım diye görüşüyoruz” şeklinde konuştu. En geç haziran sonunda 40 yaş üstünü aşılayabilecekleri müjdesini veren Koca, “30 milyon aşıyla bunu 30-35 yaşına düşürebileceğimizi ifade etmek istiyorum” dedi.

00:00 - 13/04/2021 Salı
Güncelleme: 01:44 - 13/04/2021 Salı
Yeni Şafak
Fahrettin Koca
Fahrettin Koca
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Kovid-19 risk haritamız, nüfusun yüzde 80’inin çok yüksek risk grubundaki şehirlerde yaşadığını ortaya koyuyor.
Şu anda iki önemli olumsuz faktör güçlerini bize karşı birleştirmiş, daha hızlı yol almamızı zorlaştırmaktadır.
Faktörlerden biri, belirsizliğin verdiği gerginlik içinde zamanla yorulmuş olmamızdır, diğer olumsuz faktör virüsün yeni varyantlarıdır. Yorgunluğun haklı sebepleri var” dedi.
  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Koca, virüsün yeni varyantları, aşı ile ilgili son gelişmeler ve Ramazan ayında alınabilecek önlemler hakkında bilgiler verdi. Virüsün gücünü halen koruduğunu ve bulaşın arttığını belirten Koca,
    “Mutasyon ve varyantlar konusunda, genelde beklenti şansın bizden yana olmasıydı. Şu anda bu gerçekleşmedi. Bilim insanları, Kovid-19’un yaygınlaşmasının nedenini varyantlara bağlıyor. Türkiye’deki vakaların artışı bunu doğrulamaktadır”
    diye konuştu.

10 GÜN İÇİNDE NETLEŞECEK

“Önümüzdeki 2-3 hafta içerisinde yeni aşıların gelebileceğini düşünüyorum. Bugüne kadar 4,5 milyon doz Biontech aşı geldi. Biz opsiyonel olarak 30 milyona gelecek şekilde anlaşma yapmıştık” diyen Koca, “Uğur (Şahin) Hoca, Türkiye’ye aşı gönderme konusunda büyük gayret sarf ediyor. ‘Haziran ayı için 30 milyon doz aşıyı şimdiden söz verebilirsin’ dediler.
Hem Mayıs sonu, hem Haziran’da bunu daha arttıralım diye görüşüyoruz. 10 gün içinde de rakamın ne kadar fazla olabileceğini netleştirmiş olacağız. Bizim Haziran sonuna kadar elimizde yoğun bir aşının olacağını söyleyebilirim.
40 yaş üstünü aşılayabileceğimizi ama bunun 30-35 yaşıyla ilgili bu son 30 milyon rakamıyla bunu söyleyebileceğimi ifade ediyorum” ifadelerini kullandı.

VAKALARIN YÜZDE 85’İ İNGİLTERE VARYANTI

  • “Yeni vakaların yüzde 85’i İngiltere mutasyonu kaynaklı”
    diyen Bakan Koca,
    “Güney Afrika varyantı 11 ilimizde 285 kişide, Brezilya varyantı ise 9 ilimizde 166 kişide görülmüştür. Az sayıda olmakla birlikte Kaliforniya-New York ile B.1.525 varyantı da tespit edilmiştir”
    şeklinde konuştu.
Koca şu ifadeleri kullandı: “Aşının etkisini hep birlikte gördük. Kasım ayında yoğun bakıma yatan hastaların yüzde 69’unu 65 yaş üstü oluştururken, bugün bu oran yüzde 53’e düştü.
En çok aşılama yapan ülkeler arasındayız. Yakın zamanda hem tedarik yoluyla aşı çeşitliliğini sağlayarak hem de yerli aşı üretimiyle toplum bağışıklığını gerçekleştireceğiz. Şu ana dek 18 milyon dozdan fazla aşı yapılmıştır.
İkinci doz aşısını olan vatandaşlarımızın sayısı 7,5 milyonu bulmuştur. Türkiye, dünyada en çok aşı yapan 6’ıncı ülkedir.”

RAMAZAN İÇİN ‘KAPSAYICI ALTERNATİFLİ HAZIRLIK’

  • Koca, ‘Ramazanda tam kapanma olacak mı?’ sorusuna
    “Ramazan ayını özellikle tedbirler konusunda çok önemli görmeliyiz. Bilim Kurulu, kapsayıcı şekilde alternatifli bir hazırlık yaptı. Ben de yarın (bugün) Kabine Toplantısı’nda bunları dile getirmiş olacağım”
    şeklinde cevap verdi. Koca, yerli aşı çalışmalarıyla ilgili olarak da
    “Yerli aşıda Faz 2 çalışması bitti. 2-3 hafta içerisinde Faz 3 çalışmasına geçilebilir. Eylül ayında Faz 3’ü bitecek olan ve ilk aşımız diğer aşılarında Kasım gibi biteceğini, başarırsa üretime geçileceğini söylemek istiyorum”
    değerlendirmesinde bulundu.

Gelişmeler ciddi veriler ikaz edici

Sağlık Bakanı Koca,

“Verdiğim bilgilerden anlaşılacağı gibi bu yeni durum vaka sayılarını etkilemekle kalmadı, günbegün hastaneye başvurular ile yatan hasta sayısına da yansımaya başladı. Türkiye genelinde yüzde 59 olan yatak doluluk oranı ve yüzde 67,4 olan yoğun bakım doluluk oranında dramatik artış yoktur, ama gelişmeler ciddi, veriler ikaz edicidir”

şeklinde konuştu.

#Biontech
#Bilim Kurulu
#Fahrettin Koca
3 yıl önce