|

ABD’den aşı atağı: Işık hızı ötesi operasyonu

ABD Başkanı Trump, 14 aşı çalışmasının hızlandırılmış araştırması ve onayıyla başlayacak yeni aşı projesini duyurdu. “Işık Hızı Ötesi Operasyonu” adı verilen projenin takvimi ise bazı bilim insanları tarafından gerçekçi bulunmadı.

Haber Merkezi
02:00 - 17/05/2020 Pazar
Güncelleme: 18:29 - 16/05/2020 Cumartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv
‘DEV BİR GİRİŞİM’

ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüs aşısı geliştirilmesinin hızlandırılması amacıyla yeni bir program başlattı. Program umut vadeden 14 aşı çalışmasının daha hızlı araştırılmasına ve onay sürecine alınmasıyla başlayacak. Projeye “Işık Hızı Ötesi Operasyonu” adını veren Trump, proje ile ilgili, “Mahnattan Projesi’nden (ABD’nin nükleer silah projesi) bu yana hiç görmediği dev bir bilimsel, endüstriyel ve lojistik girişim” dedi.


NORMALLEŞME BAŞLAYACAK

Trump projeyle, koronavirüse karşı etkinliği kanıtlanmış bir aşıyı mümkün olan en kısa sürede geliştirmeyi, üretmeyi ve dağıtmayı amaçladıklarını söyledi. “(Aşıyı) yıl sonundan önce, hatta belki daha bile erken bulmak istiyoruz” diyen Trump, aşı bulunmasıyla ilgili ilerlemenin “rekor bir hızda” devam ettiğini ancak ABD’nin aşı olsun ya da olmasın normalleşme sürecine başlaması gerektiğini vurguladı.

GERÇEKÇİ BULUNMADI

Ancak Trump’ın açıkladığı takvim bilim insanları tarafından gerçekçi bulunmadı. Baylor Üniversitesi’nden Koronavirüs Aşı Ekibi Direktörlerinden Dr. Peter Hotez, CNN’e yaptığı açıklamada, koronavirüse karşı aşının önümüzdeki aylarda geliştirilmesinin mümkün olduğunu ancak bunun genel halkın kullanımına açılmasına yetecek düzeyde güvenli verinin toplanmasının mümkün olmadığını söyledi.


#ABD
#Koronavirüs
#İlaç
4 yıl önce