|

Pazar bereketi

Tam kapanmada 8 günün ardından kurulan pazar yerleri dün vatandaşın akınına uğradı. Sadece yaş sebze, meyve ile fide satılan pazar yerlerinde esnafın HES kodu sorgulandı, vatandaşlara mesafe uyarısı yapıldı.

00:00 - 9/05/2021 Pazar
Güncelleme: 02:40 - 9/05/2021 Pazar
Yeni Şafak
Pazar yerlerinde denetim ekipleri, Kovid-19 tedbirleri aldı.
Pazar yerlerinde denetim ekipleri, Kovid-19 tedbirleri aldı.
ABDULLAR SARİCA
Tam kapanma dolayısıyla 8 gündür kapalı olan pazar yerleri dün açıldı. İçişleri Bakanlığı genelgesiyle “tam kapanma” döneminde 8 ve 15 Mayıs Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatlerinde sadece yaş sebze ve meyve ile fide satışı yapan pazar yerlerinin açılmasına izin verilmesinin ardından, esnaf sabah tezgah kuracakları alanlara geldi.
Pazar yerlerinde denetim ekipleri, Kovid-19 tedbirleri aldı. Esnafın, HES kodlarını sorgulayan ekipler, tezgahlar arasındaki üç metrelik mesafeyi de kontrol etti. Ekipler, vatandaşları maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymaları konusunda uyardı.

HEM UYGUN HEM DAHA TAZE

  • İstanbul Gaziosmanpaşa’da, Karadeniz Mahallesi’ndeki kapalı pazar yerine alışveriş için gelen vatandaşlardan Atanur Bilir, pazarın açılmasının iyi olduğunu, sadece meyve ve sebze gibi ürünlerin satılıp giyim ve zücaciye gibi ürünlerin satılmamasının kalabalığı azalttığını söyledi.
    Nurhayat Şirin de kalabalık olmaması için alışverişini yapmak için erken saatte pazara geldiğini söyledi. Pazarda fiyatların uygun olduğunu ve ürünlerin de taze göründüğünü belirten Şirin, salgının başından beri ilk kez pazara geldiğini dile getirerek, pazarların açık olmasını istedi.

MARKETLERİN FİYAT OYUNU

Marketlerin, pazarların açıldığı gün 12 liralık domatesi 5 liraya, 7 liralık salatalığı 2 liraya düşürmesi pazarcıların tepkisine neden oldu. Bursa Pazarcılar Odası Başkanı Refik Aksu,
“Bizim kapalı olduğumuz bu bir haftada marketler 12 lira olan domatesi, pazarların açıldığı gün 5 liraya düşürebiliyor. Madem bu domatesi 5 liraya düşürebiliyorsun, niye pazarların kapalı olduğu günde o fiyata indirmiyorsun. Salatalık 6-7 liradan satılırken, bugün 2 liradan nasıl satabiliyorsunuz. Bu marketler halkını hiç düşünmüyor”
dedi.

Tedbirler zaman zaman unutuldu

  • Başkentte pazarcı esnafı, Kovid-19 tedbirlerine uyarak tezgah açtı. Tam kapanma döneminde ilk kez açılan pazar yerlerine ilgi büyük oldu.
    Vatandaşların ve pazar esnafının Kovid-19 tedbirlerini yer yer unuttuğu gözlerden kaçmadı. Alışveriş yapanlar arasında yer yer mesafe kaybolurken, kimi zaman çenede olan maskelerin doğru kullanılmadığı dikkat çekti.
    Bazı esnafın yüksek sesle satış yapması da riski artıran faktörler oldu.
#Pazar
#Koronavirüs
#Tam kapanma
#Denetim
3 yıl önce