|

Sağlık Bakanlığının 'Hayat Eve Sığar' uygulaması yayınlandı: Sokaktaki koronavirüs hastasının yanından geçeni bile uyaracak

Sağlık Bakanlığı 'Hayat Eve Sığar' uygulamasını devreye soktu. iPhone, Android, telefon ve tabletlerde kullanılmak üzere kullanıma sunulan uygulamada koronavirüs salgınıyla ilgili risk bölgeleri, aile takibi, koronavirüs testi, günlük koronavirüs tablosu ve harita üzerinden hastane, eczane, metro ve otobüs duraklarının bilgileri paylaşılacak. Uygulama ile bulunduğunuz bölgedeki enfekte hasta yoğunluğunu de görülebiliyor. Uygulama, hastalık sonrasındaki temas zincirinin kolayca bulunmasını da sağlayacak.

14:58 - 18/04/2020 Cumartesi
Güncelleme: 16:27 - 18/04/2020 Cumartesi
Diğer
Arşiv
Arşiv

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Hayat Eve Sığar mobil uygulaması, Android ve App Store platformlarında yayına başladı. Ücretsiz indirilebilen uygulama, COVID-19 salgınının kontrol altına alınması ve enfekte olan kişilerin takip edilmesi için geliştirildi.

Her gün sağlık durumunuzu soracak ailenizi haberdar edecek

Uygulama, kullanıcılara her gün size sağlık bilgilerini soracak. 'Ailem' bölümüne dahil ettiğiniz insanlardan herhangi biri pozitif ya da temaslı ise uygulama size de uyarı gönderecek. Bu sayede insanlar aileleri ve yakın çevrelerini de kontrol edebilecek.

Enfekte birinin yanından geçtiğinizde uyaracak

Hayat Eve Sığar uygulaması, telefonların bluetooth özelliği sayesinde, kullanıclar sokakta gezerken karşılaştığı birisi daha sonra pozitif çıkarsa eğer "şu gün şu saatte pozitif birisiyle karşılaştınız" diye de uyaracak.

Riskli alanlarda dolaşanları teste gönderecek

Uygulama yakın sürede çok fazla riskli alanlarda dolaşan ve fazla kişi ile temas eden kullanıcıya 'risk puanı' verecek ve o kişiyi gerekirse test yapmaya yönlendirecek. Aynı şekilde riskli kişilerin eklenmiş arkadaşları varsa onlara da uyarı gönderecek. Kişi test yapılır ve sonucu negatif çıkarsa riski sıfırlayacak.

Yaşadığınız yerin Kovid-19 durumunu göreceksiniz

Uygulama ile bulunduğunuz bölgedeki enfekte hasta yoğunluğunu da görebiliyorsunuz. Yaşadığınız semtler Kovid-19'lu hastalara göre renklendirilecek. Eğer bölgenizde enfekte yoğunluğu çoksa, ekranınız altında "Enfekte yoğunluğun çok yüksek olduğu bölgedesiniz" uyarısını göreceksiniz. Bulunduğunuz bölgede yoğunluk orta ve düşük ise yine harita üzerinden bilgilendirme yapılacak.

Evinde tedavi gören hastaların kullanması mecburi

Uygulamayı, evinde izolasyon altına alınarak Kovid-19 tedavisi görenlerin kullanması mecburi tutulacak. Bu sayede hem hastalar uzaktan takip edilmiş olacak hem de Kovid-19 tespiti sonrasındaki temas zincirinin kolayca bulunmasını da sağlanacak.


  • Uygulama, yaklaşık 4 MB'lık bir dosya boyutuna sahip ve saniyeler içinde cihazınıza iniyor. Uygulamayı ilk açtığınızda karşınıza "Bu uygulama seni ve çevrendekileri koronavirüsünden korumak için T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilmiştir" mesajı çıkıyor.

"Hayat Eve Sığar" uygulaması için buraya tıklayın

#hatay eve sığar
#uygulama
#google
#koronavirüs
#pandemi
4 yıl önce