|

Tapu işlemleri: Tapuda gerekli belgeler ve tapu harcı hesaplama

Ev ya da iş yeri gibi gayrimenkul alacak vatandaşlar, tapu işlemlerinde gerekli belgeleri ve tapu harcının ne kadar olacağını ve nasıl hesaplanacağını merak ediyor. İşte tapu ile ilgili bilinmesi gerekenler...

Yeni Şafak
11:05 - 2/05/2018 Çarşamba
Güncelleme: 11:18 - 2/05/2018 Çarşamba
Diğer
Tapuda gerekli belgeler ve tapu harcı hesaplama​ işlemleri...
Tapuda gerekli belgeler ve tapu harcı hesaplama​ işlemleri...

Ev ya da iş yeri gibi gayrimenkul alımında tapuda gerekli belgeler ve izlenecek adımları haberimizde sizlerle paylaştık.

TAPU İÇİN GEREKEN BELGELER NELERDİR?

– Eğer internet üzerinden online randevu alınmadıysa, sıramatikten TC kimlik no ile sıra numarası alınır.

– Sıra geldiğinde önbaşvuru odasına geçilir.

– Başvuru istem belgesinin işlem bitene kadar kaybedilmemesi gerekir.

– Başvuru istem belgesinin sağ üst köşesindeki başvuru numarası yer alıyor. İşlemlerin her aşamasının kontrolü bu numarayla yapılabilir.

– Gerekli incelemelerden sonra cep telefonuna bilgi mesajı gelir.

– Verilen başvuru istem belgesindeki numarayla, mesaj geldikten sonra ilgili banka şubesine gidip tapu harçlarını yatırıp, mesajda belirtilen randevu saatinden en az 15 dakika önce tapuda kimlik asılları ve tapu harç dekontları ile hazır bulunulması gerekir.

– Tapu harç dekontlarını ilgili memura verdikten sonra randevu saatinde monitörlerden başvuru nosu ile imzaya atmak için çağrıda bulunur.

– Her koridorda monitör bulunur, monitörde verilen başvuru no’su görülünce ve sesli olarak başvuru no’su anons edilince Akit Odasına imzaya gidilir.

TAPU NEDİR?

Tapu, arazinin belirli bir parçasının veya üzerine inşa edilmiş bağımsız bölümün malikini gösteren, tapu sicil müdürlüğünce verilmiş, aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli resmi bir belgedir. Buna halk arasında “tapu senedi” de denmektedir. Daimi ve müstakil haklar için de tapu senedi düzenlenebilmektedir.

TAPU HARCI NEDİR?

Devletin verdiği hizmet üzerinden aldığı maddi bedele harç diyoruz. Emlak ve gayrimenkul kapsamında kamu kuruluşlarından yapılan işlemlerde ise tapu harcı alınıyor. Peki tapu harcı nedir? Tapu harcı, gayrimenkul alım – satım işlemleri sırasında vatandaştan tahsil edilen tapu hizmetlerinin bedeline deniyor. Tapu harcı yatırılmadığı takdirde tapu işlemleri gerçekleştirilemiyor.

TAPU HESAPLAMA TABLOSU (2017)

-500 bin lira satış değeri olan ev için 7 bin 500 lira tamamını alıcı ödeyecekse 15 bin lira,

-400 bin lira satış değeri olan ev için 6 bin lira tamamını alıcı ödeyecekse 12 bin lira,

-300 bin lira satış değeri olan ev için 4 bin 500 lira tamamını alıcı ödeyecekse 9 bin lira,

-200 bin lira satış değeri olan ev için 3 bin lira tamamını alıcı ödeyecekse 6 bin lira,

-100 bin lira satış değeri olan ev için ise Bin 500 lira tamamını alıcı ödeyecekse 3 bin lira tapu harcı ödemesi yapılıyor.

2017 İÇİN TAPU HARCI HESAPLAMA ÖRNEĞİ

Tapu harcı hesaplama 2017 işleminin daha net anlaşılabilmesi için tapu harcı hesaplama 2017 işlemini bir örnekle açıklayalım :

Ayşe Hanım Bey, gerçek satış bedeli 200 bin lira olan evini satıyor. 2017 tapu harcı hesaplama işlemine göre Ahmet Bey'in tapu dairesinde 3 bin lira tapu harcı ödemesi gerekiyor. Eğer tapu harcının tamamı olan binde 30'luk bölümünü alıcı ödeyecekse bu tutar 6 bin lira oluyor. Buna ek olarak tapu döner sermaye bedeli olan 82,50 lirayı da ödemek durumunda kalıyor. 2018 yılında tapu harcı rakamları daha farklı olacak.

#tapu belgeleri
#tapu harcı
#tapu işlemleri
6 yıl önce