|

Avrupa'da dibe vurdu

Türkiye'nin Avrupa kupalarındaki en başarılı futbol takımı olan ve birçok ilke imza atan Galatasaray, İsveç'in orta sıra ekibi Östersunds önünde UEFA Avrupa Ligi'ne henüz 2. ön eleme turunda veda ederek eski günlerinin uzağında kaldı.

Yeni Şafak ve
03:39 - 22/07/2017 Cumartesi
Güncelleme: 03:43 - 22/07/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
​Avrupa'da dibe vurdu
​Avrupa'da dibe vurdu

Tarihinde birçok önemli başarı bulunan, Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Arsenal, Liverpool, Milan, Juventus, Paris Saint-Germain ve Monaco gibi kulüplere karşı zaferleriyle hatırlanan Galatasaray, eski günlerinin çok uzağında. UEFA Kupası ve UEFA Süper Kupası'nı 2000 yılında müzesine götürmesi nedeniyle, UEFA organizasyonlarında kupa kaldıran tek Türk takımı unvanını elinde bulunduran sarı-kırmızılılar, ilk kez uluslararası arenada mücadele eden bir ekibe karşı Avrupa kupalarına henüz Temmuz ayında veda etmekten kurtulamadı. Galatasaray, bu sonuçla, Avrupa kupalarından en erken elenen Türk kulübü oldu. Kadrosunu Belhanda, Gomis ve Maicon gibi isimlerle takviye eden sarı-kırmızılılar, buna rağmen elenmekten kurtulamadı.

TROMSÖ FACİASINI UNUTTURDU

Galatasaray'ın Östersunds'a elenmesi, 2005-2006 sezonunda yaşanan "Tromsö faciası"nı dahi unutturdu. UEFA Avrupa Ligi 2005-2006 sezonu 1. turunda Norveç ekibi Tromsö ile eşleşen ve düşük bütçeli rakibi karşısında mutlak favori gösterilen sarı-kırmızılı ekip, 2005 yılı Eylül ayındaki karşılaşmalarda, deplasmanda 1-0 kaybedip, İstanbul'da 1-1 kalarak elenirken, bu sonuç "Tromsö faciası" olarak adlandırılmıştı. Tromsö'nün dahi altında bir seviyeye sahip Östersunds ise sarı-kırmızılı kulübün tarihinde hatırlanmak istenmeyen bir eşleşme olarak kalacak. Bu sonuçla, Galatasaray, yeni sezon öncesinde zor günler bekliyor.

AVRUPA'DA GALİBİYETİ UNUTTU

Galatasaray, Avrupa kupalarında zafer olarak nitelendirilebilecek son galibiyetini, İtalyan ekibi Juventus'a karşı İstanbul'da aldı. Sarı-kırmızılı takım, 2013-2014 sezonu UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarındaki son maçında Juventus'u İstanbul'da 1-0 yenerek son 16 turuna yükselirken, bu önemli galibiyetin ardından Avrupa kupalarında oldukça kötü istatistiklere imza attı. Juventus zaferinin ardından Avrupa kupalarında 18 maça çıkan Galatasaray, 11 kez yenilip, 6 kez berabere kalırken, sadece 1 defa rakibine üstünlük sağlayabildi. Sarı-kırmızılılar, son galibiyetini ise 21 Ekim 2015'te Şampiyonlar Ligi gruplarında Portekiz temsilcisi Benfica'ya karşı 2-1 ile aldı. Galatasaray, son 7 Avrupa kupası maçından galibiyet çıkaramadı.

Özbek ve Tudor'a istifa çağrısı

Galatasaraylı taraftarlar, takımlarının UEFA Avrupa Ligi 2. ön eleme turunda İsveç'in Östersunds ekibine elendiği maçın ardından Florya'da yönetim, teknik direktör ve futbolcuları protesto etti. Galatasaray'ın Türk Telekom Stadı'nda rakibiyle 1-1 berabere kalarak Avrupa defterini kapattığı rövanş maçının ardından Florya Metin Oktay Tesisleri önünde toplanmaya başlayan taraftarlar, yaptıkları tezahüratlarla Başkan Dursun Özbek, teknik direktör İgor Tudor ve futbolculara tepki gösterdi. Güvenlik görevlilerinin önlemler aldığı tesislerin önünde protestoda bulunan taraftarlar, Özbek ve Tudor'u istifaya davet etti. Taraftarlar, bazı futbolcular aleyhine de tezahüratta bulundu. Sarı-kırmızılı taraftarlar ayrıca sözleşmesi feshedilen Sneijder Wesley ile takımın başında görmek istedikleri Mircea Lucescu lehine tezahürat yaptı. Galatasaray'ın teknik heyet ve futbolcuları, taraftarların tepkileri nedeniyle Metin Oktay Tesisleri'ne gelmedi. Takımı taşıyan otobüs statta bırakılırken, futbolcular başka araçlarla Türk Telekom Stadı'ndan ayrıldı.


Başkan arkasında

UEFA Avrupa Ligi 2. Ön Eleme Turu'nda Östersunds'a elenerek büyük bir hayal kırıklığı yaşayan Galatasaray'da teknik direktör Igor Tudor'un takımdaki geleceği tartışılıyor. Galatasaray'da yönetim, Hırvat teknik adam konusunda ikiye bölünmüş durumda. Sarı-kırmızılı yöneticilerin bir kısmı Tudor ile yolları ayırmanın, sezonun iyi başlaması için takım adına olumlu sonuç doğuracağına inanıyor. Avrupa'dan Temmuz ayında elenmenin Galatasaray tarihinde kabul edilebilir olmadığı fikrini savunan yöneticiler, Tudor'a teşekkür edilip takımdan gönderilmesi fikrine sıcak bakıyor. Ancak Dursun Özbek'in Tudor konusunda bu düşünceye katılmadığı öğrenilirken, takıma yapılacak takviyelerle lige iyi bir başlangıç yapılacağı fikri de hakim. Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Tudor'a inandığını her fırsatta dile getirirken, bu ortamda teknik direktör değişikliğinin takıma daha da zarar vereceğini düşünüyor. Hırvat hoca da 1-1 biten ve Avrupa'ya veda ettikleri maçın ardından istifa etmeyeceğini söyledi. Statta Dursun Özbek'le sıcağı sıcağına durum değerlendirmesinde bulunan yöneticiler "Bu iş Tudor'la olmaz. Hemen teknik direktör değişikliğine gidelim" önerisinde bulundular. Ancak Pazartesi günü Mariano'nun imza töreninde ''Tudor'un arkasındayım'' diyen Başkan'ın şu an için hoca değişikliğini düşünmediği öğrenildi. Ancak Özbek'in desteğine rağmen Tudor'un görevde kalamayacağı düşünülüyor.

İKİ TAKIM ARASINDA MADDİ UÇURUM VAR

Tarihinde ilk defa Avrupa kupasına katılan ve ilk maçlarında Galatasaray ile karşılaşıp üst tura yükselen Östersunds'da futbolcular maç sonunda 50 bin Euro tur primi elde etti. Galatasaray'da ise önceki gece sahaya çıkan oyuncuların sadece maç başı ücretlerinin 165 bin Euro olması iki takımın arasındaki maddi uçurumu gözler önüne serdi. Ayrıca sadece Belhanda'ya 10 milyon Euro, Maicon'a da 8 milyon Euro bonservis parası veren sarı-kırmızılıların rakibinin piyasa değerinin de toplam 7,5 milyon Euro olması dikkat çekti. Geçtiğimiz sezonu 4. sırada bitiren ve Avrupa kupalarına 2. Ön Eleme Turu'ndan başlamak zorunda kalan Galatasaray, bu sezon aynı sıkıntıyı yaşamamak için transfer harekatı yapsa da, sahada istediğini alamadı. Sarı-kırmızılılar, UEFA Avrupa Ligi'nden elenerek, sadece prestij değil, hatrı sayılır miktarda da maddi kayba uğradı.


'Bir kurban arıyorlardı'

Östersunds maçında taraftarların en çok tepki gösterdiği kişi kaptan Selçuk İnan oldu. Tecrübeli futbolcuyu soyunma odasında teknik direktör Igor Tudor'un teselli ettiği öğrenildi. Hırvat hocanın ''Kaptan olarak sahada elinden geleni yaptın. Kafanı kaldır ve başın dik şekilde stattan ayrıl. Taraftarlar saha içinde bir kurban arıyorlardı ve bu takımın en eskisi olarak seni seçtiler'' dediği öğrenildi. 2011'den beri G.Saray forması giyen Selçuk İnan, geçtiğimiz sezon da gösterdiği performans nedeniyle, sarı-kırmızılı taraftarların tepkisini çekiyordu.


G.Saray'ı kupanın dışına attık

İsveç basını, Galatasaray'ın UEFA Avrupa Ligi 2. Ön Eleme Turu'nda Östersunds'a elenmesine geniş yer ayırdı. Yüksek tirajlı Aftonbladet Gazetesi sürmanşetinde, "Büyük kulübü eleyen Östersunds'tan müthiş sürpriz" başlığını kullandığı haberin alt başlığında, "Dünya devi Galatasaray'ı yenen Östersunds'un soyunma odasında çılgın kutlama" ifadeleri kullanırken, futbolcu Saman Ghoddos'un, ''Daha önce duymadığım şarkıları söyledik. Eğlenmeye dans etmeye devam edeceğiz. İnanılmaz bir geceydi" sözlerine yer verdi. Expressen Gazetesi maça geniş yer ayırırken, "Sürpriz tamamlandı, Östersunds yoluna devam ediyor" başlığını kullandı. Haberde, "Küçük Östersunds büyük Galatasaray'ı UEFA Avrupa Ligi'nden attı" cümlesine yer verilirken İsveç ekibinin teknik direktörü Graham Potter'ın, "Futbolcularımın birlikteliği ve cesurca mücadelesi oyunda en büyük etkendi. Kariyerimin en büyük başarısını elde ettim" ifadelerini kullandı. İsveç resmi haber ajansı TT ise, "Östersunds sürprizi" başlığıyla abonelere geçtiği haberde, "Östersunds, Türk kulübü Galatasaray'ı yenerek UEFA Avrupa Ligi dışında bıraktı" cümlelerini paylaştı.

#UEFA
#Östersunds
#Galatasaray
7 yıl önce