|

Facebook Portal ile evimize girmeye çalışıyor

Facebook yalnızca sosyal medya platformu olmanın dışına çıkarak Portal ve Portal + ile evlere girmek istiyor. Son yıllarda veri ihlalleriyle gündeme gelen Facebook’un satışa sunduğu ürün bazı soru işaretleri doğurdu.

Yeni Şafak
11:05 - 9/10/2018 Tuesday
Güncelleme: 11:26 - 9/10/2018 Tuesday
Yeni Şafak
Portal ve Portal + modelleri sırasıyla 199, 349 dolar fiyat etiketleriyle satışa sunuldu.
Portal ve Portal + modelleri sırasıyla 199, 349 dolar fiyat etiketleriyle satışa sunuldu.

Dünyanın en büyük sosyal medya platformu Facebook, dün tanıttığı Portal ve Portal + ile evlere girmeyi hedefliyor. Amazon Echo’ya benzeyen bu akıllı hoparlörler, Facebook’un son yıllarda ortaya çıkan problemlerini de gündeme getiriyor. Cambridge Analytica skandalı ve geçtiğimiz günlerde 50 milyon kişiye ait verinin sızdırılması olayları kullanıcıların güvenini sarsmıştı.

Güvenlik ihlalleri piyasaya çıkışını geciktirdi

ABD, Avrupa ve Kanada’da kullanıcı sayısı günden güne azalan Facebook’un gelirlerinde de gerileme gözleniyor. Kullanıcıların Facebook’a güvenerek bu yeni aracı satın alıp evlerine sokması biraz zorlu olacağa benziyor. Aslında geçtiğimiz baharda piyasaya sürülmesi beklenen cihazın piyasaya çıkış tarihi veri ihlalleri nedeniyle ertelendi. Ön siparişe açılan Portal ve Portal + cihazlarının teslimatları ABD için önümüzdeki ay başlayacak.


Yapay zeka desteğini Amazon'dan alıyor

Portal’ın video sohbet özelliğinin dışında akıllı bir hoparlörden pek bir farkı yok. Facebook Watch’tan bir şeyler izlemek, müzik dinlemek ve haber okumak için kullanılabiliyor. Cihaz ayrıca dijital fotoğraf çerçevesi olarak da kullanılabiliyor.

Facebook tarafından Portal için akıllı asistan yazılımı üretilmedi. Cihazın asıl özellği arama yapmak olarak belirtiliyor. Ancak sesi kısmak gibi basit talimatları algılayan cihaz hava durumu veya alarm gibi karmaşık işlemlerde Alexa altyapısını kullanıyor.

Facebook’un son yıllarda yaşadığı veri ihalleri, kullanıcıların aklında bazı soru işaretleri oluşturdu. Bu nedenle bazı kullanıcılar Facebook’un Portal’ı satın alarak kendi evinde veri toplamasını istemiyor.



#Facebook
#Portal
#veri ihlali
6 years ago