TÜBİTAK ikiye bölünüyor: YÜTAM oluşturuluyor

Yeni Şafak
17:41, 03/03/2017, CumaG: Güncelleme: 17:57, 03/03/2017, Cuma
Yeni Şafak
TÜBİTAK ikiye bölünüyor: YÜTAM oluşturuluyor
TÜBİTAK'ın Gebze'deki merkezi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, teknoloji yönetiminin tek elde planlanması, yönetilmesi ve izlenmesi amacıyla yeni bir tasarıyı TBMM'ye sundu. Tüm enstitüler TÜBİTAK'tan ayrılarak, kurulacak olan Yüksek Teknolojiler Araştırma Merkezi'nde (YÜTAM) tek elde toplanıyor. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun yerine de Bilim, Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu kuruluyor. Kurul, Başbakan başkanlığında ilgili bakanlardan oluşacak.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, teknoloji yönetiminin tek elde planlanması, yönetilmesi ve izlenmesi amacıyla Ar-Ge teknoloji ve inovasyon ekosistemini iyileştirecek bir tasarıyı TBMM'ye sundu. Getirilen 49 maddelik “Yüksek Teknolojiler Araştırma Merkezi ve Bilim, Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" ile TÜBİTAK ikiye bölünüyor.



YÜKSEK TEKNOLOJİ MERKEZİ KURULUYOR


Tüm enstitüler TÜBİTAK'tan ayrılarak, kurulacak olan Yüksek Teknolojiler Araştırma Merkezi'nde (YÜTAM) tek elde toplanıyor. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu kaldırılıyor ve yerine; Bilim, Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu kuruluyor. Kurul, Başbakan başkanlığında ilgili bakanlardan oluşacak.



AR-GE PROJELERİ TEK ELDE


Türkiye'nin tamamında Ar-Ge faaliyetleri tek elde toplanıyor. Söz konusu İcra Kurulu ile planlama yapacak, karar mekanizmalarını hızlandıracak ve karar süreçlerini kısaltacak. Bu kapsamda da Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından hazırlanacak projeler, programlar, destek mekanizmalarının oluşturulması, araştırma merkezi veya enstitülerin kurulması, kurdurulmasına ilişkin kararları bu Kurul kararlaştıracak.



Tüm Türkiye'deki Ar-Ge faaliyetlerinin de artık tek elde yürütülecek bu sistemin takibi ise oluşturulacak Ar-Ge Teknoloji Özel Hesabı ile yapılacak. Böylece Türkiye'deki tüm Ar-Ge ödenekleri İcra Kurulu ile takip edilecek. Kurul Ar-Ge projelerine özel aktarımlar yapacak ve özel olarak takip edecek. Bu sayede Ar-Ge ödenekleri de tek elde toplanacak. Bu uygulama sadece Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SMM) Ar-Ge faaliyetlerinde bulunuyordu, artık tüm Ar-Ge projelerinde aynı yöntem izlenecek.



Getirilen Ar-Ge ve Teknoloji Özel Hesabı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili birimleri de bilimsel ve teknolojik faaliyetlerin sanayi politikaları ve uygulamalarına uyumlu hale getirilerek yeniden yapılandırılacak.



Başlıklar :TÜBİTAKYÜTAM
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026