|
ABD Irak’tan çekilecek mi?
Irak Başbakanı
Adil Abdülmehdi
, ABD tarafından öldürülen İran’lı general
Kasım Süleymani
’nin kendisinin davetiyle Bağdat’ta olduğunu söylemiş. Abdülmehdi o gün Süleymani ile bir toplantı yapmayı plânladıklarını da belirtmiş. Yani, Süleymani resmî olarak davet edildiği ülkede, yine bu ülkede askerî üsleri olan yabancı bir devlet tarafından öldürüldü. Bu durumun göze ne kadar tuhaf göründüğünü söylemeye bile gerek yok.

General Süleymani’
nin Irak’taki Amerikan askerî varlığının ülke dışına çıkarılması için bir süredir girişimlerde bulunduğu biliniyordu. Bu girişimlerin olumlu sonuçlandığı söyleniyordu. ABD ise Irak Hükümeti üzerinde baskı uygulayarak bu girişimleri sabote etmeye çalışıyordu. Ancak “
Irak Meclisi
”nde yapılan oturumda ABD güçlerinin ülkeden çıkarılmasını isteyen yasa tasarısı oy çokluğuyla kabul edildi. Bu kararın uygulanmasından Irak Hükümeti yetkili olacak. Irak Hükümeti’nin bu kararı uygulamaya muktedir olup olmadığını ise izleyip göreceğiz.
ABD güçlerinin Irak’tan çıkarılması İran için stratejik nitelikte bir hedefti.
Kasım Süleymani
bu stratejik hedefe ulaşmak için “Irak Meclisi”ndeki Şii vekillerle çok yakın temas halindeydi. Dolayısıyla Irak’ta ABD ile doğrudan çatışmak İran’ın sözkonusu stratejik hedefiyle çelişiyor.
ABD’nin Suriye’deki askeri varlığının devam etmesiyse büyük ölçüde Irak’taki ABD üslerine bağlı. Keza ABD “YPG-PKK” terör unsurlarına binlerce tır dolusu silah ve cephaneyi de Irak üzerinden sevketti. İran da Irak üzerinden Suriye ve Lübnan’a karasal erişim sağlıyor. Bu yüzden ABD, İsrail ve Suudiler için Irak’taki Amerikan askeri varlığı hayatî değer taşıyor. ABD
General Süleymani
’yi ortadan kaldırarak Irak Meclisi’ne mesaj göndermiş olabilir ama öyle anlaşılıyor ki Amerikan askerlerinin yerlerinde kalmaları bu aşamadan sonra çok daha zor.
ABD 2003’te Irak’ı işgal ederek pandoranın kapağını araladı ve kendi açtığı sarmala dolandı. ABD, “
Saddam Rejimi
”ni devirdi, ancak etnik ve kültürel kodlarıyla oynayarak Irak’ı bozdu. Bozmaya muktedir olan ABD, yapmayı beceremedi. 17 yıldır Irak’ta asker bulunduran ABD yeni bir nizâm tesis edemedi. Saddam mağduru Iraklılar Amerikan askerlerini ‘kurtarıcı’ olarak karşılamıştılar. Aynı Iraklılar şimdi ABD askerlerinin ülkelerinden gitmelerini istiyorlar.
Irak Meclisi’nin aldığı karara uymayacaklarını duyuran Trump ise Irak’ta inşa edilen üslere harcanan paranın ödenmemesi halinde ayrılmayacaklarını söyledi. Irak’a tehditler yağdıran Trump, “
Ülkeden çıkmamızı isterlerse ve bunu dostça yapmazlarsa onlara daha önce hiç görmedikleri yaptırımlar uygularız. İran yaptırımları bunların yanında hafif kalır
” diyor.
Trump, Irak, Afganistan ve Suriye’deki ABD askerlerinin evlerine dönmeleri gerektiğini öteden beri dillendiriyordu. Trump, “
Neocon-İsrail
” ortak yapımı bir kumpasın içine sürüklenmiş olmalı ki “
Süleymani Suikasti
” ile adeta yeni bir savaşın tetiğini çekti.
Önce Amerika
” sloganına sarılan Cumhuriyetçi seçmenler vergi mükelleflerine pahalıya patlayan “
aptalca savaşlar
”a bulaşmadığı için Trump’la övünüyorlardı. 2003’te Irak’ın işgal edilmesini “
Amerikan tarihinin en büyük hatası
” olarak gördüğünü söyleyen Trump, “
bizi yalanlarla savaşa soktu
” dediği
George W. Bush
’u Başkanlıktan azletmeye yeltenmedikleri için “
Demokratlar
”a sitem etmişti. Trump başkan seçildikten sonra da Bush’u eleştirmiş idi.
Kaderin garip cilvesi olsa gerek, “
Cumhuriyetçi Parti
”den ABD Başkanı seçilen
Donald Trump
Demokratlar tarafından azîl girişimine maruz kaldı. Demokratlar Trump’ı ayrıca Kongre’nin savaş ilân etme yetkisini görmezlikten gelerek İran ile yeni bir savaş başlatmakla itham ediyorlar. Trump’ın “
Neoconlar
”dan hazzetmediği biliniyordu ama gelinen noktada tam da onların istediği yerde duruyor. 2003’te Bush’u Irak’a yönlendiren “Neoconlar” şimdi de İran ile savaş başlatması için Trump’ı lanet bir oyunun içine doğru sürüklemiş görünüyorlar.
#Adil Abdülmehdi
#Donald Trump
#Neocon
#Irak
#Kasım Süleymani
4 yıl önce
ABD Irak’tan çekilecek mi?
Kara dinlilerle milletin savaşı
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir