|

Charli Hebdo'dan bugüne Fransa'da terör

Fransa'nın Nice kentinde Fransız Devrimi kutlamaları sırasında bir kamyonun kalabalığın arasında girmesiyle 84 kişi hayatını kaybederken 100'den fazla kişi de yaralandı. Kalabalığın arasına kamyonla giren saldırgan, 2 kilometre boyunca vatandaşları ezdi. Saldırıyı henüz üstlenen olmazken şüpheler DAEŞ üzerinde yoğunlaşıyor.

Yeni Şafak
10:23 - 15/07/2016 Cuma
Güncelleme: 13:41 - 15/07/2016 Cuma
Yeni Şafak
Nice'de Fransız Devrimi kutlamalarının yapıldığı sırada  teröristin kamyonu kalabalığın üzerine sürmesi sonucu 84 kişi hayatını kaybederken 100'den fazla kişi de yaralandı.
Nice'de Fransız Devrimi kutlamalarının yapıldığı sırada teröristin kamyonu kalabalığın üzerine sürmesi sonucu 84 kişi hayatını kaybederken 100'den fazla kişi de yaralandı.

Terör örgütü DAEŞ son dönemde Ortadoğu merkezli saldırlarının yönünü Avrupa'ya çevirmiş durumda. DAEŞ'in yurt dışındaki hücreleri bu çerçevede Avrupa'nın değişik kentlerinde saldırı eylemleri gerçekleştiriyor. DAEŞ

'in saldırılarını en fazla yoğunlaştığı yerlerin başında ise Avrupa'nın merkezi Fransa ve Almanya geliyor.



Ocak 2015'ten bu yana DAEŞ Fransa'da 10 farklı eylem gerçekleştirirken, bu saldırılarda çok sayıda kişi hayatını kaybetti. İlk saldırı 7 Ocak 2015 tarihinde Fransız dergi Charli Hebdo'da gerçekleştirilirken, en son saldırı ülkenin önemli turizm kentlerinden olan Nice'de meydana geldi.



Nice'de gerçekleşen saldırıyı henüz üstlenen olmazken saldırıyı gerçekleştiren zanlının Tunus asıllı olduğu ve şüphelerin DAEŞ üzerinde yoğunlaştığı ifade ediliyor.



İşte Fransa'da gerçekleşen saldırılar ve yaşananlar:



7 Ocak 2015: Charlie Hebdo saldırısı


Fransız dergi Charlie Hebdo'nun Paris'teki merkezine uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi, saldırıda 12 kişi hayatını kaybetti.



Yüzü maskeli 3 kişi, Kalaşnikof tipi silahlarla Charlie Hebdo'nun Paris'teki merkezine girerek rastgele ateş açtı.



Paris Savcılığı, olayda aralarında 2 polis ve dergide çalışan 4 karikatüristin de bulunduğu 12 kişinin öldüğünü, 3 kişinin ağır yaralandığını duyurdu.



Saldırı sonrası Uluslararası alandan ciddi bir tepki yükselirken, dünya liderleri Paris'te teröre karşı yürüyüş gerçekleştirdi.



13 Kasım 2015: Paris'te eş zamanlı 7 terör saldırısı


Fransa'nın başkenti Paris'te peş peşe silahlı ve bombalı saldırılar düzenlendi. 7 farklı noktada düzenlenen saldırılarda toplam 153 kişi hayatını kaybetti, 352 kişi de yaralandı. Saldırı merkezleri, "Stade de France" Bataclan Konser Salonu, Petit Cambodge, Le Carillon Rue de Charonne ve La Casa Nostra'ydı.



Çatışmalarda sekiz militanın da öldürüldüğü açıklandı.



14 Haziran 2016: Paris'te polise saldırı


Paris'in kuzeybatısında Euro 2016 öncesi teröristler bir polis ve eşini öldürdü. Fransa Cumhurbaşkanı Holande yaptığı açıklamada bunun bir terör saldırısı olduğunu açıkladı. Olay sonrası Paris polisi saldırganın yakını olduğu belirlenen iki kişiyi gözaltına aldı.



Paris'in kuzeybatısındaki Magnanville adlı banliyöde yaşanan olayda iş çıkışı evine dönen polis memuru, oturduğu binanın önünde uğradığı saldırıda birçok bıçak darbesi alarak öldürüldü. Saldırgan, polis memurunu öldürdükten sonra binaya girerek polis memurunun eşi ve çocuklarını rehin almıştı.




14 Temmuz 2016: Nice saldırısı
: 84 ölü


Fransa'nın Nice kentinde bir kamyon şoförünün Fransız Devrimi kutlamalarının yapıldığı sırada kamyonu kalabalığın üzerine sürmesi sonucu 84 kişi hayatını kaybederken 100'den fazla kişi de yaralandı. Saldırının ardından Fransa'daki OHAL, 3 ay daha uzatıldı.



Nice Valiliği, kamyonun içindekilerin kalabalığın üzerine ateş açtığını bildirdi. Nice kentinin merkezine kamyonla giren saldırganın, 2 kilometre boyunca vatandaşları ezdiği bildirildi.









#Fransa
#Nice
#Terör saldırısı
8 yıl önce