|

İsrail ağını örüyor!

İsrail, Sultan Abdülhamid’in inşa ettirdiği (1900-1908) Hicaz Demiryolu Hattı'nın üstüne çöküyor. Tel Aviv yönetimi Osmanlı hattını onararak Arap ülkelerini demiryolları ve liman ağlarıyla kendine bağlamayı planlıyor. İsrail Parlamentosu 2019 bütçesinde bu proje için 4,5 milyon dolar ayırdı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/01/2018 Çarşamba
Güncelleme: 01:11 - 17/01/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
​İsrail, Sultan Abdülhamid’in inşa ettirdiği (1900-1908) Osmanlı’ya ait Hicaz Demiryolu üzerinden Suudi Arabistan ve Sünni Arap ülkelerini kendine bağlamayı planlıyor.
​İsrail, Sultan Abdülhamid’in inşa ettirdiği (1900-1908) Osmanlı’ya ait Hicaz Demiryolu üzerinden Suudi Arabistan ve Sünni Arap ülkelerini kendine bağlamayı planlıyor.

İsrail, Sultan Abdülhamid’in inşa ettirdiği (1900-1908) Osmanlı’ya ait Hicaz Demiryolu üzerinden Suudi Arabistan ve Sünni Arap ülkelerini kendine bağlamayı planlıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın, Suudi Arabistan ziyareti sonrasında gözler önüne serilen Suudi Arabistan-İsrail arasındaki örtülü ittifak Ortadoğu’da bölgesel ağını kuruyor. İsrail’de yayımlanan Yedioth Ahronoth gazetesinin haberinde, İsrail’i Ürdün’e, oradan da Irak ve Suudi Arabistan’a bağlayacak demiryolu projesi için ilk adımın, İsrail Parlamentosu Knesset’te onaylanan 2019 bütçesine söz konusu hat için 4,5 milyon dolar tahsis edilmesini içeren bir madde konulmasıyla atıldığı kaydedildi.

IRAK DA HEDEFTE

Haberde, projenin ilk kısmının Bisan kentinde (İsrail’in kuzeyi) demiryolu istasyonunun açılması ve hattın oradan Ürdün sınırındaki Şeyh Hüseyin Sınır Kapısı’na iletilmesinden oluştuğu belirtildi. İsrail’in halihazırda Irak, Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerine Ürdün üzerinden mal sevkiyatı yaptığı aktarılan haberde, İsrail ile anlaşmaya varmaları durumunda demiryolu hattının Irak ve Suudi Arabistan’a kadar uzatılabileceği kaydedildi. Hattın İsrail sınırlarındaki uzunluğunun 15 kilometre olacağı ve köprü ile tünelleri kapsayacağı kaydedilen haberde, demiryoluyla hem yolcu hem de yük taşımacılığı yapılacağı bilgisi paylaşıldı.

İSRAİL MERKEZCİ PLAN

İsrail’in, Körfez ülkeleri ile Irak’ın dışarıya ihraç ettiği malların İsrail limanları üzerinden nakliyatının yapılması için El-Celil bölgesinde ticari sınır kapısı açacağı duyuruldu. Söz konusu Arap ülkeleri arasında sadece Ürdün’ün, (1994’te iki devlet arasında imzalanan anlaşma doğrultusunda) İsrail’le bağlantısı bulunuyor.


Neom projesinin parçası

15 Aralık’ta Kanada’nın Globe and Mail gazetesine konuşan İsrail İstihbarat ve Ulaştırma Bakanı Yisrael Katz, Sünni Arap ülkeleri ve İsrail’i birbirine bağlayacak geniş çaplı demiryolu ve liman ağının kurulmasını istediklerini açıkladı. Katz, söz konusu ağın, Suudi Arabistan ve diğer Sünni Arap ülkelerin katılımıyla “İran karşıtı blok” oluşturmak amacıyla kullanılabileceğini belirtti. Katz’ın sözünü ettiği proje, Ekim ayında, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından açıklanan bölgesel kalkınma projesi Neom’u tamamlıyor. Projenin, Neom’un öncülü olarak değerlendirilebileceği belirtildi. Neom’un Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan sınırlarının buluştuğu üçgende, 500 milyar dolarlık bir maliyetle kurulması planlanıyor.


Şam-Medine Demiryolu

Hicaz demiryolu hattı II.Abdülhamit’in gerçekleşmesi imkansız görülen en büyük projelerinden biriydi. II. Abdülhamit Hicaz demiryolu hattı için ilk bağışı kendisi yaparak tüm İslam dünyasını kapsayan bir yardım kampanyası başlattı. İslâm dünyasınca yapılan bu yardımların tek elde toplanması için, “Hicaz Şimendifer Hattı İanesi” kuruldu. Sadece Osmanlı Müslüman vatandaşları değil bütün İslam dünyası kampanyaya büyük ilgi gösterdi ve fedakar bağışlar yapıldı. Demiryolu inşaatına, 1903 yılı Ekim’inde başlandı. İlk trenin törenle 27 Ağustos 1908’de Şam’dan yola çıkmasıyla Şam-Medine hattı açıldı. Hattın bu kadar kısa sürede bitmesi batı dünyasında şaşkınlığa yol açmıştı.

#İsrail
#İşgal
#Hicaz Demiryolu
6 yıl önce