|

Aşurede birlik mesajı var

Muharrem ayının onuncu gününe denk gelen ‘Aşure Günü’ bugün idrak ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Cenksu Üçer, “Aşurenin bize bir mesajı var. Nasıl ki farklı nimetler aşure kazanına ayrı bir tat katıyorsa, başka başka dini algılarınız, düşünceleriniz olsa da bu farklılıklarınızı muhafaza edin, topluma o aşure aşındaki tadı verin” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 20/09/2018 Perşembe
Güncelleme: 01:05 - 20/09/2018 Perşembe
Yeni Şafak
İnsan ve İrfan Vakfı, Mevlid-i Şerif, dua ve zikir eşliğinde 3 ton aşure kaynattı. Aşureler, bugün İstanbullulara ikram edilecek.
İnsan ve İrfan Vakfı, Mevlid-i Şerif, dua ve zikir eşliğinde 3 ton aşure kaynattı. Aşureler, bugün İstanbullulara ikram edilecek.

Peygamberlerin hayatına dair birçok önemli hadisenin yaşandığı ve aşure tatlısının yapıldığı muharrem ayının onuncu gününe denk gelen "Aşure Günü" bugün idrak edilecek. Muharremin, savaşın yasaklandığı haram aylardan biri olduğuna işaret eden Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Cenksu Üçer, Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye bu ayda hicret ettiğini anımsattı. Üçer, peygamberlerin kurtuluşunu ifade eden bütün unsurların bugün gerçekleştiğini kaydetti. Hz. Hüseyin ve 72 yakınının Kerbela'da bugün şehit edildiğini hatırlatan Üçer, "Bu, aynı zamanda Kerbela şehitleriyle beraber bütün şehadet tarihini anlamamız ve Kerbela'yı daha iyi kavramamız için ne tür bir gayret ortaya koymamız gerektiğini anlatan da bir gün" dedi. Aşurenin bize sembolik bir mesaj verdiğini aktaran Üçer, şöyle devam etti:


FARKLILIKLARIMIZ ZENGİNLİKTİR

"Nasıl ki aşurede farklı nimetler kendi özelliklerini korumak suretiyle aşure kazanına ve aşureye ayrı bir tat katıyorsa, burada farklı dini algılarınız, milliyetleriniz, görüşleriniz, düşünceleriniz olsa da bu farklılıklarınızı muhafaza edin ama topluma o aşure aşındaki kıvamı ve tadı verin. Bu anlamıyla bir sembolik değeri görmemiz gerekiyor. Farklılıklarımızı bir ayrıştırma vesilesi değil, bir zenginlik olarak görmenin de ötesinde, toplumu daha iyiye daha ileriye taşımak adına hayırda yarış vesilesi kılmalıyız" İslam dininde muharrem ayına özgü bir orucun olduğunu belirten Üçer, "Muharrem ayı nafile oruçlarla bezenmiş, ibadet yönü olan bir zaman dilimini ifade eder" dedi.

#Aşure
#Diyanet İşleri Bakanlığı
6 yıl önce