|

Gemlik güvenli bölgeye taşınıyor

Deprem riskli bölgede yaşayan Gemlikli 50 bin vatandaş güvenli bölgeye taşınacak. Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, "Gemlik alüvyon zeminde bulunuyor. Deprem fay hattında yer alan bir ilçeyiz. Yaklaşık 10 bin riskli konutumuz var, ilk etapta 8 binin üzerinde konut yaparak bu riskli binaları sağlam zeminli üst kesimlere taşımayı planlıyoruz" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/12/2017 Salı
Güncelleme: 04:18 - 26/12/2017 Salı
Yeni Şafak
​Deprem riskli bölgede yaşayan Gemlikli 50 bin vatandaş güvenli bölgeye taşınacak.
​Deprem riskli bölgede yaşayan Gemlikli 50 bin vatandaş güvenli bölgeye taşınacak.

Bursa Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, Gemlik Atatepe Tesisleri'nde, 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Bursa'nın Gemlik ilçesinde deprem riski altında bulunan yerleşim yerlerinde yaşayanların daha güvenli bölgeye nakledilmesine ilişkin proje hakkında bilgi verdi. Sağlam zemin üzerindeki güvenli ve konforlu binalar sayesinde yeni Gemlik'in önünün açılacağını, depremin risk olmaktan çıkacağını belirten Refik Yılmaz, "Gemlik alüvyon zeminde bulunuyor. Deprem fay hattın yer alan bir ilçeyiz. Cihatlı Mahallesi'nde başlatılan bin 400 konutlu toplu konut hamlesi, yaklaşık 300 hektarlık yeni alana 8 bin konut daha yapılarak devam edilebilecek. Gemlik'in uzun süredir beklediği müjdeli haber KHK ile somutlaşarak ilçemizi sevince boğdu" diye konuştu. Yılmaz, 17 Ağustos 1999’da yaşanan depremden önce yapılan binalarda inceleme yaptıklarını ve 10 bin bağımsız binada risk gördüklerine işaret etti. “Yaklaşık 10 bin konutun yenilenmesi gerekiyor” diyen Yılmaz, şunları kaydetti:


TÜRKİYE’YE ÖRNEK PROJE

“İşte bu 10 bin konutu konuşlandıracağımız 380 hektarlık bir alanı dün itibarıyla KHK ile çözdük. Yaklaşık 50 bin vatandaşımızı deprem riskinden kurtarmış olacağız. Tabii ki Anayasa gereği ormanlık alanlar daraltılamayacağı için bilimsel yönden orman olarak muhafazasında fayda görülmeyen, tarım alanına dönüştürülemeyen konut olacak alanlara karşı Hazine, orman yapılmak üzere bir başka bölgede alan vererek takas edecek. Bu, tarihi bir fırsat ve Türkiye’ye örnek olacak bir proje ayrıca zeytini de korumak gerekiyordu. Zeytin ağaçlarına dokunmadan böyle bir çözüm bulduğumuz için mutluyuz” Gemlik halkının da mutlu olduğunu ifade eden Yılmaz, vatandaşların çok nitelikli bir bölgede ev sahibi olacağına dikkati çekti. Yılmaz, proje için Cumhuriyet Mahallesi’nin üst kısmındaki bölgeyi belirlediklerini belirterek, şunları söyledi:


ZEYTİNLİKLER İMARA AÇILMIYOR

“Özellikle 1999 depreminden önce yapılan ve çürük olduğu tespit edilen binaları yeni evle takas etmek suretiyle bu dönüşümü gerçekleştireceğiz. Gönüllük esasına göre gerçekleşecek. Yeni bölge tüm vatandaşların tercih edebileceği deniz manzaralı. Bölge, Orman ve Su İşleri Bakanlığından devredildikten sonra çalışmalara başlayacağız. 2018 yılı içinde burada konutlar yükselmeye başlayacak” AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın da "Gemlik'in üstünde kalan, orman vasfını yitirmiş, makilik ve taşlık alanlar imara açılacak. Zeytinlikler ve ağaçlık alanlar imara açılmıyor. Lütfen bunu iyi bilelim. Gemlik'te deprem risk olmaktan çıkacak. KHK ilçemize hayırlı uğurlu olsun" dedi.

  • Vatandaş memnun
  • İlçede oturan vatandaşlardan Aydın Navruzoğlu aslen Diyarbakırlı olduğunu ve 22 yıldır Gemlik’te yaşadığını söyledi. Navruzoğlu, Gemlik’te birkaç kez depremi yaşadığını hatırlatarak, “Ülkemizde yaşanan depremler nedeniyle çok insanımız hayatını kaybetti.
  • Bunun önüne geçilebilmesi için alınan bu karardan dolayı mutluyum. Hak hukuk, yerine geldiği takdirde bu düzenleme çok güzel olur” diye konuştu. Vatandaşlardan Emre Bulut (28) ise Gemlik’te doğup büyüdüğünü belirterek, “Riskli bölgelerin daha güvenli bir alana taşınması elbette ki iyi olacaktır. Ancak yıllardır burada yaşamaya alıştık. İnşallah o alanlarda yaşamaya alışırız. 7 şiddetinin üzerindeki
  • depreme dayanıklı binaların daha güvenli bölgeye yapılması iyi olacaktır” ifadelerini kullandı. Mehmet Yasalar da 1960 yılından beri Gemlik’te yaşadığını aktararak, “Riskli kısımların fay
  • hattının bulunduğu bölgeden taşınması muhakkak iyi olacaktır. Vatandaş olarak güvenli bölgeden yanayız” dedi.
#Bursa
#Gemlik
6 yıl önce