|

Halil İnalcık vefat etti

Duayen tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık 100 yaşında vefat etti. Hocaların hocası olarak da bilinen İnalcık, Türkiye’deki Osmanlı tarihçiliğinin temelini atan isimlerden birisiydi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/07/2016 Salı
Güncelleme: 22:50 - 25/07/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Tarihçi-yazar Prof. Dr. Halil İnalcık, Ankara'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Güven Hastanesi yetkilileri, 100 yaşındaki Prof. Dr. İnalcık'ın saat 19.10'da yaşamını yitirdiğini bildirdi. “Hocaların hocası” olarak bilinen ve aralarında Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın da bulunduğu birçok tarihçinin hocasıydı. “Tarihçilerin kutbu” olarak da anılan Kırım Tatarı kökenli İnalcık, 26 Mayıs 1916'da İstanbul'da dünyaya gelmişti.



OSMANLI TARİHİ UZMANI


Osmanlı tarihçiliğinin temelini atan isimlerden İnalcık, çok iyi düzeyde Osmanlı Türkçesi, iyi düzeyde İngilizce, Fransızca, Almanca, orta düzeyde de Arapça, Farsça ve İtalyanca biliyordu. Prof. İnalcık için Bilkent ve Ankara Üniversitelerinde yarın tören düzenlenecek. İnalcık'ın cenazesi, 28 Temmuz Perşembe günü İstanbul'daki aile mezarlığına defnedilecek.



ERDOĞAN'DAN TAZİYE


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Prof. Dr. İnalcık'ın vefatı nedeniyle mesaj yayınladı. İnalcık'ın vefatını derin bir teessürle öğrendiğini belirtten Erdoğan, şunları kaydetti: "Ömrünü Türk ve dünya tarihi araştırmalarına adayan, tarafsız ve nitelikli eserleriyle dünyanın sayılı tarihçileri arasında yer alan Halil İnalcık, kitapları, inceleme ve değerlendirmeleri ile bizlere eşsiz bir miras bırakmıştır. Dünyanın saygın üniversitelerinde dersler veren, araştırmalarıyla tarihe ışık tutan saygıdeğer hocamız, yetiştirdiği talebeleriyle de her zaman sevgi ve saygıyla yad edilecektir."


#Halil İnalcık
#Güven Hastanesi
#Osmanlı tarihçiliği
8 yıl önce