İkinci el provokasyon: Fransa’dan Rafale alan Atina gerilimi tırmandırıyor

Kıymet Sezer
00:00, 09/05/2022, Pazartesi
Yeni Şafak
İkinci el provokasyon: Fransa’dan Rafale alan Atina gerilimi tırmandırıyor
Arşiv

Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşı da dahil küresel etkinliğinden rahatsız olan ve mülteci düşmanlığı tescillenen Atina yine provokasyonlara yöneldi. 15 günde Türk hava sahasını onlarca kez ihlal eden Atina’nın son cüretinin nedeni ise Fransa’dan 12’si ikinci el toplam 18 Rafale savaş uçağı satın alması oldu.

Yunanistan’ın tahrikleri, özellikle Rusya-Ukrayna savaşından sonra Türkiye’nin bölgesel ve küresel etkinliğinin artmasından duyduğu rahatsızlık üzerine daha da arttı. Son olarak Ege’de göçmenlere yönelik insanlık dışı muameleleri sonucu Frontex bütçesini onaylamayan Avrupa Birliği’nden darbe yiyen Yunanistan, suçüstü durumunu saptırmak ve Frontex olayını gündemden düşürmek için Türkiye’yi tahrik ediyor ve müdahaleye zorluyor. Bunu da provokatif eylemleri ve Ege’deki saldırgan tavrıyla yapıyor.

  • Son olarak 9-20 Mayıs’ta ev sahipliği yapacağı uluslararası Tiger Meet Tatbikatı senaryosuna Türkiye’yi hedef alan ve iki ülke arasındaki anlaşmazlık konularını istismar eden ekler yapan Yunanistan, Türk Hava Kuvvetleri’nin çekilme kararı aldığı tatbikattaki düzenlemeleri geri çekmediği gibi Türkiye’nin iyi komşuluk ilişkileri gereği yaptığı uyarılara da kulak tıkadı. Bununla da yetirmeyen Yunanistan, Ege hava sahasında ihlallerini son dönemde hayli arttırdı. Türkiye’ye karşı silahlanma yarışına giren, krizdeki Yunan halkının parasını savunma harcamalarına yatıran Yunanistan, Ege’de Rafale şımarıklığına kapıldı. Fransa’dan Rafale savaş uçakları satın alan Yunanistan, Ege’de ihlalleri arttırdı. Yunanistan, bu ihlallerde daha uzun kilitlenme menziline Rafale uçaklarını kullanıyor.
https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/05/08/10/28/resized_b701c-0f29e61crafaeldekupe.jpg

MİSLİYLE KARŞILIK

26 Nisan’dan bu yana Ege’de Türk hava sahasını onlarca kez ihlal eden Yunanistan’a karşı ilk günlerde iyi komşuluk ilişkileri gereği uyarıda bulunan, radar kayıtlarını ilgili makamlarla paylaşan Türkiye, ısrarlı ihlaller karşısında misliyle mukabele ediyor. Hassas dengeler ve emir/talimatlar doğrultusunda kahraman pilotlar Yunanistan uçaklarına karşı 2 katıyla karşılık veriyor. Yunanistan’ın agresif tavırlarına karşı sahada verilen mücadelenin yanı sıra dış politikadaki dezenformasyon ve propaganda faaliyetleri de kanıt ve belgelerle çürütülüyor.

İKİNCİ EL PROVOKASYON

  • Yunanistan Fransa’dan 12’si Fransa ordusunda kullanılmış ikinci el uçaklar olmak üzere olmak üzere 18 adet Rafale savaş uçağı satın almıştı. 6 uçaktan oluşan ilk parti teslimat ise Ocak ayı ikinci yarısında yapılmıştı. Yunanistan, toplam 18 savaş uçağı için Ocak 2021’de Fransa ile 2.3 milyar euroluk bir anlaşma imzalamıştı. 11.5 milyar euroluk bir savunma programı açıklayan Atina yönetimi, firkateynler, torpidolar ve füzelerin alımı ve modernizasyonunu da içeren savunma programı kapsamında Kasım ayında da 24 adet F-35 için ABD’ye resmi başvuruda bulunmuştu.

Pilotlarda iki şüphe

Rafale uçaklarını Ocak’ta alan Atina’nın hızlı uyumu merak konusu. Yunan pilotların çok önce eğitim aldığı ya da uçakları Fransız pilotların kullanıyor olabileceği belirtiliyor.

Masaya gelmiyor


  • Türkiye’nin barışçıl çabalarla masaya davet ettiği Yunanistan, Başbakan Kiryakos Miçotakis’in 13 Mart’taki Türkiye ziyaretinde liderler nezdinde nisan ayında yapılması kararlaştırılmış olmasına karşın Ankara’daki Güven Arttırıcı Tedbirler Toplantısını bir kez daha ekti. İki ülke savunma bakanlıkları arasında dördüncüsü yapılması planlanan toplantı, Türkiye’nin ısrarlı davetlerine karşın son bir yıldır Yunanistan’ın diyalog çağrılarına kulak tıkaması nedeniyle yapılamıyor.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026