İsrail'e Türkiye sürprizi: ABD'nin yeni planı Tel Aviv'i derinden sarstı

10:04, 06/08/2026, Perşembe
Diğer
İsrail'e Türkiye sürprizi: ABD'nin yeni planı Tel Aviv'i derinden sarstı
Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.

İsrail basını, ABD ile İsrail arasındaki askeri iş birliğinin sürmesine rağmen siyasi düzeyde görüş ayrılıklarının derinleştiğini öne sürdü. Haberde, Washington'ın Türkiye'ye F-35 satışını ilerletme kararlılığı ile Suudi Arabistan'la yakınlaşmasının, İsrail'in bölgedeki etkisini zayıflatan yeni dönemin işaretleri olduğu iddia edildi.

İsrail medyası, operasyonel alanda ABD ile İsrail arasındaki iş birliğinin güçlü şekilde devam ettiğini, ancak siyasi düzeyde iki ülke arasında görüş ayrılıklarının belirginleştiğini yazdı.

Haberde, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin özellikle İran politikası başta olmak üzere Washington'daki karar alma süreçleri üzerindeki etkisinin giderek azaldığı belirtildi.

ABD'nin İran'a saldırılar düzenlediği günlerde İsrail'in kenarda beklemesinin emredildiği ifade edilen haberde, ABD'nin diğer ülkeleri açıkça Hürmüz Boğazı operasyonuna katılmaya çağırırken, İsrail'i bu operasyona davet etmediği vurgulandı.

"Türk Hava Kuvvetleri daha da güçlenecek"

İran saldırılarının dışında, ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye beşinci nesil F-35 uçaklarının satışını ilerletmekte kararlı olduğu ve bu durumun Türkiye'nin etkili hava gücünü daha fazla güçlendireceği dile getirildi.

Zaten güçlü olan Türk Hava Kuvvetleri'nin olası satış ile birlikte daha da güçleneceği ifade edilen haberde, İsrail'in Trump'ın Türkiye'ye yönelik tutumunu değiştirmesi gerektiği belirtildi.

Haberde ayrıca Suudi Arabistan ile imzalanan nükleer anlaşmasının da en az F-35 satışı kadar önemli olduğu ifade edildi. Sivil nükleer programın, başlangıçta Washington'ın Riyad'ı İsrail ile normalleşme anlaşmasına çekmek için kullanacağı başlıca kozlardan biri olacağının altı çizilirken, Trump'ın her zaman değişkenlik gösteren tutumu karşısında bu planın netlik kazanmadığı ifade edildi.

"Bölgede yalnızlaştık"

ABD'nin Lübnan ve Irak ile gelişen ilişkileri, İran müzakereleri, Suudi Arabistan nükleer anlaşma, Türkiye'nin F-35 programına geri dönüşü gibi konulara bakıldığında İsrail'in bölgede yalnızlaşmaya başladığı dile getirildi.


Türk tarihinin gizemli mirası Iğdır'da zamana meydan okuyor
Gündem
Türk tarihinin gizemli mirası Iğdır'da zamana meydan okuyor
Aşırı sıcaklara karşı flaş karar: O saatlerde çalışmak 10 gün yasaklandı
Dünya
Aşırı sıcaklara karşı flaş karar: O saatlerde çalışmak 10 gün yasaklandı
Trump helikopter kazasını kıl payı atlattı: Saniyelerle kurtuldu
Dünya
Trump helikopter kazasını kıl payı atlattı: Saniyelerle kurtuldu
İran devlet bankası Ulusal Petrol Şirketi'nin hesaplarını dondurdu
Dünya
İran devlet bankası Ulusal Petrol Şirketi'nin hesaplarını dondurdu
ABD Hazine Bakanlığı 125 milyar dolarlık tahvil ihraç edecek
Ekonomi
ABD Hazine Bakanlığı 125 milyar dolarlık tahvil ihraç edecek
MHP'den İYİ Parti'ye 'süreç yasası' tepkisi: Aklınca FETÖ'nün affı için pazarlık yürütme niyetinde
Gündem
MHP'den İYİ Parti'ye 'süreç yasası' tepkisi: Aklınca FETÖ'nün affı için pazarlık yürütme niyetinde
Türkiye ile İspanya'dan ekonomik iş birliğinde yeni adım: Hedef 25 milyar dolar
Gündem
Türkiye ile İspanya'dan ekonomik iş birliğinde yeni adım: Hedef 25 milyar dolar
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026