|

Kritik hamlelerin adamıydı

Sultan Abdülhamid Han’ın devletlerle ikili ilişkilerde denge politikası benimsediğini, çok iyi analiz yeteneğine sahip olduğunu anlatan Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, “Ülkesinin karşısındaki düşmanları azaltmak için Papa 13. Leo dahil olmak üzere pek çok kişiye destek verdi. Her olayı çok iyi analiz eder ve önlem alırdı” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/02/2018 Pazar
Güncelleme: 00:40 - 11/02/2018 Pazar
Yeni Şafak
​Cihan sultanı II. Abdülhamid’in vefatının üzerinden 100 yıl geçti.
​Cihan sultanı II. Abdülhamid’in vefatının üzerinden 100 yıl geçti.

Cihan sultanı II. Abdülhamid’in vefatının üzerinden 100 yıl geçti. Abdülhamid Han’ın çok iyi analiz yeteneğine sahip olduğunu anlatan Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, bu analiz yeteneğinin devlet idaresine yansıdığını söyledi. Şehzadelik döneminde Mısır ve Avrupa’ya giden Abdülhamid Han’ın ülkesinin düşmanlarını azaltmak için Papa 13. Leo’nun da aralarında bulunduğu pek çok kişiye destek verdiğini söyleyen Afyoncu, bu analiz yeteneği şu anki topraklarımızdan 8 kat büyük bir ülkeyi idare etmeyi başardığını anlattı.

PAPA’YA DESTEK MEKTUBU

Papa 13. Leo’nun İtalyan hükumetiyle arası bozuk olduğu bir dönemde Abdülhamit Han’ın yaptığı hamleyi de şöyle anlattı: "Papa’nın Avrupa’da herhangi bir bölgeye taşınması sözkonusuydu. Malta’ya, İngiltere’ye gitmesi gündemdeydi. Aslında ne yapacağı belirsizken, Sultan Abdülhamid, Sadrazam Kamil Paşa vasıtasıyla Papa’ya bir mektup gönderdi. Papa’nın geçici bir süre de olsa Roma’yı terk etmek zorunda kalmamasını ümit ettiğini, şayet üzücü bir hal gerçekleşirse imparatorluğun hükümdarı olarak kendisini İstanbul’da misafir etmekten memnuniyet duyacağını belirtiyor. Sultan burada, Papa normalde ülkesinin aleyhineyken, bir denge unsuru olarak görüp, karşısındaki düşmanları azaltmak için yardım elini uzattı. Hatta, ‘Patrikane'yle ne zaman bir sorun çıksa Yunanistan’la hep savaş çıkmıştır. Bu nedenle Patrikane’yi hoş tutuyorum’ söylemleri de mevcut. Abdülhamid, her şeyi iyi bir şekilde analiz eder ve önlem alırdı”


Osmanoğlu ailesi mevlit okuttu

Osmanoğlu ailesi, Sultan Abdülhamid’in vefatının 100. yılı dolayısıyla mevlit okuttu. Nilhan Sultan Köşkü’nde düzenlenen mevlitte, Kur’an-ı Kerim okundu, dua edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın gönderdiği mesaj da okundu. 2. Abdülhamid’in beşinci kuşaktan torunu Nilhan Osmanoğlu, ailecek kendi aralarında bir mevlit düzenlediklerini söyledi. Osmanoğlu, şunları kaydetti: “Aslında bu İslam ümmetinin yalnız kalışının 100. yıl dönümü. Allah ordumuza da zeval vermesin, Afrin’de ordumuz şu an savaşıyor. Onlara da güç kuvvet versin. Sultan Abdülhamid Han’ın değerini anlamak için bir 100 senenin geçmesi gerekiyormuş. Şu anda yaşananları görünce inanamıyorum. Çünkü 20 yıl önce biz, Sultan Abdülhamid Han’ın fotoğrafının üzerine yumurtaların atıldığı dönemi gördük. ‘Kızıl Sultan’ denilen dönemleri gördük. Sevmek yeterli değil, anlamak da çok önemli. Allah bundan sonra da onlara layık olan torunlar olmayı nasip etsin.” Mevlide en yaşlı hanedan üyesi Harun Abdülkerim Osmanoğlu, eşi Farizet Osmanoğlu, Kayıhan Osmanoğlu, Abdülhamid Han’ın 4. kuşaktan torunu Orhan Osmanoğlu, Asyahan Osmanoğlu da katıldı.


7 ülkeden 40 torun Abdülhamid’i andı

Sultan 2. Abdülhamid, vefatının yüzüncü yılında torunlarının katılımıyla anıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ ve Hamidiye AŞ tarafından Sultan 2. Abdülhamid Han’ın vefatının 100. yılında anma etkinliği düzenlendi. Sultanın 40 torununun da katıldığı etkinlik kapsamında ilk olarak Sultanahmet Camisi’nde namaz kılındı ve mevlit okutuldu. Mevlitin ardından Abdülhamid’in torunları tarafından cami çıkışında çorba ikramında bulunuldu. Sultanın torunları ve etkinliğe katılanlar Sultanahmet Camisi önünde hatıra fotoğraf çekildi. Abdülhamid’in torunlarıyla vatandaşlar daha sonra camiden Abdülhamid Han’ın türbesine yürüdü. Türbede Abdülhamid Han’ın ruhuna Kur’an-ı Kerim okunarak dua edildi. Türbe çıkışında vatandaşlara lokum ikramında bulunuldu.

#Abdulhamid
#Türbe
6 yıl önce