|

Seyahatname rehberleri oldu

Erzincan’da, Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sini rehber edinerek kazı yapan ekip, Kemah kalesi ile Tanasur deresi arasında, Anadolu’nun tarihteki en uzun su tünellerini ve bin yıllık Türk mahallesini gün yüzüne çıkardı.

Yeni Şafak
04:00 - 3/09/2017 Pazar
Güncelleme: 00:46 - 3/09/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Seyahatname rehberleri oldu
​Seyahatname rehberleri oldu

Erzincan’ın Kemah ilçesinde, Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinden yola çıkan kazı ekibi, Anadolu’nun tarihteki en uzun su tünellerini ve bin yıllık Türk mahallesini gün yüzüne çıkarmayı başardı. Bölgede, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü görevlilerince 6 yıldır kazı çalışması yapılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla, arkeolog ve sanat tarihçilerince yürütülen kazı çalışmalarında, önemli kalıntılar ortaya çıkarıldı. Üniversitenin Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, çalışmalarda 17. yüzyılın önde gelen gezginlerinden olan ve 50 yıldan fazla Osmanlı topraklarını gezen Evliya Çelebi’nin gördüklerini yazdığı “Seyahatname” adlı eserin kendilerine rehber olduğunu söyledi.

KALEDE 600 EV,
11 İBADETHANE VAR

Yurttaş, “Evliya Çelebi Seyahatname’de kalenin içinde 600 evin, 11 ibadethanenin bulunduğundan, bunlardan 3’ünün minaresinin olduğunu diğerlerinin mescit hükmünde yer aldığını, evlerin ise birbirine bitişik vaziyette olduğunu, pek çoğunun bahçesinin olmadığını, damdan dama kar küremesi sonucu biriken karların Tanasur deresine atıldığını ifadede etmekte. Biz de Çelebi’den istifa ederek, o yolu kendimize rehber ederek çalışmalarımıza başladık. Kemah’taki kazıda Türk dönemine ait yaklaşık bin yıllık Türk mahallesini ortaya çıkardık” dedi.


350 metre
uzunlukta
su tüneli

Yurttaş, kazı çalışmalarında, Yukarı Fırat Bölgesinde, deniz seviyesinden 1053 metre yükseklikteki bulunan Kemah Kalesi’nden 50- 60 metre kod olarak daha düşük seviyeden geçen Tanasur deresine inen 350 metre uzunluğunda su tünellerinin de bulunduğunu belirterek, Anadolu’nun en uzun tünellerinden biri olduğunu söyledi.

#Evliya Çelebi
#​Erzincan
#Kemah
#Anadolu
7 yıl önce