|

Tatil zili çaldı

2017-2018 eğitim öğretim yılının sona ermesiyle yaklaşık 18 milyon öğrenci 3 ay sürecek yaz tatiline girdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/06/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:24 - 9/06/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Öğrenciler karne heyecanı yaşadı.
Öğrenciler karne heyecanı yaşadı.

2017-2018 eğitim öğretim yılı dün sona erdi. Öğrenciler, yaklaşık 8 ay süren eğitim-öğretim yılının yorgunluğunu, 3 ay sürecek yaz tatilinde atacak. Öğretmenler ise mesleki çalışma döneminin ilk haftalık bölümünü 9-13 Haziran 2018 tarihleri arasında görev yaptıkları okullarda, ikinci haftasını 18-22 Haziran 2018 tarihleri arasında seçimde görevli olanlar hariç olmak üzere, istemeleri halinde farklı il veya ilçelerdeki okullarda tamamlayabilecek. Öğretmenler arife günü ve haziran ayının son haftası idari izinli sayılacağı için seminer programı 9 Haziran Cumartesi başlayacak. 2018-2019 eğitim öğretim yılı birinci kanaat dönemi 17 Eylül 2018 Pazartesi başlayacakve 18 Ocak 2019 Cuma sona erecek.

ÖĞRETMENLER VE VELİLER DE KARNELERİNİ ALDI

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Tekirdağ Süleymanpaşa 50. Yıl Ortaokulu yıl sonu ve karne dağıtım programına katıldı. “Bugün sadece çocuklarımızın karnesini vermiyoruz, bugün hepimiz kendi karnemizi alıyoruz” diyen Tekin, şöyle devam etti: “Bugün aldığınız karneler 3 paydaşın karnesi. Bir tarafta öğrencilerimiz var, öğrencilerimiz emeklerinin karşılığını alıyorlar. Bir tarafında Bakanlık olarak biz ve öğretmen arkadaşlarımız var, onlar da bir yıl içerisinde öğretmeleri, yapmaları gereken şeyin ne kadarını yaptıklarını görmüş olacaklar. Öğrencilerimizin notları, aynı zamanda öğretmenlerimizin de o müfredatı çocuklarımıza ne kadar, hangi oranda verebildiklerinin göstergesi. Biz de kendi karnemizi almış oluyoruz böylece. Karnedeki unsurlardan biri de veli olarak, bir anne-baba olarak biziz. O karne, sadece öğretmenler ve öğrencilere yüklenemeyecek kadar büyük bir sorumluluk. Bunu yaparsak sorumluluğumuzdan kaçmış oluruz. Anne baba, ebeveyn olarak o karne bizim de karnemiz, karneye öyle bakalım. Karnedeki başarılar da sizin başarınız, başarısızlıklar da sizin başarısızlığınız.”


Aybüke öğretmenin mezarına koştular

Batman’ın Kozluk ilçesinde PKK’lı teröristlerin saldırısı sonucu şehit düşen müzik öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın, Çorum’un Osmancık ilçesindeki mezarı başında anıldı. Aybüke öğretmenin Osmancık Şehitliği’nde bulunan kabri başındaki törene genç öğretmenin annesi Zehra, babası Sadık, yakınları ve Şehit Öğretmen Şenay Aybüke Yalçın Ortaokulu öğretmenleri ile öğrenciler katıldı. Osmancık İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri tarafından Kur’an-ı Kerim okunmasının ardından dua edildi. Aybüke öğretmenin dedesi Rıza Yalçın da torununun mezarı başında Kur’an okudu. Kaymakam Hakan Alkan ve beraberindekiler tarafından karanfil koyulan mezara adının verildiği okulda öğrenim gören öğrenciler de karnelerini bıraktı.


Suriyeli öğrenciler takdir topladı

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin kaldığı Kilis’teki Öncüpınar konteyner kentteki okullarda eğitim gören 4 bin 200 öğrenci karne sevinci yaşadı. Başarılı öğrencilere idareciler tarafından karneleri ile çeşitli hediyeler de verildi. Sakarya’da geçici eğitim merkezlerinde eğitim gören Suriyeli öğrenciler de karne sevinci yaşadı. Merkezde eğitim gören öğrenci Bekri Atri de burada eğitim almaktan çok mutlu olduğunu söyledi. Karne almanın sevincini yaşadığını dile getiren Atri, “Burada olmaktan çok mutluyum” dedi.


Karne heyecanını evinde yaşadı

Kırklareli’nde halk arasında ‘kelebek hastalığı’ olarak bilinen epidermolysis bullosa hastalığı nedeniyle evde eğitim gören 9 yaşındaki Emircan Yalvan, karne heyecanını evinde yaşadı. Kırklareli Milli Eğitim Müdürü Murat Aşım, öğrenciyi evinde ziyaret ederek karnesini verdi. Büyük heyecan ve mutluluk yaşayan Yalvan, bir süre karnesini inceleyerek öğretmenlerine teşekkür etti.


Bisiklet sürprizi

Van’ın Edremit ilçesinde sınıf öğretmeni Osman Temizkan, sosyal medyadan başlattığı kampanya kapsamında topladığı 28 bisikleti karne dağıtım töreninde öğrencilerine hediye etti. Kampanyaya destek verenler arasında Soma’daki maden ocaklarında çalışanların da bulunduğunu anlatan Temizkan, “Üniversite öğrencileri de tekstil atölyesinde asgari ücretli çalışanlar da gurbetçiler de kampanyaya destek oldu. Hepsinin ortak paydası bu çocukların yüzünde bir tebessüm oluşturmaktı. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Biz gerçekten çok güzel bir halkız” dedi.

Özel çocuklara Türkçe müfredatı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan müfredatta, öğrencilerin, okuma-yazma öğrenimini kolaylaştıracak beceriler kazanmalarına yönelik köklü değişikliklere gidildi. Müfredatta, okuma-yazma ve Türkçe dersi programları, orta-ağır zihinsel engelli ve otistik öğrenciler için 12 yıllık zorunlu eğitimi kapsayacak şekilde, bir bütünlük içinde planlandı. Okuma-yazma öğrenimini kolaylaştıracak ‘öğrenmeye hazırlık’ ve ‘erken okuryazarlık’ alanları eklenen müfredatta, bu çocukların, ilk okuma yazmayı daha kolay öğrenmelerini sağlayacak beceriler kazanmaları amaçlandı.


Kedi Tombi’nin dersleri ‘Pekiyi’

İzmir’in Bayraklı ilçesindeki Ticaret Borsası İlkokulu 3/C sınıfı öğrencilerinin sınıf arkadaşı Tombi isimli kedi için karne hazırlandı. Bir dönem boyunca öğrencilerle birlikte uslu uslu ders dinleyen, öğrencilerin derslerinde ve davranışlarında olumlu etki sağlayan Tombi, sınıf arkadaşlarıyla birlikte karnesini aldı. Tombi, davranışları üzerinden değerlendirildiği karnesinde ‘Pekiyi’ notları ile dikkat çekti. Tombi, yaz tatilini sınıf öğretmeni Özlem Pınar İvaşcu’nun evinde geçirecek.


125 ülkeden 1071 öğrenci

Yunus Emre Enstitüsü’nün (YEE) bu yıl 9’uncusunu düzenleyeceği Türkçe Yaz Okulu, 125 ülkeden 1071 uluslararası öğrenciyi Türkiye’de ağırlayacak. Türkiye genelinde 28 ilde 30 üniversitenin ev sahipliğiyle yapılacak programda öğrenciler, Türkiye’yi il il gezecek ve Türkçe bilgilerini Anadolu’nun kültürü ile harmanlayacak. Türkçe Yaz Okulu programı, bu yıl 16 Temmuz-12 Ağustos arasında düzenlenecek. Öğrenciler bir ay boyunca tarihi, kültürel mekanları gezecek, düğün ve kına gecesi gibi geleneksel etkinliklere, halk oyunları gibi kurslara katılacak.

#Karne
#Aybüke öğretmen
6 yıl önce