|

Tatilde ödev baskısı yapmayın

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, çocuklara ara tatilde ders çalışmaları konusunda baskı yapılmaması gerektiğini belirterek, “Anne babalar, ara tatilde çocuklarına ödev yapmaları ya da ders çalışmaları için baskı kurarlarsa bilin ki yeni dönem başladığında çocuğun huzursuzluğu artacak ve verimi düşecektir.” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 17/01/2019 Perşembe
Güncelleme: 01:33 - 17/01/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Ziya Selçuk
Ziya Selçuk

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, milyonlarca öğrencinin beklediği ve yarın başlayacak olan yarıyıl tatiline ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İki haftalık tatil sürecinin “eğitime ara vermek” şeklinde algılandığına ama bu dönemin eğitsel bir yanının bulunduğuna işaret eden Selçuk, tatilin, hiçbir şey yapılmayan bir dönem olmadığını vurguladı. “Biz teneffüsleri bile eğitimin en yüksek veriminin alındığı bir süre ve süreç olarak görüyoruz” diyen Selçuk, çocukların teneffüs sürelerinde, aynı zamanda davranış, iletişim, problem çözme konusunda beceriler kazandığına dikkati çekti.

ÖNEMLİ OLAN TALEP ETTİĞİNİ ÖĞRENMESİ

  • Selçuk, ebeveynlerin, çocuklarının başarı ya da başarısızlığı konusunda sadece karneye bakarak yargıya varmaması gerektiğini vurguladı. Tatilde ödev yapmanın, ders çalışmanın veya çalışmamanın çocuklar açısından bütünüyle bireysel bir faktör olduğunu anlatan Selçuk, “Bir çocuk, ödev yapmayı seviyorsa ara tatilde yapacaktır, kitap okumayı seviyorsa ‘yapmayın’ deseniz de okuyacaktır. Dönem içinde ödev yapmakta güçlük çeken çocuklarımız ara tatilde de yapmakta güçlük çekecektir” dedi. Tatil dönemlerinde, çocuğun kendi talep ettiği öğrenmelere yönelmesinin önemli olduğunu belirten Selçuk, “Önemli olan öğrenme hazzına hizmet edebilecek herhangi bir şeyi öğrenmesi. Bu konuda da aşırı bir baskıyla ‘şunları oku’ ya da ‘şunları okuma’ biçiminde yaklaşmak uygun değil. Çocuğun, merakını yeşertecek alanlarda, ilgisinin ve yeteneğinin buluştuğu konularda okumasında fayda var” diye konuştu.

SEVDİKLERİ ALANA YÖNLENDİRİN

“Çok net olarak ebeveynlerin çocuklarına ara tatilde ders çalışmaları konusunda baskı yapmamasını bekliyoruz” diyen Selçuk şöyle devam etti: “Anne babalar, ara tatilde çocuklarına ödev yapmaları ya da ders çalışmaları için baskı kurarlarsa bilin ki yeni dönem başladığında çocuğun huzursuzluğu artacak ve verimi düşecektir. Bu nedenle fiziksel hareketin arttığı, duygusal olarak iletişimin yükseldiği, çocuğun daha sosyal ortamlarda bulunduğu ve ilgisinin temel alındığı birtakım faaliyetlere yöneldiği bir bakış açısına ihtiyacımız var. Anne babalar, lütfen çocuklarımızı zorlamasınlar. Burada ‘çocuk zorlanmasın’ anlamında söylemek istemiyorum. Çocuk, hoşlanmadığı değil ama ilgili ve yetenekli olduğu bir alanda zorlanabilir. Çocukların sevdikleri, ilgi duydukları alanlarda zorlanması, mücadele ruhlarının geliştirilmesi, sabırlarının artırılmasında yarar var. Bir çocuk ne kadar sabırlı, dirayetli, azimli olursa yaşam başarısı da o kadar yüksek oluyor.”

PARLAK BİR ÖĞRENCİ DEĞİLDİM

Çocukluk dönemindeki karne anılarını da paylaşan Bakan Selçuk, “Benim aslında çok parlak bir öğrenciliğim olmadı. Okulla arası çok iyi olan bir çocuk değildim. Benim için okul, arkadaşlıklar, sevdiğim öğretmenler ve özellikle ders dışında futbol ve benzeri etkinliklerdi. Bu açılardan okula gitmek çok değerliydi” diye konuştu. “Karnemde zayıf olacağını genelde bildiğim ve bu benim için sıradan bir olay olduğundan daha çok annem ve babamın ne düşüneceği konusuna yoğunlaşırdım” diyen Selçuk, şöyle devam etti: “Genellikle de ikinci dönem hırs, çalışma azmi gelirdi ve ikinci dönem son anda toparlamak gibi bir alışkanlığım vardı. Ama benim asıl hoşlandığım şey, sevdiğim oyunları oynamak, çizgi romanları okumak ve arkadaşlarımla beraber olmaktı. Bunun dışında kalan bütün eğitimsel faaliyetler, herkes yaptığı için yaptığım davranışlardı.”

  • Deneyap Atölyeleri Türkiye’ye yayılıyor
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında, İstanbul’da hayata geçirilen “Deneyap Teknoloji Atölyesi” projesinin Türkiye’nin tamamına yayılması planlanıyor. Projeyle ilgili bilgi veren Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, şu an İstanbul’da faaliyet gösteren 15 Deneyap Atölyesi’nde ortaokul ve lise dönemindeki gençlerin geleceğe hazırlandığını söyledi. Önümüzdeki günlerde 12 ilde daha atölyelerin açılacağını belirten Bayraktar, “Bu 12 ilde, ortaokul ve lise öğrencilerimizi sınava davet ediyoruz. Sınav 17 Mart’ta yapılacak” dedi.
#Ziya Selçuk
#MEB
#Tatil
#Ödev
5 yıl önce