|

Yüreğimiz yandı: 12 şehit

Tunceli’de 7 polis, 1 hakim, 1 astsubay ve 3 mürettebatı taşıyan helikopter kalkıştan 10 dakika sonra düştü. Arama kurtarma ekipleri 5 saatlik çalışmanın ardından enkaza ulaştı. Ekipler, yolcu ve mürettebatın tamamının şehit olduğunu duyurdu.

Yeni Şafak
04:00 - 19/04/2017 Çarşamba
Güncelleme: 00:55 - 19/04/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
6 ay önce Tunceli’ye atanan İzmirli Abdullah Ortanca , yurt dışında pilotluk eğitimi almıştı.
6 ay önce Tunceli’ye atanan İzmirli Abdullah Ortanca , yurt dışında pilotluk eğitimi almıştı.

Tunceli’den kara haber geldi. Tunceli’nin Pülümür ilçesinden 11.40’da kalkan Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait Sikorsky S-70 Blackhawk tipi helikopter ile Tunceli’deki görev uçuşu sırasında saat 11.50 sıralarında telsiz teması kesildi. İçinde 7 polis, 1 hakim, 1 astsubay ve 3 personel olmak üzere 12 kişinin bulunduğu helikopterin düştüğü belirlendi. Saat 17.00 sıralarında karadan yola çıkan jandarma birliği enkaz alanına ulaştı. Arama kurtarma ekipleri, “Düşen helikopterdeki yolcu ve mürettebatın tamamı şehit oldu” dedi.

10 DAKİKA SONRA SİNYAL KESİLDİ

Tunceli Valiliği dün saat 11.40 sıralarında Pülümür ilçesinden havalanan “Skorsky” tipi polis helikopterinden kalkışından yaklaşık 10 dakika sonra sinyal alımının kesildiği belirtildi. Açıklamada, helikopterin olumsuz hava koşullarından dolayı düştüğünün değerlendirildiği ifade edilerek, şu bilgiler aktarıldı: “Söz konusu helikopterde 7 polis memuru, 1 hakim, 1 astsubay ve 3 mürettebat olduğu değerlendirilmektedir. Helikopterin olumsuz hava şartlarından dolayı düştüğü değerlendirilmektedir.”



2 BİN 500 METRE YÜKSEKLİKTE

Bölgeye, Tunceli’nin yanı sıra çevre illerden Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ile jandarma ekiplerinden oluşan arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Pülümür ilçesinin Çambulak ve Kocatepe köylerinin 2 bin 500 metre yüksekliğindeki kırsalına düştüğü öngörülen ve koordinatlarının tespit edildiği belirtilen helikoptere ulaşmak için ekipler seferber oldu. Koordinatları tespit edilen alana, Tunceli İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü arama kurtarma ekipleri hareket etti. Arama kurtarmaya destek için Diyarbakır, Elazığ, Erzincan ve Erzurum’daki AFAD ekibi de dahil olmak üzere, tırmanma ve dağcılık alanında uzman 43 personel olay yerine gönderildi. Erzurum AFAD Müdürlüğü de profesyonel dağcılardan oluşan 6 kişilik ekibi bölgeye sevk etti.
İLK ANONS 13.32’DE
Sağlık Bakanlığı da bölgeye 6 ambulans ve 5 Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) sevk etti. Tunceli’de polis helikopteriyle irtibatın kesilmesinin ardından 112 Komuta Kontrol Merkezine saat 13.32’de anons geldi. Olaydan bir dakika sonra saat 13.33’te yakın ilçelerden ve illerden 6 ambulans ve 5 Ulusal Medikal Kurtarma ekibi bölgeye sevk edildi.

5 SAAT SONRA JANDARMA ULAŞTI

Tunceli Sağlık Müdürü Sercan Özaydın, Tunceli’de polis helikopteriyle irtibatın kesilmesinin ardından 112 Komuta Merkezine herhangi bir çağrı gelmediğini belirtti. Saat 17.00 sıralarında karadan yola çıkan jandarma birliğinin enkaz alanına ulaştığı duyuruldu. Arama kurtarma ekipleri, “Düşen helikopterdeki yolcu ve mürettebatın tamamı şehit oldu” dedi.

Komiserlik sınavına gidiyorlardı

Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı Diyarbakır’daki Havacılık Şube Müdürlüğü’ne dün Tunceli’den gelen talebin ardından, saat 11.00 sıralarında kalkan Sikorsky S-70 Blackhawk tipi genel maksat helikopteri, 3 mürettebatıyla ilk olarak Tunceli kent merkezine gitti. Buradan 1 hakimi alan helikopter, daha sonra Nazimiye İlçesi’ne geçti. Buradan komiserlik sınavına girecek polisleri alan helikopter, yine aynı sınava girecek polisleri almak üzere Pülümür İlçesi’ne geçti. Buradan da polisleri alan helikopter, Ovacık İlçesi’nden de polisleri almak üzere saat 11.40’ta, 1 hakim, 1 astsubay ve 7 polisi aldıktan sonra tekrar havalandı. 11.40’da kalkan Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait Sikorsky S-70 Blackhawk tipi helikopter ile Tunceli’deki görev uçuşu sırasında saat 11.50 sıralarında telsiz teması kesildi.


Son sinyal Çambulak’ta

Havadan İhbar Kontrol (HİK) olarak adlandırılan E-7T Barış Kartalı (Awcas) uçağı Tunceli’de helikopterden gelecek sinyali tespit etmek için görevlendirildi. Hava Kuvvetleri, bölgede arama kurtarma çalışmaları için Diyarbakır’dan CN235 tipi uçağı da yönlendirdi. Özel donanıma sahip bu uçaklar, çarpma ile devreye giren özel sinyali tespit edebiliyor. Bölgede ayrıca Malatya’dan kalkan 2 Sikorsky S-70 arama kurtarma helikopteri de arama-kurtarma çalışmalarına verdi. Uçakların bölgeye gelmesiyle helikopterin düştüğü bölgenin koordinatları tespit edildi. Helikopterle son temasın Çambulak kırsalında sağlandığı öğrenildi.


  • Köylüler: Helikopter sendeledi
  • Tunceli’nin Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun, “Köylüler helikopterin 1-2 sorti yaptığını, sendelediğini ifade ediyorlar. Helikopterin tekrar devam ettiğini, görüş alanının dışına çıktığını söylüyorlar. Köylüler, helikopterin inişe yeltendiğini ve tekrar yükseldiğini anlatıyorlar” dedi. Kendisinin de Kocatepe köyündeki vatandaşlarla katıldığı arama kurtarma çalışmalarına ilişkin bilgi veren Tosun, bölgeye köyden araçların gidemediğini söylemişti.
Erdoğan aradı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım Tunceli’de irtibat kesilen polis helikopterinin durumuna ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile telefonda görüşerek bilgi aldı. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, helikopterin düştüğü yönündeki haberlerin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İçişleri Bakanı Soylu’yla konuya ilişkin telefon görüşmesi yaptığını belirtti.

Dış etken söz konusu değil
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, helikopterdeki 12 vatan evladının şehit olduğunu söyledi. Kazanın hava koşullarından dolayı gerçekleştiğini belirten Soylu, “Dış etken söz konusu değil” ifadesini kullandı. Kazanın ardından basın toplantısı düzenleyen soylu şunları söyledi: “Tunceli’de Emniyet Genel Müdürlüğümüze ait helikopter, intikali sağlamak için toplam 12 kişilik toplam mürettebatla birlikte saat 11.35 itibarıyla Tunceli-Pülümür dağ yolundan kalkışını gerçekleştirdi. Ondan önce hem kartal pisti hem de Nazımiye’den gerekli personelleri aldı ve Tunceli-Pülümür dağ yolundan kalktıktan sonra da 11.43 sıralarında kendisiyle tüm irtibatlar kesildi.

ÜLKEMİZİN BAŞI SAĞOLSUN

Yaklaşık 2,5 saatlik bir tırmanma ardından, 4 timimiz, saat 16.34 sıralarında helikopterin enkazına ulaştılar. Helikopterin, uyduyla, yere çakıldığını ve ters döndüğünü gördüler. Maalesef 12 evladımız hakkın rahmetine kavuşmuş, şehit olmuşlardır. Hem milletimizin hem ülkemizin başı sağ olsun. Helikopterde herhangi bir dış etken söz konusu değil. Hava şartlarından dolayı bir kazanın olduğu görülüyor.”
#Tunceli
#Helikopter
7 yıl önce