|

Notalar ve isimleri nereden geliyor?

Müzik ve gürültüyü birbirinden ayırmamıza yarayan, kulağımıza hoş gelmesini sağlayan notalar nasıl oluştu ve bu notalara isimleri nasıl verildi?

Yeni Şafak
15:06 - 2/11/2016 Çarşamba
Güncelleme: 15:35 - 2/11/2016 Çarşamba
Diğer
Evrenin Armonisi
Evrenin Armonisi

Duyduğumuz seslerin bazıları kulağımıza hiç hoş gelmezken bazıları ise son derece rahatlatıcı ve uyumlu gelir. Bu sesleri birbirinden ayıran en önemli ayrıntı aslında onların oluşumunu sağlayan aletlerin uzunluk oranlarından kaynaklanmaktadır. Gitar, flüt, piyano vb. müzik aletlerinin tamamı bu oranları kullanır.



Pisagor ve Evrenin Armonisi


Evrendeki her varlığın belli bir uyum içinde ve basit bir matematiksel hesapla çalıştığını savunan Pisagor, astronomiden müziğe bu oranları her yerde aramıştır. Farklı demirlerin art arda dövülürken bazen uyumlu sesler çıkardığını fark eden bilim adamı, bu seslerin kaynağını araştırdığında uyumun demir uzunluklarından kaynaklandığını fark etmiştir.



Sesten Müziğe adlı belgeselde uzun bir şekilde ele alındığı gibi, Pisagor ve öğrencileri farklı uzunluklardaki demirleri karşılaştırdığında ½ ve 2/3 oranındaki demirlerden uyumlu sesler çıktığını görmüşlerdir. Çok küçük değişimlerle beraber modern müzik işte bu milattan önceki buluşa dayanmaktadır.



Guido D'arezzo


İlk olarak Filozof Boethius tarafından isimlendirilen notalar daha sonra 1030 yılında Arezzo Katedrali'nin rahibi Guido D'arezzo tarafından yeniden isimlendirilmiş ve günümüze kadar bu halini korumuştur.



Manastırında müzik dersleri verirken pratik bir yol arayan rahip, manastır ilahilerinden birinin ilk hecelerini alarak şu anki nota isimlerini oluşturmuştur.



Dominus

(Do)

mutlak, Rerum

(Re)

madde, Miraculum

(Mi)

mucize, Familias Planetarium

(Fa)

gezegenler ailesi, Solis

(So)

güneş, Lactea Via

(La)

samanyolu ve Siderae

(Si)

gökler anlamına gelmektedir.





#Notaların İsimleri Nereden Geliyor
#Pisagor
7 yıl önce