|

Sabiha Sultan’ın hazin hikayesi kitaplaştı

Yazar Mine Sultan Ünver son romanı 'Yanağımda Soğuk Bir Buse' ile Sultan Vahdettin’in kızı Sabiha Sultan’ın hazin ömür hikayesi üzerinden, Osmanlı'nın son dönemine ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar geniş bir zaman dilimine ışık tutuyor.

Yeni Şafak
11:18 - 22/04/2016 Cuma
Güncelleme: 08:18 - 22/04/2016 Cuma
IHA
Sabiha Sultan’ın hazin ömür hikayesi üzerinden, Osmanlı'nın son döneminden ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar geniş bir zaman dilimine ışık tutuyor.
Sabiha Sultan’ın hazin ömür hikayesi üzerinden, Osmanlı'nın son döneminden ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar geniş bir zaman dilimine ışık tutuyor.

Yanağımda Soğuk Bir Buse, hanedanlıktan Cumhuriyet'e geçişin sancılı yıllarını, Dünya Savaşı ve Milli Mücadele'nin ezip geçtiği acılı bir ulusun hikâyesini konu ediniyor. Romanda ana kahraman Son Osmanlı Sultanı Vahdettin'in güzel ve kültürlü kızı Sabiha Sultan. Yazar romanında Sabiha Sultan genç bir subay olan Mustafa Kemal'in evlilik teklifine 'evet' demiş olsaydı, tarih nasıl değişirdi sorusunu zihinlerde uyandırıyor.



Öte yandan hain olup olmadığı tartışılan Sultan Vahdettin, Kurtuluş Savaşı'nda Mustafa Kemal'in askerlerinden olmak isteyen bir şehzade Ömer Faruk, yeni Türkiye'nin kurucusu hırslı, vatanperver Mustafa Kemal ile bu sancılı doğumun mimarları münevver Türk kadınları romanın diğer kahramanları.



Romanını hem tarihi karakterlerle, hemde kurgu karakterlerle güçlendirdi


Yazar Mine Sultan Ünver tarihi karakterlerin yanı sıra kurgu karakterlerle de hikâyeyi beslemiş. Aşkını yüreğine kor edip kendini vatana adayan, milli mücadele kahramanlarından Sencer Yüzbaşı'nın savaşı, eski ile yeni düzeni, kaderi sorgulayışı, son Osmanlı sarayını tanıyan, halkın arasından, acılı bir genç kız olan Neva ekseninde yaşam mücadelesini, umutları, hayal kırıklıklarını, isyanı, çaresizliği, aşkı, hasreti dile getirmiş.



Romanın en büyük kahramanlarından biri ise tarihin satır aralarında unutulan bir deha, Türkiye'den Avrupa'ya takdir edilen müthiş bir hafıza, derin bir alim; Beyazıt Kütüphanesi Hafız-ı Kütüb'ü İsmail Saib Efendi.



Yanağımda Soğuk Bir Buse, Sabiha Sultan'ın saraydan sürgüne kederli hayat macerası, vatan hasretiyle tükettiği günler ve memlekete dönüşünde yaşadıkları, Osmanlının yıkılış, Cumhuriyet'in yükseliş yıllarına dair soluk soluğa okunacak bir roman. Mine Sultan Ünver'in tarihimizi canlı tutma ve gelecek nesillere doğru bir şekilde iletme derdiyle devam ettiği romanlarından biri.


#Sabiha Sultan
#Yanağımda Soğuk Bir Buse
#Roman
#Mine Sultan Ünver
8 yıl önce