|

Biyopsi yaptırmak orucu bozar mı?

Ramazan ayının başlaması ile birlikte Diyanet, orucu bozan ve bozmayan durumlar konusunda vatandaşları bilgilendirmeye devam ediyor. Bu kez de "Biyopsi yaptırmak orucu bozar mı?" gündeme geldi.

Yeni Şafak
15:26 - 24/05/2018 Perşembe
Güncelleme: 15:47 - 24/05/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Biyopsi yaptırmak orucu bozar mı? işte cevabı.
Biyopsi yaptırmak orucu bozar mı? işte cevabı.
Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı,
ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşların sorularına cevap vermeye devam ediyor. "Biyopsi yaptırmak orucu bozar mı?" merak konusu oldu. İşte cevabı.

Biyopsi yaptırmak orucu bozar mı?

Tahlil amacıyla vücudun herhangi bir organından parça alınması (biyopsi), orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar; bkz. Merğînânî, el-Hidâye, II, 263-264, Kâsânî, Bedâî’, II, 98).

Mazeret Sebebiyle Orucu bozmak

Yolculuk, hastalık gibi meşru bir mazerete dayalı olarak bozulan orucun, sadece kaza edilmesi gerekir. Ayrıca, kasıt olmaksızın yemek-içmek; beslenme amacı ve anlamı taşımayan, yenilip içilmesi mutat olmayan veya insan tabiatının meyletmediği şeylerin yenilip içilmesi orucu bozup, sadece kazasını gerektirir. Ramazan ayında dinen geçerli bir mazeret olmaksızın oruç tutmayanlar Allah'a isyan ve büyük günah işlemiş olurlar.

Mazeret Sebebiyle Hiç Oruç Tutamayanlar

Şeker ve kanser hastalığı gibi oruç tutmaya mani olan ve tedavisi de mümkün olmayan bir hastalığı olanlar, oruç tutmazlar bunun yerine imkanları varsa her oruç için bir fidye verirler (Bakara 2/184). Fidye, fakir bir kişiyi bir gün akşamlı sabahlı doyurmak veya doyacağı kadar para vermek vermektir.

#biyopsi yaptırmak orucu bozar mı?
#ramazan
#oruç
6 yıl önce