|

El Hamra’nın gölgesinde Ramazan

Granada’nın 1492’de düşmesinden 5 asır sonra 2003’te inşa edilen ilk cami olan Granada Ulu Cami, İspanya Müslümanları için ibadethanenin çok ötesinde bir anlama sahip. Minaresinden El Hamra’ya karşı okunan ezanların Endülüs günlerini hatırlattığı cami, akşam ezanı ile Müslümanları mütevazı sofrasına konuk ediyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/05/2018 Pazartesi
Güncelleme: 02:56 - 28/05/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
El Hamra Sarayı
El Hamra Sarayı

İspanya'daki son İslam toprağı Granada'da asırlar sonra inşa edilen ilk caminin minaresinden El Hamra Sarayı'na doğru okunan ezanlar, adeta 500 yıl önceki Endülüs günlerine ve Ramazanlarına bir hasretin yankısına dönüşüyor. Granada Ulu Cami müezzini, İslam'ın çağrısını El Hamra'ya karşı haykırırken, eski günlerin şahidi kent sokakları her zerresine işlenen bu sesle bir kez daha buluşuyor.

KURTUBA'YA BENZİYOR

Granada'nın 1492'de düşmesinden 5 asır sonra 2003'te inşa edilen bu ilk cami, İspanya Müslümanları için ibadethanenin çok ötesinde bir anlama sahip. Bahçesi ve nefes kesici El Hamra manzarasıyla eşsiz olan cami, mimarisiyle de Endülüs günlerine selam gönderiyor. Misafirlerini, El Hamra'da taşlara binlerce kez işlenen La Galibe İllallah ifadesi ile karşılayan cami, mihrabı ile de şimdi katedral olarak kullanılan Kurtuba Ulu Cami'ni hatırlatıyor.


İFTAR BİR BAŞKA

Cami Ramazanla beraber daha fazla Müslüman'ı kendine çekiyor. Gündüzleri Kur'an-ı Kerim tilavetinin yankıladığı cami, akşam ezanıyla Müslümanları mütevazi sofrasına konuk ediyor. Çoğu sonradan Müslüman olan cemaat için El Hamra'nın gölgesindeki bir iftarın lezzetinin yerini hiçbir şey tutmuyor.

#​Granada
#Endülüs
#Granada Ulu Cami
6 yıl önce