|

Macarlar oruç için kenetlendi

Ramazan ayının gelmesiyle Macar Müslümanlar, oruç süresinin yaklaşık 20 saat olmasına aldırmadan birbirleriyle kenetlenerek, oruçlarını tutmaya devam ediyor.

Yeni Şafak
18:14 - 5/07/2014 Cumartesi
Güncelleme: 15:21 - 5/07/2014 Cumartesi
IHA
Ramazan
Ramazan

Başkent Budapeşte’nin 13. bölgesinde bulunan Şehit İsa Ömer Mescidi’nde toplanan Macar Müslümanlar iftar vaktinin girmesiyle önce hurma ya da suyla oruçlarını açıyor, ardından akşam namazlarını eda ettikten sonra hep birlikte iftar sofrasına oturarak iftar yemeklerini yiyorlar.



Macaristan İslam Cemiyeti Bakanı Sultan Bolek  yaptığı açıklamada, bu yıl oruçlarını tutan Macar Müslümanların uzun oruç vakti nedeniyle olukça zorlandığını, ancak oruçlarını tutmaya devam ettiğini söyledi. Bolek, “Elhamdülillah oruçlarımızı tutuyoruz. Havalar oldukça sıcak, iftar için çok uzun saatler bekliyoruz ancak Allah bizlere güç ve sabır veriyor, bizler de oruçlarımızı tutuyoruz” diye konuştu. Bolek ayrıca Macaristan’da İslam dininin Macar devleti tarafından resmi din olarak tanındığını, ülke genelinde Budapeşte’nin yanı sıra Debrecen, Györ ve Siklos şehirlerinde mescitlerinin bulunduğunu, Macar Müslümanların sayısının her geçen gün arttığını açıkladı.



Yaklaşık 5 yıl önce İslam diniyle şereflenen ve adını Ahmed olarak değiştiren Miklos Kovacs, bilhassa bu yıl Ramazan ayının uzun yaz dönemine rastladığını, Budapeşte’de iftarın saat 21.00’de açıldığını, ancak Allah’ın oruç tutanlara güç verdiğini ve oruçlarını huşu ile eda ettiklerini belirtti.



Macaristan Türk İslam Başkanı Fadıl Başar ise, bu yıl Müslümanlıkla şereflenen ve ilk Ramazan’ı geçiren Macar Müslümanların oruç tutmakta zorlanabileceklerini, ancak daha önce Müslümanlığa geçen Macarların oruçlarını rahat bir şekilde tuttuğunu kaydetti.



14 yıl önce, Hıristiyanken İslam diniyle şereflenen Ferenc Badis ismini Ferit olarak değiştirdiğini, 14 yıldan bu yana hiç aksatmadan orucunu tuttuğunu, kendisinin devamlı olarak ilaç tedavisi görmesine rağmen, orucunu tutabilmesi için ilaçlarını sahur vakti ve iftardan sonra aldığını ve orucunu tutmaya devam ettiğini söyledi. Ferit Badis, Macar Müslümanlarla birlikte gündüzleri mescitte beraber olduklarını, namaz kılıp dua ettiklerini ve Kur'an-ı Kerim okuyarak iftar vaktini beklediklerini, böylece bu ayda birbirlerine güç vererek oruçlarını tuttuklarını açıkladı.




    

#macaristan
#Macaristan Türk İslam Başkanı Fadıl Başar
#ramazan
#oruç
10 yıl önce