|

Sahur yapmadan oruç tutmak sakıncalı!

Ülkemizde sahura kalkmadan oruç tutanların sayısı günden güne artıyor...

Yeni Şafak
10:40 - 11/06/2017 Pazar
Güncelleme: 10:56 - 11/06/2017 Pazar
Diğer
Sahur yapmak sağlığınız için yararlı.
Sahur yapmak sağlığınız için yararlı.

Ülkemizde sahura kalkanlar gittikçe azalmaya başladı. Ramazan ayının son yıllarda yaz mevsimine denk gelmesi ve oruç süresinin 17-18 saate varan sürelere çıkması insanların enerjisinin düşmesine neden oluyor. Çünkü gün içerisinde vücuttaki enerji zamanla yok oluyor. Enerji yok olmaya başlayınca vücut kendisine enerji sağlamak için var olan karbonhidrat deposunu tüketmeye başlıyor. Bu durumda bizim günün sonuna doğru yorgun olmamızı sağlıyor. Oruç açıldığında ise birden fazla miktarda yemek tüketmek de insan sağlığı açısından zararlı oluyor. Bu yüzden bir an evvel sahura kalkmamayı bırakmanız gerekiyor. İşte sahura kalkmanın faydaları...

Sahur yapmak ertesi gün tok uyanmanızı ve gün içerisinde açlık duymamanızı sağlar. Bu nedenle mutlaka sahur yapılması gerekiyor. Sahura kalkmadan tutulan oruç vücutta fizyolojik değişmelere neden oluyor. Bunların başında baş ağrısı, kan şekeri dengesizliği, halsizlik, yorgunluk ve dikkat dağınıklığı yer alıyor.

Bu yüzden sahura kalkıp yemek yemek sağlığınız için olumlu olacaktır. Tabi bunda ne yediğinizin de önemi var. Sahur yaparken ağır hamur işi, yağlı yemekler, ve kızartmalar tüketilmemeli. Kalorisi az ve sizi tok tutacak yiyecekler tüketmeniz oruç tutarken sizin rahat etmenizi sağlayacaktır.

İftarda ise bir anda yemek yemeniz midenizin kasılmasına, hazımsızlık yaratmasına ve midenizin şişmesine sebep olacaktır. Ancak sahur yaptığınızda gün içerisinde mideniz çalışacak ve bu gibi problemleri ortadan kaldıracaktır.

Bu yüzden sahur yapmadan oruç tutmanın sağlığınız açısından yanlış bir davranış olduğunu unutmayın. Çünkü sahura kalkmak yaklaşık 12 saat olan açlığı, ortalama 18 saate kadar çıkarmaktadır. Bu da açlıktan oluşabilecek kan şekeri düşmesinin erken saatlerde yaşanmasını sağlayacaktır. Bu sebeple muhakkak iştahınız olmasa bile az bir şeyler yiyerek sahur yapmanız sizin yararınıza olacaktır.

Sahura kalkmayı bu yüzden kesinlikle ihmal etmeyin. Sahur yapmak hem açlık sürenizi kısalmasını sağlarken metabolizmanızı da dengeleyecektir.

Sahurda ise hafif ve tok tutan yiyecekler tercih etmelisiniz. Bu yüzden sahurda tüketeceğiniz besinleri haşlamak veya kızartmak sizin için iyi bir tercih olacaktır.

Tabi sahur alışkanlığınıza göre protein oranı yüksek yumurta, süt, yoğurt ve peynir gibi besinleri de tercih edebilirsiniz.

Protein içeriği fazla olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirir. Sahurdaki bereketten istifade edebilmek için, sahura riayet etmek ve ihmal etmemek gerekir.

#Sahur
#Oruç
#Sahurun
#Faydaları
7 yıl önce