|

Millet yine istikrar dedi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Mayıs seçimini açık ara farkla kazandı

Türkiye tarihi bir seçim sürecini daha geride bıraktı. 14 Mayıs seçimlerinde cumhurbaşkanı adaylarının yüzde 50 barajını geçememesiyle bugün yeniden sandık başına gidildi. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oy verme işlemi saat 08.00 itibarıyla başladı, saat 17.00'de sona erdi. Sandıkların tamamı neredeyse açıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre kazanan büyük oranda belli oldu. Seçmenden büyük bir destek alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nu yenerek yeniden Cumhurbaşkanı seçildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimleri ile birlikte 17. zaferine ulaşmış oldu.

18:18 - 18/05/2023 Perşembe
Güncelleme: 00:01 - 29/05/2023 Pazartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan 17'nci seçim zaferini kazandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan 17'nci seçim zaferini kazandı.

2023 Seçim Sonuçları saat 17.00'de sandıklarda oy verme işleminin sona ermesiyle merakla takip ediliyor. Beş yıl süreyle görev yapacak cumhurbaşkanının seçimi için yaklaşık 61 milyon seçmen 191 bin 884 sandıkta oy kullandı. Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için oy verme işlemi, Türkiye genelinde saat 17.00 itibarıyla sona erdi. Sandıkların neredeyse tamamına yakını açıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre kazanan büyük oranda belli oldu. Seçmenden büyük bir destek alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nu yenerek yeniden Cumhurbaşkanı seçildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimleri ile birlikte 17. zaferine ulaşmış oldu.



Sandıkların neredeyse tamamı açıldı: İşte ilk sonuçlar

Saat 17.00 itibarıyla kapanan sandıklarda sayım başladı.

🗳 Açılan sandık oranı: 99,3

📌 RECEP TAYYİP ERDOĞAN: Yüzde 52,1

📌 KEMAL KILIÇDAROĞLU: Yüzde 47,9

Yurt içi ve yurt dışı açılan sandık oranı yüzde 75,42'dir. Tüm veriler siyasi partilerle paylaşılmaktadır. Toplam yüzde 75,42'si açılmıştır. Yurt içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oy oranı yüzde 53,35 Kılıçdaroğlu'nun oy oranı 46,65'tir. Yurt dışında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gelen oy oranı yüzde 60,75'tir.

YSK resmen duyurdu: Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi

22.35
YSK Başkanı Ahmet Yener:
'Yurt içi ve yurt dışı oyların yüzde 99.43'ü sayıldı. Erdoğan 52,14, Kılıçdaroğlu 47,86 oy aldı. İki aday arasında 2 milyon 253 bin fark olduğu görülmüştür. Kalan oyların tamamı eklense dahi sonuçları değiştirmeyecek.'
19.20
YSK Başkanı Ahmet Yener: an itibarıyla 26 milyon 781 bin oy sayıldı. Oyların yüzde 54,6'sı sayıldı. Siyasi partilerimizler de an be an paylaşılmaktadır. Sayın Erdoğan 54,47 ile önde.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Güveninize layık olacağız

20.20:
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kısıklı'da toplanan coşkulu kalabalığa hitap ediyor: Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nin ikinci turunu milletimizin teveccühü ile tamamlamış bulunuyoruz. Demokrasi bayramı yaşatan milletime şükranlarımı sunuyorum. İradesini ortaya koyan tüm vatandaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Kadınlarımızı tebrik ediyorum. Gençlerimizi tebrik ediyorum. Ve AK Parti davasına gönül veren tüm kardeşlerimi tebrik ediyorum. Yurt içinde yurt dışında ikinci tura göre özellikle yüksek oy oranları ile sandığa koşan herkese teşekkür ediyorum. Seçimin galibi 85 milyon vatandaşımızın tamamıdır. Şimdi Türkiye Yüzyılı'nın kapısını açtık. Kısıklı meydanı tarih yazdı. Şimdi sırada 2024 var. İstanbul'u kazanmaya hazır mıyız?

AK Parti Sözcüsü Çelik: CHP kendi verilerini gerçek gibi sunuyor

19.11:
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Açıklaman sonuçlar cumhurbaşkanımızın önde olduğunu gösteriyor. Ortalığı bulandırma çabası içindeler. 'Kimse balkon konuşması yapmasın' diye bir ifade kullanılıyor. Muhalefet 14 Mayıs'ta verilerini karıştırarak kazandık deyip milli iradesine saygısızlık yapıldı. Bilinmesi gereken bunu 14 Mayıs'ta kendileri yaptı. Balkon konuşması CHP'de yok, bize ait olan bir gelenek. Son oy sayılıncaya kadar bir açıklama yapmayacağız. Milli irade tecelli ediyor. Paniğe gerek yok, veriler sağlıklı geliyor..
18.47
: YSK Başkanı Ahmet Yener: Şuana kadar yüzde 25 veri akışı oldu. Verilerle ilgili bir sıkıntı yok. Oranlar siyasi parti temsilcileriyle paylaşılmaktadır.

YSK Başkanı Yener: Herhangi olumsuz bir durum iletilmedi

17.15:
YSK Başkanı Ahmet Yener: Oy verme süreci sona ermiştir. Kurumumuza yansıyan herhangi olumsuz bir durum iletilmedi. İtirazlar değerlendirilmiştir. Sağduyulu seçmenlerimize ve adaylarımıza, personelimize teşekkür ederiz.

Erdoğan'dan 'sandıklara sahip çıkma' çağrısı

17.02:
Cumhurbaşkanı Erdoğan oy verme işlemi sona erdikten sonra yayınladığı mesajda şu ifadeler yer aldı: "Sabahın erken saatlerinden beri sandıklarda fedakârca görev yapan her bir dava arkadaşıma teşekkür ediyorum. Sonuçlar kesinleşinceye kadar tüm kardeşlerimi sandıklara sahip çıkmaya davet ediyorum. Şimdi, milletimizin başımız üzerine olan iradesini son ana kadar koruma vakti!"

Seçim yasakları saat kaçta bitecek?

Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanı Seçiminin ikinci tur oylamasına ilişkin yayın yasağının saat 18.15 itibarıyla kaldırılacağını açıkladı.


Seçim sonuçları ne zaman açıklanacak?

Seçim yasaklarının kalkmasının ardından 2023 seçim sonuçları saat 21.00 itibariyle kamuoyu ile paylaşılmaya başlanacak. Ancak tam seçim sonuçlarının sandıklardan çıkan oyların sayımının bitmesinin ardından belli olması bekleniyor.




Cumhurbaşkanı Erdoğan oyunu kullandı: Dünya tarihinde böyle bir başka seçim yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci turu için İstanbul'da Saffet Çebi Ortaokulu'nda oylarını kullandı.

Erdoğan,
"İkinci turu da 28 Mayıs’ta gerçekleştiriyoruz. Burada partiler yok 1 metro boyunda pusula yok. Sadece 2 aday söz konusu. Bu iki adaya halkımız oyunu vereceği için seri şekilde oylama bitecektir"
dedi. Erdoğan,
"Türk demokrasi hayatında ilk defa böyle bir oylama şahit olduğumuz vaka, ve bu dünya tarihinde yüzde 90’a varan katılımla gerçekleşen yok. Demokratik mücadelesini en güzel şekilde verdi. Ülkemiz milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Katılım son ana kadar rehavete ulaşmadan gerçekleşmesini vatandaşlarımdan rica ediyorum"
diye konuştu.


Kılıçdaroğlu oyunu kullandı

Cumhurbaşkanı adayı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte Arjantin İlkokulunda oyunu kullandı. Kılıçdaroğlu, "Oy kullanan ve oyunun hakkını arayan bütün vatandaşlara buradan yürekten teşekkürlerimi gönderiyorum. Hepinize selamlar, saygılar sunuyorum. Sağ olun var olun diyorum" ifadelerini kullandı.

Bahçeli: Yeni yüzyılın ilk seçimi bugün tamamlanmış olmakta

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı Seçimi 2'nci tur için Ankara'nın Çankaya ilçesindeki Anıttepe Ortaokulu'nda 1296 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Bahçeli, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada,
"Yeni yüzyılın ilk seçimi bugün tamamlanmış olmaktadır. Türk milleti olgunluk içerisinde bir seçim dönemi yaşamıştır ve milletimize hayırlı uğurlu olmasını cenabı Allah’tan niyaz ediyorum. İnşallah hayırlara vesile olacaktır"
ifadelerini kullandı.


Sinan Oğan: Seçimin istikrar getireceğini ümit ediyorum

Ata İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci turu için Ankara'da, Mimar Kemal Anadolu Lisesi'nde oy kullandı.

Sinan Oğan, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada,
"Seçim, ülkemize, milletimize hayırlı uğurlu olsun inşallah. Bu seçimin ülkemizde istikrarı getireceğini, ülkemizin ve milletimizin hayrına olacağını ve inşallah bunda da bizim katkımız olacağını ümit ediyorum. Bu seçim bize, insanları linç etmenin ne kadar yanlış olduğunu, insanların demokratik haklarını, bir mahalle baskısı kurarak elinden almanın hangi sonuçlar doğuracağını göstermesi açısından son derece önemlidir. Bir kez daha burada Sayın Meral Akşener'e yapılan linç kampanyasını kınadığımı, Sayın Muharrem İnce'ye yapılan ve Sayın Muharrem İnce'nin seçimden çekilmesine vesile olan linç kampanyasını kınadığımı, 'farklı tercihte bulundu' diye depremzedeleri dahil linçlemeye cüret edenleri kınadığımı ve bize dönük, aileme dönük yapılan her türlü linçleme kampanyasını kınadığımı ifade etmek istiyorum. Bu seçim sanırım diğer seçimlerden farklı olarak bu linç kültürünün demokrasimiz için ne kadar tehlikeli olduğunun görülmesi açısından da diğer seçimlerden farklı olacaktır"
dedi. Oğan,
"Bu seçimin ülkemizde istikrarı getireceğini, ülkemizin ve milletimizin hayrına olacağını ve inşallah bunda da bizim katkımız olacağını ümit ediyorum"
ifadelerini kullandı.


YSK Başkanı Yener: Seçimler erken neticelenebilir

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, Ankara'da Arjantin İlkokulu'nda oyunu kullandı. Yener,
"14 Mayıs’taki seçimlerde cumhurbaşkanı adaylarımız ve 24 siyasi partimizin katıldığı bir seçimdi. Bu seçimde sadece cumhurbaşkanı adayları yarıştığı için bizler de sonuçların daha erken çıkacağını düşünmekteyiz"
diye konuştu.


Akşener: Ülkemize, milletimize hayırlı olsun

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimi için Üsküdar Beylerbeyi'ndeki Hacı Sabancı Anadolu Lisesi’nde oyunu kullandı. Akşener oyunu sandığa atarken, “Hayırlı olsun“ dedi. Okul çıkışında açıklama yapan Akşener, “Oylarımızı kullandık çok önemli bir seçimin ikinci safhasında. Hepiniz için, hepimiz için önemli. Özellikle gençlerin geleceği açısından çok önemli bir seçimin bu safhasında oylarımızı kullandık. İnşallah ülkemize, milletimize hayırlı olur. Hayırlara vesile olur. Allah inşallah gönlümüzdekini nasip eder" dedi. Akşener, seçim sürecini Ankara’da takip edeceğini söyledi.




Saat 08.00'de oy verme işlemi başladı

Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci turu için oy verme işlemi, Türkiye genelinde saat 08.00 itibarıyla başladı. Oy verme işlemi 17.00'ye kadar devam edecek.

Sandık yemini ederek göreve başladılar

Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2'nci turunda sandık başında bulunacak görevliler, sandık yemini ederek göreve başladı.

Sandık başındaki görevlilerin yemini ise şöyle:
  • "Hiçbir tesir altında kalmaksızın, hiç kimseden korkmadan, seçim sonuçlarının tam ve doğru olarak belirlenmesi için, görevimi kanuna göre, dosdoğru yapacağıma namusum, vicdanım ve bütün mukaddesatım üzerine ant içerim."

İkinci turda 50 bin yeni seçmen

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener de ikinci tur seçime 18 yaşını dolduran 47 bin 523 genç seçmenin daha katılacağını açıklamıştı. Bu durumda, yaklaşık 50 bin genç seçmen bugün ilk kez oy kullanacak. Yurt içinde oy kullanan seçmen sayısı böylece 60 milyon 769 bin 268’i bulacak.


14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları ne?

14 MAYIS Cumhurbaşkanlığı Seçimi oy oranları şöyle:
  • RECEP TAYYİP ERDOĞAN
    14 MAYIS OY ORANI:
  • Türkiye
    : %49.24 |26086097 Oy
  • Yurt Dışı:
    %57.47 |1047740 Oy

  • KEMAL KILIÇDAROĞLU
    14 MAYIS OY ORANI
  • Türkiye:
    %45.07 | 23873505 Oy
  • Yurt Dışı:
    %39.57 | 721427 Oy


#28 mayıs
#cumhurbaşkanlığı seçimleri
#ikinci tur seçimleri
#seçim
#seçim sonuçları
#Recep tayyip erdoğan
#kemal kılıçdaroğlu
1 yıl önce