|

HDP ikinci tur kararını açıkladı: 'Erdoğan düşmanlığı' Zafer Partisi'yle yan yana getirdi

Terör örgütü PKK'nın siyasi uzantısı HDP, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasında yapılan protokol sonrası olağanüstü toplandı. Toplantı sonrası HDP Eş Başkanı Pervin Buldan, ikinci turda da Kılıçdaroğlu'nu desteklemeye devam edeceklerini duyurdu. Buldan'ın açıklamasındaki 'Erdoğan düşmanlığı' vurgusu dikkat çekti.

14:09 - 25/05/2023 Perşembe
Güncelleme: 14:25 - 25/05/2023 Perşembe
Yeni Şafak
Ümit Özdağ - Pervin Buldan - Mithat Sancar
Ümit Özdağ - Pervin Buldan - Mithat Sancar

İlk turda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ezici üstünlüğüyle hezimete uğrayan Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, ikinci tur çalışmalarında rotayı 'milliyetçiliğe' çevirdi.

Kılıçdaroğlu, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile görüşmeye başladı. İki isim 7 maddelik bir mutabakat metni imzaladı ve Özdağ, Kılıçdaroğlu'na desteğini duyurdu.

Özdağ'ın desteği HDP'yi rahatsız etti

İmzalanan protokolün 4. maddesinde ise kayyum uygulamaların devam edeceği ve kayyumların yargı kararıyla atanacağı belirtildi.

Daha önce kendilerine vaad edilen 'kayyumları kaldıracağız' sözünde değişiklik olduğunu gören HDP durumdan rahatsız oldu.

Kılıçdaroğlu'na gözdağı

HDP'nin söz konusu anlaşmaya ilişkin Kılıçdaroğlu'na gözdağı içeren yazılı açıklaması şöyle:

  • "Ülkemizde yaşanan sorunların temelinde demokrasi ve hukuk açısından evrensel ilkelere uymayan uygulamalar bulunduğunu uzun zamandan bu yana ifade ettik, etmeye de devam ediyoruz. Özellikle seçim hukuku ve halk iradesini, yerel demokrasiyi yerle bir eden kayyım politikaları bu uygulamaların başında gelmektedir. Halkın iradesini gasbeden kayyum atamaları demokrasi ve hukuk açısından kabul edilemez ve bu konudaki yaklaşımımız değişmezdir. Sayın Kılıçdaroğlu'nun bugün açıkladığı protokoldeki bu konuyla ilgili belirlemeler evrensel demokratik ilkelere aykırıdır. Tutumumuz ve eleştirimiz net ve açıktır. Kayyum uygulamaları sadece Diyarbakır'ın değil İstanbul'un ve bir bütün olarak hepimizin sorunudur."

HDP ikinci turda da Kılıçdaroğlu'nu destekleyecek

HDP dün olağanüstü şekilde toplandı ve ikinci tur kararlarını kamuoyuyla paylaşacaklarını duyurdu. Bugün kameraların karşısına geçen HDP Eş Başkanı Pervin Buldan ve Mithat Sancar, alınan ikinci tur kararını açıkladı. Bugünkü açıklamada bir kez daha Kılıçdaroğlu’na destek kararı çıktı.

'Erdoğan düşmanlığı' vurgusu

HDP Eş Başkanı Buldan'ın açıklamalarındaki 'Erdoğan düşmanlığı' vurgusu dikkat çekti.

Buldan yaptığı açıklamada,
"Erdoğan bizler açısından asla bir seçenek değildir. Tek seçenek onun ve temsil ettiği iktidarı değiştirmektir. Ve milyonlar olarak sandık başına gideceğiz"
diyerek Zafer Partisi'yle aynı ittifak içinde olmalarının nedeninin açıkça Cumhurbaşkanı Erdoğan düşmanlığı olduğunu itiraf etti.

#HDP
#Kemal Kılıçdaroğlu
#Zafer Partisi
#Recep Tayyip Erdoğan
1 yıl önce