|

2018 Dünya Kupası grupları ve analizi

14 Haziran Perşembe günü Rusya'da düzenlenecek olan Dünya Kupası büyük bir heyecana sahne olacak. 32 takımın mücadele edeceği turnuvada gruplarında ilk 2 sırayı alan takımlar bir üst tura yükselme hakkını elde edecek. Peki Dünya Kupası'ndaki grupların zorluk derecesi ne? Dünya Kupası'nın ölüm grubu ve dikkati çeken grupların analizine haberimizden ulaşabilirsiniz.

Yeni Şafak
16:25 - 1/06/2018 Cuma
Güncelleme: 17:08 - 1/06/2018 Cuma
Yeni Şafak
Dünya Kupası.
Dünya Kupası.

2018 Dünya Kupası'nın başlamasına günler kala Rusya'da heyecan gitgide artıyor. 32 takımın yer alacağı ve 8 grubun olacağı Dünya Kupası'nda gruplarını ilk 2 sırada tamamlayan takımlar bir üst tura yükselmeyi başaracak. Peki Dünya Kupası'nda en zor grup hangisi? Dünya Kupası gruplarının analizini haberimizin detaylarından ulaşabilirsiniz.


•Dünya Kupası A Grubu
  • Grupta ev sahibi Rusya, Suudi Arabistan, Mısır ve Uruguay bulunuyor. Grubun favorisi Cavani'li, Muslera'lı, Godin'li Uruguay olarak gösteriliyor fakat bir takıma parantez açmak gerekirse o da şüphesiz Mısır. Mısır 1990'dan bu yana katılamadığı turnuvaya bu sene 3. defa katılıyor ancak bu sefer elinde bir süper starları bulunuyor. Muhammed Salah. Salah Liverpool'da inanılmaz bir sezon geçirdi ve ödüle doymuyor. Premier Lig'de rekorları altüst eden futbolcunun bir ülke adeta ayağına bakıyor. Salah, Mısır'ın gruptan çıkmaıs halinde Ballon d'Or ödülünün en büyük adayı konumuna gelecek. Bu nedenle turnuva onun ve ülkesi için ayrı bir önem kazanıyor. Mısır'da Salah'ın yardımcılığını Arsenal'den Elneny ve Kasımpaşa forması ile harika bir sezon geçiren Trezeguet yapacak. Mısır'ın sürpriz yapması zor gözüküyor ancak turnuvaya renk getireceği kesin. Ayrıca Mısır'da kaleci Essam El-Hadary kupa tarihinin en yaşlı oyuncusu durumunda. Kadroda bulunan 45 yaşındaki tecrübeli kaleci süre alması durumunda bir rekora imza atacak. Rusya ise evinde düzenlenen turnuvada saha avantajına ve seyirci desteğine güveniyor. Mütevazi ve çoğunlukla kendi liginde oynayan oyuncuların oluşturduğu bir kadro ile mücadele edecek Rusya'nın ilk 2'de bitirme olasılığı Mısır'dan çok düşük değil. Grupta bulunan Suudi Arabistan grubun zayıf halkası olarak gözüküyor ve Rusya ile Mısır arasında kıyasıya bir ikinci tur mücadelesi olacağı kesin.
•Dünya Kupası B grubu
  • B grubunda son Avrupa Şampiyonu Portekiz, son dönemi domine eden İspanya, Fas ve İran bulunuyor. Grup sürprize hiç de açık gözükmüyor bu nedenle Fas ve İran'ın işi epey zor gözüküyor. Portekiz Avrupa şampiyonluğu sonrası yeniden tarih yazmak isterken İspanya 2010'da aldığı şampiyonluğun bir yenisini almak için Rusya'ya geliyor. Portekiz hocası Fernando Santos büyük bir sürpriz yapmadı ve kadro beklenildiği gibi açıklandı. Takımı sırtlayacak isim beklenildiği üzere Ronaldo. Ballon d'Or için mücadele eden süper star tek eksiği olan kupayı koleksiyonuna koymak istiyor. İspanya ise bir çok yıldız isim ile turnuvanın yolunu tutuyor. Özellikle defans hattı duvar niteliğinde ve kalesinde gol görmesi oldukça zor gözüküyor. Sürpriz yapmak isteyen Fas'da ligimizden bir çok isim bulunuyor. Kadroda Fenerbahçe'den Dirar, Galatasaray'dan Belhanda, Evkur Yeni Malatyaspor'dan Boutaib ve Medipol Başakşehir'den Da Costa yer aldı. Dünya Kupası arenasında 5. defa yer alacak Fas, ses getirmek istiyor. Grubun zayıf halkası İran'ın başında ise deneyimli teknik adam Carlos Queiroz var. İran belki de turnuvanın en mütevazi takımı ve işleri oldukça zor gözüküyor.
•Dünya Kupası C grubu
  • Turnuvanın en büyük favorilerinden olan Fransa ile Avustralya, Peru ve Danimarka C grubunda mücadele edecek. Fransa tarihinin en güçlü kadrolarından birisi ile Rusya'da boy gösterecek ve bir çok mevkide birden çok yıldız isim bulunduğundan Didier Deschamps'ın kadro kurma işi oldukça zor. 2 sene önce evinde oynanan Avrupa Şampiyonası finalinde Portekiz'e kaptırdığı EURO 2016 sonrası bu sene işini şansa bırakmak istemeyen Fransa belki de kupanın en güçlü favorisi konumunda. Otoriteler Fransa'nın gruptan kolay çıkabileceğini düşünüyor ancak 2.tura gidecek diğer takımı tahmin etmek bir hayli zor. Dünya Kupası'na 5'er kez katılan bu üç takım arasında turnuva hasreti en uzun ülke Peru. 36 yıl sonra Dünya Kupası'na geri dönen Peru'da geçtiğimiz günlerde bir şok yaşandı. FIFA kokain kullandığı tespit edilen Paolo Guerrero'ya 1 yıl ardından cezayı indirip 6 ay men cezası verdi ancak CAS'ın kararı ile bu ceza 14 ay gibi bir süreye yükseltilince Peru en büyük kozunu kaybetmiş oldu. Jefferson Farfan önderliğinde Peru'nun ne yapacağı merak konusu...
•Dünya Kupası
D grubu
  • Turnuvanın belki de ölüm grubu. Kupa koleksiyonunun eksik parçasını tamamlamak isteyen Messi'li Arjantin, yetiştirdiği bir çok yıldız ile geldikleri turnuvaya 1998'de kazandıkları başarının bir tekrarını yapmak isteyen Hırvatistan, bir Afrika takımının yapamadığını yapıp yarı final hedefi ile yola çıkan Nijerya ve peri masalı hikayelerini gerçeğe dönüştüren İzlanda... Arjantin ve Hırvatistan özellikle hücum gücü ile grubun favorisi olarak gösterilseler de defansif anlamda bu iki ülkenin bir çok zaafları bulunuyor. Nijerya ise turnuvada fizik gücüne güveniyor. Nijerya'nın hızlı atak oyuncuları Arjantin ile Hırvatistan'a zor anlar yaşatabilir. Nijerya'da ufak bir detay göze çarpıyor. Chelsea'de sağ bek oynayan Victor Moses ülke milli takımında forvet pozisyonunda boy gösteriyor ve attığı kritik goller ile yanlış tercih olmadığını gösterdi. Moses'in hücum gücündeki yükünü Iheanacho, Ahmed Musa ve Alex Iwobi paylaşacak. İzlanda ise son Avrupa Şampiyonası'nda gösterdiği büyüleyici performansın tesadüf olmadığını 2018 Dünya Kupası'na katılarak gösterdiler. İzlanda, Gylfi Sigurdsson önderliğinde yeni bir peri masalı yazacağından umutlu. İzlanda'nın en büyük kozu taraftar. Ülkenin nüfusu düşük olmasına rağmen Rusya'da maçlarını kapalı gişe oynayacağından ve takımını ateşleyen, itici güç olacaklarından şüphe yok.
•Dünya Kupası E grubu
  • Turnuva kaçırmayan tek ülke konumunda olan ve ülkenin tarihini futbol topu ile yazan Brezilya E grubunda İsviçre, Kosta Rika ve Sırbistan ile mücadele edecek. Ülkesinde düzenlenen son Dünya Kupası'nda Almanya'ya karşı aldığı yenilgi ile büyük hayal kırıklığı yaşayan Brezilya her zaman olduğu gibi yeniden mutlak favoriler arasında gösteriliyor. Grupta ikinci sıra için Kosta Rika, İsviçre ve Sırbistan'dan bir adım önde. Son Dünya Kupası'nda kalede gösterdiği inanılmaz performansıyla göz dolduran Keylor Navas ile beraber takımın orkestra şefi Bryan Ruiz önderliğinde çeyrek final oynama başarısı gösterdiler. İsviçre ise Xherdan Shaqiri ve Granit Xhaka, Sırbistan ise Matic ve Kolarov gibi yıldızlarına güveniyor. Grubu Brezilya'nın lider bitireceği kesin gözü ile bakılıyor ancak 2.tur bileti için çok büyük bir mücadele olacağını tahmin etmek güç değil.
•Dünya Kupası F grubu
  • Son şampiyon apoleti ile turnuvaya katılan Almanya F grubunda Meksika, İsveç ve Güney Kore ile aynı grupta karşılaşacak. Almanya'nın grubu lider bitireceğine kesin gözü ile bakılıyor ve turnuvanın şampiyonluk favorileri arasında gösteriliyor ancak bu grupta Almanya'dan ziyade İsveç'i konuşmak gerekiyor. İsveç başarılı bir grafik çizerek play-off oynadı ve İtalya gibi kupanın gediklisi bir ülkeyi eleyerek adını Dünya Kupası'na yazdırdı. Ayrıca İsveç yıldızı Zlatan İbrahimoviç'in kadroya alınmayacağını açıkladı. Meksika cephesinde göze çarpan durum 39 yaşındaki tecrübeli oyuncu Rafa Marquez kadroya dahil oldu. Meksika Chicharito, Giovani Dos Santos, Migel Layun ve Carlos Vela gibi bir çok tanınmış isim ile Rusya'da boy gösterecek. Grubun zayıf halkası Güney Kore ise Premier Lig'de muazzam bir sezon geçiren yıldız kanat oyuncusu Heung-min Son'a güveniyor ancak Son'un çabaları 2.tur için yeterli olur mu bilinmez. Almanya'nın gruptan kolay çıkacağı düşünülüyor ancak gruptan çıkmak tur biletinin kimin alacağı muamma olsa da Meksika, Güney Kore ve İsveç karşısında istatistik ve kadro bakımından bir adım önde.
•Dünya Kupası G
grubu
  • Otoriteler grubu İngiltere ve Belçika'nın domine edeceğini düşünüyorlar. Tunus ve Panama'nın işi hiç de kolay değil. Uzun yıllardır milli takımlar düzeyinde istediği başarıları elde edemeyen İngiltere, 2018 Dünya Kupası'na genç ve atletik bir kadro ile gidiyor. Sezonu çok iyi geçiren bir çok isim var ama İngiltere'de en dikkat çeken özellik hız. Raheem Sterling, Jesse Lingard, Marcus Rashford ve Harry Kane gibi hızlı, bitirici oyuncularının yanı sıra Delph, Rose ve Walker gibi çok önemli hücum bekleri bulunuyor. Futbolun beşiği yarım asırdır bu kupaya hasret. Diğer senelere oranla çok daha genç bir kadro ile gelen İngiltere'nin ne yapacağı merak konusu. Belçika ise İngiltere ile beraber bir üst tura çıkmak için en büyük aday. Harika bir jenerasyon yakalayan Belçika bu jenerasyondan faydalanıp büyük turnuvada başarı istiyor. Bir çok dünya yıldızı barındıran kadroda en büyük sorun bireysel oyuncuların fazla olup takım oyunun sahaya yansıtılamaması. Teknik direktör Roberto Martinez yıldız orta saha oyuncusu Radja Nainggolan'ı kadroya dahil etmeyerek tepkilerin odak noktası oldu. Nainggolan kadro açıklandıktan hemen sonra milli takımı bıraktığını açıkladı. Ufak çaplı bu kriz milli takıma ne kadar zarar verir bilinmez ama kağıt üzerinde turnuvanın favorileri arasında oldukları kesin. Grubun iki diğer ülkesi Panama ve Tunus ise büyük bir sınav verecek. Özellikle Panama uzun süredir ABD ve Meksika hegemonyasında olan CONCACAF elemelerini 3.sırada tamamlayarak tarihinde ilk defa Dünya Kupası'na katılarak büyük bir başarıya imza attı. Gruptan çıkacak iki takımı tahmin etmek zor değil ancak büyük bir başarı yakalayıp zor bir gruptan Dünya Kupası bileti alan Panama ile tarihinde ilk defa tur atlamak isteyen Tunus'un iki dev ülkeye zor anlar yaşatacağı kesin.

•Dünya Kupası H GRUBU

  • Turnuvanın belki de en ilginç grubu olan H grubunda Polonya, Senegal, Kolombiya ve Japonya bulunuyor. Grubu diğer gruplardan ayıran en önemli özellik ise sadece bu grupta eski şampiyon bulunmuyor ve gruptaki ülkeler başarıya aç. Hangi ülkenin tur atlayacağını tahmin etmek çok zor fakat Kolombiya diğer rakiplerine oranla daha avantajlı gözüküyor. Son Dünya Kupası'nda James Rodriguez önderliğinde çeyrek final oynayan Kolombiya iddialı sayılabilecek bir kadro ile yine sürpriz peşinde olacak. Kadrosunda Carlos Bacca, Radamel Falcao, Davinson Sanchez, David Ospina gibi isimler bulunduran Kolombiya'nın geçtiğimiz Dünya Kupası'nda yakaladığı başarıyı tekrar etmesi sürpriz gözükmüyor. Öte yandan grubun bir diğer iddialı takımı Polonya ise süper starına güveniyor. Robert Lewandowski... Eleme turlarında adeta takımı tek başına sırtlayan süper yıldızın turnuvadaki yardımcıları Arkadiusz Milik, Lukasz Teodorczyk olacak. Ayrıca kadroda Kamil Glik, Lukasz Piszczek, Szczesny ve Piotr Zielinski gibi önemli oyuncular bulunuyor. En son 2006 yılında turnuvaya katılan Polonya'nın en büyük başarısı 1974 ve 1982 yılında aldıkları üçüncülük. Böylesi bir başarıyı tekrar etmeleri çok zor ancak grubu ilk iki sırada tamamlaması sürpriz olmayacaktır. Afrika temsilcisi Senegal ise son derece iddialı bir kadro ile kupada boy gösterecek. Senegal de tıpkı Nijerya gibi Dünya Kupası tarihinde bir ilki başarıp son dört takım arasına kalma hesapları yapıyor. Senegal'in kadrosunda Napoli ile müthiş bir sezon geçiren Kalidou Koulibaly ile Gueye, Ndiaye, Kouyate, Sadio Mane ve Mame Diouf gibi Premier Lig yıldızları bulunuyor. Bu oyuncuların yanı sıra Monaco forması terleten Keita Balde en etkili kozlarından biri Terenga Aslanlarının. Grubun zayıf halkası olmasa da kağıt üzerinde diğer takımlara oranlara daha az şansı bulunan Japonya ise 2002 ve 2010 yılında yaptıkları son 16 başarısını tekrarlamak istiyor. Kadroda Galatasaray ile şampiyonluk yaşayan Yuto Nagatomo, Okazaki ve Kagawa gibi isimler yer alıyor. Gruptan çıkacak olan takımı tahmin etmek çok güç ancak en heyecan verici ve denk grubun H grubu olduğunu söylemek yanlış olmaz.

#2018 Dünya Kupası
6 yıl önce