|

İşitme engelli Muhammed Avrupa'yı fethetti

Avrupa İşitme Engelliler Güreş Şampiyonası'na Bursa'dan katılan milli güreşçi Muhammet Akdeniz, bütün rakiplerini yenerek altın madalyayı Türkiye'ye getirdi.

Yeni Şafak
11:08 - 15/10/2015 Perşembe
Güncelleme: 11:16 - 15/10/2015 Perşembe
IHA

Gürcistan'ın Tiflis şehrinde 16 ülkeden yüzlerce sporcunun katılımıyla düzenlenen Avrupa İşitme Engelliler Güreş Turnuvası'nda milli sporcu Muhammet Akdeniz şampiyon oldu.



Ermenistan, Ukrayna, Bulgaristan ve Rusya'dan gelen 4 güreşçiyle karşılaşan 21 yaşındaki Muhammet, bütün rakiplerini teker teker yenerek Türk Bayrağını Tiflis'te dalgalandırdı. İki kulağında da doğuştan kulak zarı olmayan Muhammet'in yüzde 50'den fazla işitme kaybı var. Buna rağmen genç sporcu, spora olan sevgisi ve azmiyle engelini yenmiş durumda. 11 yaşından beri güreş yapan Muhammet Akdeniz'in uluslararası alanda bu ilk başarısı değil. Hem normal klasmanda hem de işitme engelliler klasmanında güreşen genç sporcunun daha önceden bir Olimpiyat ve bir de Dünya ikinciliği var. Yıldırım Belediyesi Spor Kulübü sporcusu olan Akdeniz'in hedefi ise Olimpiyat Şampiyonluğu.




'11 yaşından beri güreş yapıyorum'

Avrupa İşitme Engelliler Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazanan Muhammet, turnuvanın zorlu geçtiğini belirterek, "Turnuvaya 16 ülke katıldı. Her kiloda en az 8 kişi vardı. Kapsamlı ve büyük bir turnuva. Ben de güreştim ve şampiyon oldum.



4 kişiyle güreştim, dördünü de yenince birinci oldum. İlk tur Ermenistan, ikinci tur Ukrayna, üçüncü tur Bulgaristan, finalde de Rusya'dan gelen güreşçiyle maç yaptım. Daha önce Sofya'da yapılan olimpiyatlarda 2. olmuştum. Geçen yıl da Ermenistan'da Dünya Gençler Şampiyonası'nda da 2. olmuştum. Bu seferki uluslararası arenada 3. maçım.



Her sporcunun olduğu gibi benim en büyük hedefim de Olimpiyat Şampiyonu olmak. Bunun için çok sıkı çalışıyorum. Yıldırım Belediye Spor Klubü'nde haftanın 6 günü, günde iki defa antrenman yapıyoruz. Ben 11 yaşından beri güreş yapıyorum. Doğuştan 2 kulağımda da zar yok. Bu yüzden yüzde 50'den fazla işitme kaybım var. Ben hem normal hem de işitme engelliler klasmanında güreşiyorum. Çok şükür bu sayede hem kendi paramı kazanıyorum ve hem de ülkem adına madalyalar kazanıyorum" dedi.



'Ülkemizde güreşe daha çok önem verilmeli'

Muhammet Akdeniz, güreşe gerekli önem verilmediği için Türk vatandaşlarına ve Türk basınına da sitem etti.


İnsanların güreşe daha fazla sahip çıkmaları gerektiğini vurgulayan Akdeniz, "Bu bizim sporumuz, atalarımızın bize emaneti. Buna biz sahip çıkmalıyız. Turnuvada Türk basınından da kimse yoktu. Hadi futbolla kıyaslamıyorum ama güreş bütün sporlardan sonra geliyor ülkemizde. Güreş gerçekten çok zor ve vefasız bir spordur. O yüzden bizim ne şartlarda yarıştığımızı ve madalya aldığımızı herkesin görmesini isterim. Medya da bizimle birlikte turnuvalara gelirse güreşe hak ettiği değeri verebileceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.



Babası Tuncer Akdeniz ve annesi Bircan Akdeniz de oğulları Muhammet ile gurur duyduklarını belirtirken, ileride daha iyi başarılar elde ederek kendilerine ve Türkiye'ye başka gururlar da yaşatacağına inandıklarını söyledi.

#Muhammet Akdeniz
#Avrupa İşitme Engelliler Güreş Şampiyonası
#altın madalya
#tiflis
9 yıl önce