|

Madalya yağmuru

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda Türkiye dün 3 bronz madalya daha kazandı. Oyunlarda serbest güreş 125 kiloda Taha Akgül, karatede ise kata disiplininde Ali Sofuoğlu ve kumite 61 kiloda Merve Çoban bronz madalya elde etti. Bu derecelerin ardından Türkiye’nin olimpiyat tarihindeki toplam madalya sayısı 101’e çıktı

00:00 - 7/08/2021 Cumartesi
Güncelleme: 02:24 - 7/08/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Ali Sofuoğlu
Ali Sofuoğlu

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda dün 3 sporcumuzun bronz madalya kazanmasıyla Türkiye’nin olimpiyat tarihindeki madalya sayısı 101’e çıktı. Dünyanın en büyük spor organizasyonunda ilk kez Londra 1908’de temsil edilen Türkiye, Tokyo 2020’ye kadar 6 farklı branşta 39 altın, 25 gümüş ve 27 bronz olmak üzere 91 madalya topladı. Türkiye, Tokyo 2020’de ilk 13 günde okçulukta Mete Gazoz ile altın, karatede kumite disiplininde Eray Şamdan ile gümüş, tekvandoda Hakan Reçber ile Hatice Kübra İlgün, güreşte Rıza Kayaalp ve Yasemin Adar, cimnastikte ise Ferhat Arıcan ile bronz madalya kazandı. Oyunlar öncesi 91 olan madalya sayısı, burada alınan derecelerle 98’e taşındı. Oyunlarda dün ise serbest güreş 125 kiloda Taha Akgül, karatede ise kata disiplininde Ali Sofuoğlu ve kumite 61 kiloda ise Merve Çoban bronz madalya elde etti. Bu 3 madalyanın ardından Türkiye’nin olimpiyat tarihinde gördüğü 101. kürsü oldu. Türkiye’nin Tokyo 2020’deki madalya sayısı da 1 altın, 1 gümüş ve 8 bronz olmak üzere 10’a çıktı. Tokyo 2020’de Türkiye’yi temsil eden boksörlerden 51 kiloda Buse Naz Çakıroğlu ve 69 kiloda da Busenaz Sürmeneli’nin maçlarını tamamlamasıyla Türkiye’nin olimpik madalya sayısı 103 olacak.


Türkiye’nin olimpiyat tarihindeki 100. madalyası Ali Sofuoğlu’ndan

  • 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda karatede erkekler katada milli sporcu Ali Sofuoğlu, bronz madalya kazandı. Nippon Budokan’da yapılan karate müsabakalarında kata kategorisinde mücadele eden Ali Sofuoğlu, eleme turunda B Grubu’nda yer aldı. Ali, ilk katasında 27, ikinci katasında ise 27.28 puan aldı. Ortalama 27.14 puanı olan milli karateci, grubundaki 6 sporcu arasında 2. olarak sıralama turuna yükseldi. Avrupa şampiyonu ve dünya üçüncüsü 26 yaşındaki Ali Sofuoğlu, sıralama turunda 27.32 puan aldı. Milli karateci, iyi performansına rağmen üçer kez dünya ve Asya şampiyonluğu bulunan Japon Ryo Kiyuna’nın arkasında kaldı ve finale çıkamadı. Ali Sofuoğlu, bronz madalya mücadelesinde Güney Kore’den Heejun Park’la karşılaştı. Milli karatecimiz, hakemlerden 27.26 puan alarak bronz madalyanın sahibi oldu. Park ise 26.14 puanda kaldı ve olimpiyatı 5. tamamladı. Ali Sofuoğlu’nun bu madalyası aynı zamanda Türkiye’nin olimpiyat tarihindeki 100. madalyası oldu.

Merve Çoban karatede olimpiyat üçüncüsü

Tokyo 2020’de karatede kadınlar kumite 61 kiloda Merve Çoban, bronz madalya kazandı. Nippon Budokan’da yapılan karate müsabakalarında kumite kategorisinde 61 kiloda A Grubu’nda mücadele eden Merve, ilk maçında Japon rakibi Mayumi Someya’yı 4-0 mağlup etti. Milli karateci, ikinci maçında Venezuelalı Claudymar Garces Sequera ile karşılaştı. Merve, ikinci maçından da 6-2’lik skorla galip ayrıldı ve 4 puanla grup liderliğine yükseldi. 28 yaşındaki karatecimiz, gruptaki üçüncü maçında Fransız Leila Heurtault ile mücadele etti. Milli sporcumuz karşılaşmayı 2-0 kaybetti. Son maçında Çinli Xiaoyan’la karşılaşan Merve, rakibiyle 2-2 berabere kalmasına rağmen son puanı verdiği için sahadan yenik ayrıldı. Merve buna rağmen grubu 4 puan ve averajla 2. sırada tamamlayarak adını yarı finale yazdırdı. Yarı finalde Sırp Jovana Prekovic’le karşılaşan milli karatecimiz, 2-0 mağlup olarak final şansını kaybetti ve 61 kiloda bronz madalyanın sahibi oldu. Böylelikle Tokyo 2020’de karatede madalya sayısı 1 gümüş ve 2 bronz olmak üzere 3’e çıktı.

Taha bu kez bronzla yetindi

  • Tokyo 2020’de güreşte erkekler serbest stil 125 kiloda bronz madalya alan Taha Akgül, olimpiyatlardaki ikinci madalyasını kazandı. Çeyrek finalde ABD’li Gable Dan Stevenson’a yenilerek final şansını yitiren milli güreşçimiz, dün önce repesaj mücadelesinde Kırgız Aial Lazarev’i 4-0 yendi. Taha, bronz madalya mücadelesinde ise Moğol Lkhagvagerel Munkhtur’a 5-0 üstünlük kurarak Tokyo 2020’yi bronz madalya ile tamamladı. Londra 2012’de 7. olan ve Rio 2016’da altın madalya alan 30 yaşındaki milli güreşçi, olimpiyat oyunlarındaki ikinci madalyasını alma başarısı gösterdi ve bu başarısıyla olimpiyatlarda birden fazla madalya kazanan Türk sporcular arasına girdi.

Karadeniz 3.’lük maçına çıkacak

Olimpiyatlarda milli güreşçilerimizden Süleyman Karadeniz bugün bronz mücadelesi maçına çıkacak. 97 kilodaki milli sporcumuz 3-3 biten mücadele sonunda Özbek Magomed Idrisovitch’e puan avantajıyla üstünlük kurarak çeyrek finale yükseldi. Kazak Alisher Yergali ile çeyrek final maçında karşılaşan Karadeniz mücadeleyi 8-7 kazanarak adını yarı finale yazdırdı. Yarı finalde ABD’li Kyle Frederick Snyder’e 5-0 yenilen Süleyman Karadeniz, bugün saat 14.14’te bronz madalya kazanma yolunda üçüncülük maçına çıkacak.

Evin Demirhan elendi

  • Olimpiyat Oyunları’nda mindere çıkan milli güreşçi Evin Demirhan, son 16 turunda ABD’li rakibine mağlup oldu. Evin Demirhan, kadınlar 50 kilo maçında Sarah Ann Hildebrant ile karşı karşıya geldi. İlk yarıyı 3-0 geride bitiren Evin Demirhan, devrenin sonuna doğru sakatlık yaşadı. Tedavisinin ardından ikinci devre için mindere dönen milli güreşçi, rakibi karşısında etkisiz kaldı ve teknik üstünlükle mücadeleden mağlup ayrıldı. Evin Demirhan, Hildebrant’ın final şansını yitirmesiyle olimpiyat oyunlarına veda etmek zorunda kaldı.
#Tokyo Olimpiyat Oyunları
#Türkiye
#Ali Sofuoğlu
#Merve Çoban
3 yıl önce