|

Taha Akgül Dünya Şampiyonu

Finalde Azeri rakibini 62 saniyede sayı tuşuyla yenen 125 kilo güreşçimiz, üst üste ikinci kez Dünya Şampiyonu olmayı başardı. 70 kiloda Yakup Gör ise Dünya üçüncüsü olarak kürsüye çıktı.

Yeni Şafak
04:00 - 14/09/2015 Pazartesi
Güncelleme: 23:37 - 13/09/2015 Pazar
Yeni Şafak

ABD'nin Las Vegas kentinde yapılan Dünya Güreş Şampiyonası'nın son gününde Taha Akgül altın, Yakup Gör ise bronz madalya kazandı. 125 kiloda milli mayoyu giyen Akgül, finalde Azeri Jamaladdin Magomedov'u 62 saniyede 10-0 sayı tuşuyla yenerek, art arda ikinci dünya şampiyonu oldu. Akgül, ilk turda İspanyol Vazquez'i 11-0, 2. turda Ermeni Berianidze'yi 4-2, çeyrek finalde Kazak Shabanbay'ı 6-1, yarı finalde ise Rus Makhov'u 53 saniyede 10-0 sayı tuşuyla yendi. Finalde Azerbaycanlı Jamaladdin Magomedov'u 62 saniye içinde ayak kilidi oyunuyla 10-0 teknik üstünlükle yenen Taha, Dünya şampiyonu oldu. 2014'te dünyanın en iyi güreşçisi seçilen Akgül, başarısıyla bu ünvanını pekiştirdi. 70 kiloda mindere çıkan Yakup Gör ise ilk turda Rumen rakibini 6-0, 2. turda Yunanlı güreşçiyi 6-1 yenerken, çeyrek finalde Rus rakibine 9-1 yenildi. Repesaj maçında Kazak Nurlan Bekzhanov'u 14-4 yenen Yakup, 3.'lük-5.'lik maçında Belaruslu Nurykau'u 8-2 geriden gelerek 9-8 yendi ve bronz madalya kazandı.



SIRA GELDİ OLİMPİYATLARDA ALTIN ALMAYA

Ülkemizi serbestteki tek altın madalyayı kazandıran Taha Akgül, "Bundan sonraki hedefim olimpiyatlar olacak" dedi. Bir yıl boyunca şampiyonaya çok iyi hazırlandığını belirten Akgül, "Burası olimpiyatlar öncesi en büyük şampiyonaydı. Bütün ülkeler buraya en iyi sporcularıyla geldi. Çok şükür dünya şampiyonluğumu ikiye çıkardım. Artık hedefim olimpiyatlarda altın madalya olacak" diye konuştu. Milli sporcu, şehit haberleri nedeniyle şampiyonluk sevincini buruk yaşadığını da kaydetti.



Hiç bu kadar sevinmemiştim



Grekoromende 130 kiloda dünya şampiyonu olan Rıza Kayaalp, Kübalı Mijain Lopez Nunez'den geçen yılın rövanşını aldığı için mutlu olduğunu söyledi.





Maç öncesi biraz tereddüt yaşadığını ifade eden Kayaalp, "Yenilsem insanların bana karşı inancı azalacaktı. Olimpiyat şampiyonu olabileceğime inanmayacaklardı. İyi konsantre oldum. Son dakikaya kadar saldırdım, hiçbir zaman geri adım atmadım. Ne kadar konsantre olduysam, hiç yorulduğumu hissetmedim. Rakibimi pasif duruma düşürdüm. Hiçbir şampiyonluğa bu kadar sevinmemiştim. Normalde bir gün sevinir, sonra şampiyonluğu unuturum ama bu dünya şampiyonluğu benim için çok farklı oldu. Şu an bile çok sevinçliyim, maçtan çıkmış gibi" şeklinde duygularını dile getirdi. 2012 Londra Olimpiyatları'nda Türk güreşinin 1 bronz madalya ile beklentilerin altında kaldığını kaydeden Rıza, 2016 Rio Olimpiyatları için iddialı konuştu. "Türk güreşinin bu kez gereğini yapacağına canı gönülden inanıyorum" diyen milil güreşçi, 2016 Rio Olimpiyatları'nda beklentilerin üstüne çıkacaklarını dile getirdi.







#taha akgül
#güreş
#dünya şampiyonu
9 yıl önce