|

Yağlı güreşte bir ilk yaşandı

Balıkesir Karesi Belediyesi 1300'lü yıllardan bu yana yapılan yağlı güreşler için çalıştay düzenleyerek bir ilke imza attı. Çalıştaya katılan başpehlivanlar, federasyon seçimlerinde oy atma hakkı bulunmayan pehlivanların 715 yıl sonra ilk kez Karesi Belediyesi tarafından muhatap alındığını belirttiler.

Yeni Şafak
12:57 - 24/03/2015 Salı
Güncelleme: 11:01 - 24/03/2015 Salı
IHA

Karesi Belediyesi, Türkiye'de ilk kez Yağlı Güreş Çalıştayı düzenleyerek bir ilke imza attı. Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz başkanlığında gerçekleştirilen çalıştayda başpehlivanlar, 2014'te yapılan 34'üncü Kurtdere Güreşleri'ni değerlendirerek, bu yıl 14-16 Ağustos tarihleri arasında yapılacak olan 35. Geleneksel Cihan Pehlivanı Kurtdereli Mehmet Pehlivan güreşler için yol haritası belirledi.



'Devlet sanatçısı var da niye devlet pehlivanı yok?'

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Başkan Yılmaz, "Yağlı güreş, başka hiçbir medeniyette yok. Yani insanların bize özenebileceği ve 'bunu uydurdunuz' diyemeyecekleri kadar has malımız. Güreş, her şeyiyle Türk-İslam kültürüne uygun. Neden İslam coğrafyasından pehlivanlar çağırıp bunun olimpiyatlarını yapmıyoruz? Neden devletin sanatçısı varken devletin pehlivanı olmuyor?" açıklamasında bulundu.



Yağlı güreş gelenek ve kültürünü yaşatmak isteyen Karesi Belediyesi'nce düzenlenen çalıştayın hedefleri; güreşçilerle fikir alışverişinde bulunularak yağlı güreşlerin aslına uygun yapılmasının sağlanması, 14-16 Ağustos tarihleri arasında yapılacak olan 35'nci Geleneksel Cihan Pehlivanlı Kurtdereli Mehmet Pehlivan Güreşleri için ön görüşmelerin yapılması, 34'ncü Kurtdere Güreşleri'nin değerlendirilmesi, Karesi'nin "güreşin merkezi" olması konusunda yapılması gerekenlerin güreşçilerle birlikte tartışılması, yağlı güreş kültürünün yaşatılması için yapılması gerekenlerin belirlenmesi, Balıkesir ve Türkiye'deki yağlı güreşlerin sorunlarının tartışılması olarak ifade edildi.


#balıkesir
#karesi belediyesi
#yağlı güreş
#kurtdereli yağlı güreşleri
9 yıl önce