|

Almanya'dan Facebook'a yakın markaj: Verileri birleştiremeyecek

Almanya hükümeti, Facebook’un WhatsApp ve Instagram verilerini birleştirmeyi engelleme kararı aldı. Gerekçe olarak 'reklamda tekelleşme' gösterildi.

Yeni Şafak
16:52 - 7/02/2019 Perşembe
Güncelleme: 17:16 - 7/02/2019 Perşembe
Diğer
Facebook ana gelir kaynağı olan reklamlar için tüm platformlarındaki üyelerin bilgilerini kullanıyor. Fotoğraf: Wired
Facebook ana gelir kaynağı olan reklamlar için tüm platformlarındaki üyelerin bilgilerini kullanıyor. Fotoğraf: Wired

Facebook sahibi olduğu tüm sosyal medya platformlarındaki verileri mükemmel reklam hedeflemek için birleştiriyor. Facebook, WhatSapp ve Instagram kullanan milyarlarca kişinin verileri tek bir havuzda toplanarak reklam verenler tarafından kullanılıyor.

Bu şekilde kullanıcılar çok daha isabetli reklamlarla karşılaşıyor ve Facebook’a çok büyük bir gelir kaynağı oluyor. Ancak bu olay, Facebook grubunun devasa bir veri havuzuna sahip olmasına neden oluyor.

Facebook’un bu kadar büyük boyutlu bir veriyi kontrol etmesi hükümetlerin de dikkatini çekti. Almanya Ulusal Rekabet Kurumu, Facebook’un farklı platformlardaki kullanıcı verilerini rızası olmadan birleştirmesi uygulamasını durdurma kararı aldı.


Kullanıcı talebine bağlı olarak birleştirilebilecek

Facebook artık platformlarına üye olmak isteyen kullanıcıları verilerin birleştirmesini dayatamayacak. Kullanıcılar istedikleri taktirde verilerinin birleştirilmesi için gönüllü olabilir.

Karar, Alman ulusal rekabet kurumu tarafından verildiği için şimdilik sadece Almanya’da geçeri. Gelecekte bu karar emsal niteliği taşıyabilir ve diğer ülkeler de Facebook’un WhatsApp ve Instagram verilerini birleştirmesini yasaklayabilir. Facebook’un verileri işleme konusunda sürekli olarak sınırlandırılması, tekelleşmesinin de önüne geçiyor.

#Facebook
#Mark Zuckerberg
#Almanya
5 yıl önce