|

Android 6.0 M: Tüm yenilik ve iyileştirmeler

Son Android sürümü 6.0 M ile birlikte gelecek yenilik ve iyileştirmeler belli oldu. Detaylıca göz gezdiriyoruz.

Yeni Şafak
15:38 - 26/05/2015 Salı
Güncelleme: 16:23 - 26/05/2015 Salı
Diğer

Google'ın geliştiriciler konferansına günler kala, Android'in 6.0 kod numaralı yeni sürümüyle birlikte hayata geçirilecek olan yeni özellikler ve yapılan iyileştirmeler de belli oldu.



Google I/O 2015 etkinliği dâhilinde resmi olarak tanıtılacak ve önümüzdeki ayın sonları ya da Temmuz ayı başında yaygın test çalışmaları başlayacak olan Android M her yeni majör sürümde olduğu gibi Nexus ailesinin son temsilcisi olacak Nexus 7 ile birlikte çıkış yapacak.



İşte Android M ile birlikte gelecek olan yenilikler:



Arayüz:


Lolipop ile birlikte arayüzü kökten değiştiren ve Material Design tasarımı dahilinde hem daha minimalist hem de daha canlı bir görünüme kavuşan Android'in yeni sürümünde bu kez köklü bir değişiklikten ziyade pek çok minör iyileştirme yapılacak. Çizgiler biraz daha düzleştirilirken, renk seçenekleri de arttırılacak.



Performans:


RAM kullanımı daha da düşük seviyelere çekilecek. Derin uyku esnasında arkada çalışan programların optimizasyonu yeniden gözden geçirilecek. Uygulama açılışları hızlandırılacak. Özellikle kısıtlı RAM miktarına sahip orta seviye modellerde yaşanan performans sıkıntılarına yönelik kod iyileştirmelerine gidilecek. Konumun açık olması halinde kendiliğinden yapılan lokasyon kontrollerinin sıklığı düşürülecek.







Diğer önemli yenilikler:


- Çoklu pencere özelliği gelecek.



- Ekranın tepesinde pop-up tarzında beliren bildirimler üzerinden doğrudan yanıtlama, arama gibi işlevler gerçekleştirilebilecek.



- Ses kontrol seçenekleri arttırılacak. Google Now'a yeni özellikler eklenecek. (Bunun detayları henüz belli değil.)



- İşletim sistemi ile bütünleşik parmak izi desteği sunulacak.



- Yakınlık sensörü üzerinden iletişim seçeneği sunulacak. Bu sayede yakınımızdaki Android cihazlarla iletişim kurabileceğiz.



- Kurumsal güvenliğe yönelik önlemler arttırılacak. İş odaklı uygulamalar kod düzeyinde işlenecek.



- Google'ın hâlihazırdaki ödeme çözümü olan Google Wallet ile uyumluluk sunacak olan Android Pay API'si dâhilinde kullanıcılara hem mağaza içi hem de uygulama içi ödeme imkanı sunulacak.






#android
#android 6.0
#google
#mobil işletim sistemi
#android m
9 yıl önce